Wednesday, January 4, 2012

Kerja lalalalala...

Assalamualaikum semua...

Xde mende lain la ak nk wat..balik rumah je terus bukak laptop, tulis blog..ahahahaha..Hari ni merupakan hari bersejarah buatku sebab ni kali pertama bos assign aku g jumpa customer kat shah alam...hehe..sebelum ni asek org lain je g.Bukan la mintak nk g tapi kekadang bosan jugak asek dok opis je..bila dapat chance keluar ofis ni rasa macam best lak..tapi bukan g sesaja la..g wat kerja taw..hahaha..

Emmm...g Shah Alam sbb ada problem dgn produk kat sane..so sebagai QC Engineer, kena la g tgk ape masalahnya..G sane berempat..Ak, seorg lagi QC Engineer dan 2org operator dari Nepal..Apa yang membuatkan aku rasa terharu adalah kesungguhan mereka..Even mereka bukanlah dari org yang se-agama dan se-bangsa denganku, tapi semangat mereka tu buatkan aku rasa semangat aku yang hilang tu kembali..Sambil2 wat keje tu ak borak2 la ngan diorg.Sbb masa dalam kete xsempat borak ak tgk da terlentok da kat belakang..hahahha...

Cerita si A ni, katanya masa kat Nepal, dia da masuk kolej..tapi ape tah dia sebut nama tu.bukan panggil kolej la....Amik jurusan Art and Design.Kalau kita kat sini macam amik diploma la..Kalau tgk dari luarannya pon leh nampak dia bukan org yang xde pelajaran..dia boleh cakap english lagi fasih dari aku even slang dia tu pelik sket..macam indian ckp english la..kan len sket bunyi nya..Tulisan dia pon sangat cantik..lupa lak ak nk amik gambar kertas report y dia tulis masa wat keje td..Dia dah keje kat sini dah masuk 4 tahun..ni masuk tahun ke 5 la..dan umur dia lagi muda dari aku setaun..25..Katanya dia xsempat abiskan belajar tu lagi setahun..sbb terpaksa merantau untuk cari duit dan lepaskan peluang y dia ada demi adik2 dia..Salah seorg adik dia sekarang menuntut di salah satu institusi pengajian tinggi kat Nepal in Bachelor Degree Architecture..ade lagi setahun nk habis..So insyaALLAH akan jadi arkitek la nnt..Kalau la ak dok kat tempat dia, ak habiskan dulu belajar dah alang-alang tinggal lagi setahun je..tapi dia ckp kalau dia xberenti belajar dan cari keje, sape nk tanggung adik2 dia y lain..sape nk bagi mak ayah dia makan..Setiap bulan dia akan hantar duit kat mak ayah dia kat kampung.even gaji diorg sbg operator ni bape la sangat..paling banyak pon campur OT ade la dalam rm1400..tu da banyak da tu..

Kalau kita la kan agak-agak, mane y ade degree ke diploma ke, nk ke keje jadi operator? Sama-sama la kita pikirkan..gaji nk demand beribu-ribu..Bersyukur lah kita kat sini x seteruk mereka keadaannya..Da tu mane y dapat gaji y baik, mula nk berlagak ngan org..da xnk pandang ke bawah..semua nk tgk atas je..Betol la kan..kita kena selalu tgk org y lebih bagus dari kita dalam erti kata memperbaik diri kita supaya lebih sukses..tapi kita jangan lupa untuk sentiasa tgk ke bawah bagi mewujudkan rasa kesyukuran kita kepada Yang Maha Pemurah..Jangan lupa setiap sen gaji yang kita dapat tu adalah semuanya dari-Nya..memang btol itu atas usaha kita sendiri..Sape berusaha, dia dapat..salah satu pepatah arab y pernah ak dengar..walaupon pepatah melayu y malas, "Ulat dalam batu pn boleh makan.."..hahahaha..Tapi kita kena ingat..Setiap harta yang kita ada, gaji yang kita dapat melalui usaha keras kita tu adalah bukan apa-apa melainkan ujian dari-NYA..Ingatlah..Ujian Allah itu bukan sahaja dalam bentuk kedukaan, kesusahan, kesakitan dan sbgnya..tapi jugak dalam kegembiraan kita, keriangan, kebahagiaan...Setiap apa yang berlaku dalam hidup kita ini semata-mata ujian dari Allah..Dia nk tgk sape antara hamba-Nya yang bersyukur atas setiap nikmat-Nya..

Bukan niat entry ni nk membebel ke ape..tapi sbg peringatan untuk diri sendiri jua..sekurang-kurangnya bila aku tulis ni pon, aku boleh ingatkan diri aku jugak..Hmmm..ok lah..mungkin nnt sebelum tido ade lagi ak nk tulis pape..skrg nih nk sambung wat keje lak..minggu lepas da cuti seminggu, bila masuk ofis je da macam ape da kat meja aku tu penuh ngan pending task.. hahahahaha...sampai terpaksa wat balik rumah..bukan nk tunjuk rajin ye..hahahaha...

Ok la semua..sampai jumpa lagi...Assalamualaikum...

Culture Shock???

Assalamualaikum dan Selamat Petang semua....

Pada dini hari ni, mari sama-sama kita berbicara tentang 1 topik yang tidak kurang hangatnya.. Dari kecik aku slalu dengar org dok cite pasal "Culture Shock"..Ape sebenarnya yang dimaksudkan dengan mende alah ni eh?Setiap org mungkin ada makna yang tersendiri berkenaan dengan fenomena ni..Ada yang beranggapan ia satu bnda yang baik, xkurang juga ada yang melabelkan fenomena ini sebagai satu menda yang xbaik..jadi, setiap org ada penilaian sendiri..Jom sama-sama kita bincangkan...(Act jarang sgt ak nk post pasal bnda2 macam ni..tah nape rasa nk tulis lak..dtg bulan kot...hahahahahahahahahahahahahahhaa....)

Pada aku secara peribadi, Culture Shock atau dalam Bahasa Melayu nya kita panggil "Kejutan Budaya" merupakan satu bnda yang setiap org akan lalui. Baik atau buruknya kesan fenomena ini kepada setiap individu adalah bergantung kepada bagaimana individu itu menangani nya..Makna Kejutan Budaya ini secara langsung adalah Kejutan, satu benda yang berlaku tanpa disangka dan Budaya, adalah satu kata nama yang merujuk kepada cara hidup sesuatu masyarakat. Jadi, Kejutan Budaya boleh membawa maksud, Cara hidup yang berlaku secara tidak di sedari..(Eh, btol ke??hahahaha...lantak la...)..

Perkara ini terjadi disebabkan beberapa faktor. Antara sebab utama berlakunya fenomena ini adalah dari rakan-rakan. Melihat kepada cara hidup masyarakat zaman sekarang, kebanyakan masa seseorg itu banyak dihabiskan bersama rakan-rakan di luar berbanding bersama keluarga. Setiap hari, ayah akan bangun awal pagi dan bersiap2 pergi kerja manakala si ibu pula andai bekerja pon akan melakukan perkara yang sama...Bagi yang tidak bekerja pula akan membantu suami bersiap dan siapkan anak2 yang akan dihantar ke sekolah..(ataupon naik bas sekolah..)..Dari pagi sampai tghri si anak akan berada di sekolah dan sambung pula ke kelas ptg/KAFA/Fardhu ain..Bila malam pula ada yang hantar anak2 ke kelas tambahan..Balik rumah dah penat dan terus tido..begitulah seterusnya.. Andai kita fikir bersama, sewaktu di sekolah, bersama siapakah si anak di sekolah?bersama rakan-rakan tentunya..Xtau la kalau ada si ayah atau si ibu sepanjang masa teman anak2 kat sekolah..So, dari rakan-rakan itu bermacam-macam "ilmu" baru mereka akan dapat selain dari ilmu yang secara formal di dalam kelas..Kalau dapat rakan-rakan yang baik, alhamdulillah..tapi kalau sebaliknya, itu yang parah..Baik mahupon kurang baik, kedua-duanya adalah "Kejutan Budaya"..Sebab itu di awal entry ini aku gtau ada baik dan ada buruknya kesan fenomena ini..

Ada jugak yang terkejut dengan budaya yang baru ni selepas mula berjauhan dari keluarga.. Umpamanya sambung belajar ataupon mula bekerjaya..Maklumlah semasa tinggal dengan keluarga, banyak sangat peraturannya..Ini xboleh itu xboleh..kena buat itu, xboleh buat ini..Bila dah jauh dari keluarga, kenal pulak rakan-rakan baru yang membawa "ilmu-ilmu" baru,berubah lah si anak ini... Pernah dengar kisah Suffiah Yusof yang suatu ketika dahulu mengharumkan nama negara dgn kecekapan otaknya menangani setiap masalah matematik??Lihatlah apa yang berlaku padanya sekarang selapas berada di negara orang putih tu..heboh diperkatakan berita mengenainya sehingga keluarganya sudah tidak tahan lagi menanggung malu...Terbaru mengenai Si bijak pandai yang pernah harumkan nama negara dgn keputusan cemerlang 17A1 dalam SPM, Nor Amalina Che Bakri..Sebelum ini, beliau dilihat sebagai seorg yang lemah-lembut, jenis yang beragama aku kira..Tapi sekarang lihatlah apa yang berlaku..Cepat tersebar gambar-gambar beliau yang langsung tidak membawa imej Agama dan Bangsa..

Bukan tujuan entry ini untuk membuka aib mereka..tapi untuk kita sama-sama fikirkan...Pada aku, perubahan akibat culture shock itu tak salah..Andai kita tau bawak diri, kita ingat siapa kita, kita sedar betapa susahnya si ayah dan ibu terapkan kita dari kecil dgn nilai2 murni agak menjadi seorg yang dapat mengharumkan nama agama ISLAM dan juga nama Negara, ia boleh memberi satu impak yang agak besar dalam pembangunan sahsiah dan jati diri setiap insan..Adakah ini balasan yang kita berikan untuk mereka?Untuk guru-guru kita??Melalui perbezaan budaya ini kita dapat berkenalan dengan mereka yang berlainan budaya dengan kita tapi bukan dengan cara mengikut budaya mereka dan secara xlangsung, boleh membantu kita dalam menghadapi kehidupan kita seharian...mamandangkan kita pon hidop berbilang bangsa dan agama..Taka salah untuk kita berkenalan dengan y bukan dari agama dan bangsa y berlainan dgn kita TAPI bukan mengikut cara hidop mereka..

Apa-apa pon, semua terpulang kepada individu itu masing2..sebagai seorg manusia yang xmampu untuk bersuara selantang mereka yang lain, hanya ini lah wadah yang aku ada untuk sedikit sebanyak boleh aku kongsi pemikiran yang mungkin cetek bagi sesetengah individu. Ini hanya nukilan dari rasa hatiku, dari pandangan ku..Korg berhak untuk kata salah sbb setiap org punya pandangan yang berbeza...Andai dapat dikongsikan bersama-sama rakan2 lain, ak sangat berbesar hati..Boleh jugak sama-sama menambahkan ilmu pengetahuan kita bersama.. :)...

Emmm...Memandangkan jam pon dah pukol 2 pagi, aku rasa nk beransur dulu laa..t nk bangun awal lagi mau pegi keje..Dah la td dpt email dari bos nk kena g Shah Alam sok sbb customer panggil untuk sedikit pemeriksaan...Buatnya xbangun pagi sok ade aku xdpt performance bonus bulan ni.. hahahaha...Ok rakan-rakan semua...chow dulu..insyaALLAH jumpa lagi di entry yang akan dtg ye..

Selamat Malam semua..Semoga diulit mimpi-mimpi indah dalam menemani tidurmu sekalian... :) ...

Assalamualaikum...

Tuesday, January 3, 2012

Hantu rumah sewa...hahahaha...

Ermm...Percaya tak korg law aku cite pasal hantu?hahaha...tah pape je entry ak kali ni. Bukan nk cite hantu macam Momok, Jangan Pandang Belakang, Santau dan seumpamanya..mungkin itu apa yang berlaku pada mereka (yang tidak dikenali)..Selama ni ak pon xbape nk percaya cite2 ni sume..karut je.. hahaha..bila da jadi kat aku( act kami ) baru sket2 nk percaya..

Nk cite semua start dari awal sampai akhir, mungkin akan panjang berjela2..hahahaha...So, dipendekkan, setiap peristiwa2 ni mula dari awal ak tinggal kat umah sewa aku ni lagi.tapi masa tu ak xamik pot sgt la..tapi sejak berlaku kejadian bunuh diri kat sebelah rumah aku ni, makin rancak lak aktiviti 'mereka' ni..Sebelum ni biasa je dgr bunyi air mengalir..bunyi ada org nk bukak pintu grill depan..tapi ak wat xtau je sbb pk mungkin bunyi2 tu dtg dari rumah sebelah ke, rumah atas ke..tapi bila dah berlaku kejadian tu, makin kerap lak..sampaikan kitorg sume sampai ade y x berani nk dok sorg kat rumah even siang hari..sbb siang hari pon kalau dok sorg kat umah mesti akan ada bunyi2 yang xsepatutnya..seolah-olah ada org lain dalam rumah tu.

Peristiwa pertama dialami oleh salah seorg dari housemate ku..Ak panggil je Housemate-A..Masa tu siang hari..memandangkan beliau kerja shift malam, so siang ada la kat rumah..kitorg y lain2 ni semua kerja normal.So siang mmg xde org la kat rumah...Lepas bangun tido tghri tu, tiba2 dengar ada bunyi org dalam bilik tgh (bilik aku la....)...katanya bunyi macam ada benda jatuh..Beliau ketuk la pintu ingatkan aku ade kat umah xg keje...tapi pintu berkunci..Bila ak balik umah ptg tu, ak bukak pintu bilik nk letak barang2 n salin baju (masa tu ak xtau lagi cite tu...)..Bila ak bukak je pintu, ak rasa macam ade angin sepoi2 bahasa dtg dari bilik ak..Kejap je la angin tu...and ak tgk cermin ak dok bawah..ak wat bodoh je la angkat n sangkut balik..Lepas tu baru Housemate-A gtau aku dia dgr ade bunyi benda jatuh lam bilik ak tghr td..Then ak pon pk, macam mana cermin tu leh jatuh??Sedangkan cermin tu ak sangkut kat tampat y mmg xkan jatuh punya..even angin kuat pon susah jugak la nk jatuh..tambahan lagi, masa tu tingkap ak xbukak...so dari mana dtg angin tu????hahahaha..ini peristiwa pertama y berlaku...(Sepanjang pengetahuan aku la...)

Peristiwa kedua lak berlaku pada Housemate-B lak...Tgh dia dok layan FB sambil layan tv, dia dgr org bukak grill n bukak pintu..tapi masa tu dia wat bodo je la..then lepas tu dia panggil la nama ak n nama housemate-A tadi..dua2 xde respon..so dia ingat tdo la kot sbb balik keje..penat kot..bila x menyahut, dia g la check bilik masing2..tgk2 sorg pon xde..Dia ni jenis berani sket..so sambung balik layan FB...tgh dok layan FB tu, mmg dia perasan ada org dok lalu2 kat belakang dia..laju2..pastu bunyi org amik pinggan kat dapur nk makan nasik..bunyi langsir macam org lalu..kerap sangat berlaku...

Peristiwa Ke3, berlaku pada ak sendiri..baru je jadi..ak rasa ak punya biasa je..sbb 1st time selama 26tahun hidup ak kena tindih masa tido...mmg langsung xleh gerak sampaikan nk jerit pon xleh..tapi sebelum tu, ak 'dialih' tempat tido dari atas katil ke atas lantai..mungkin ade y akan cakap ak jatuh katil kan??selama 26 tahun ak hidup jugak la ak xpenah jatuh katil walau buas mana pon ak tido...n sebelah katil ak tu ada meja y ak letak laptop..even ak golek2 sampai jatuh, komfem kepala ak kena meja tu dulu...ini ak tersedar elok je ak dok tido atas lantai..and then bila ak bangun tido, ak tgk pintu bilik ak terbukak...ak rasa ak kunci sebelum tido.sbb mmg tiap2 malam ak akan kunci pintu bila tido...untuk komfemkan balik, ak tanya housemate-B sbb dia je ade ngan aku malam tu..y lagi sorg balik kampung..dia ckp, mmg ak kunci pintu sbb dia tgk..so, macam mana pintu bilik ak leh terbukak sedangkan terkunci dari dalam???Da la hanya ak je ade kunci bilik tu....

Hahahahaa...Semua misteri ini masih belum terjawab..Tanpa melengahkan masa, kitorg sepakat untuk pindah rumah lain hujung bulan nih..Malas nk amik risiko g lawan hantu setan sume nih.. Kami ni pon xbape nk kuat imannya..Silap2 kami lak melingkup..hahahhaa...Da la..ak nk g umah tuan rumah jap bersama rakan2..nk bagi duit sewa n nak gtau nk kuar ujung bulan nih...Haih..nk kena angkut barang lagi...huhuhu...


Semoga kami semua selamat...wahahahahha...Chow!!

Monday, January 2, 2012

010112

Salam...

Just tot of writing sumthing before meet my lovely beddy..its already 2.13am in the morning..So sleepy la after facing the 1st day of the new year 2012..emm..there are nothing much happen today..Just lepaking at home menghayati another day of holiday..huhu..Poor me just sitting at home on holiday.. ahahaaahaha..

Act I do not noe what to write..my mind is empty now..I just need sumone to talk to..kinda boring rite now even i'm so sleepy..ahhahaha...

So i guess, Gud nite all...hahahahaha...

Sunday, January 1, 2012

Welcome 2012

Salam all...

Dah lama rasanya tak menulis kat blog kesayangan aku nih..So bz lately after status change from jobless to career-man..hahaha..its been almost a year d..Baru aku faham the meaning of a career..the responsibility..the money..how hard to get that such a penny..

And the new year 2012 has come..All the memories will be such a great thing..thanks..2012..The year that i'm very sure will gv me more challenges to be faced.. Heyy..c'mon la.U think i'm gonna run away from u ah?? hahaha..NO..lets see who challenge who..I remember the tagline of BAT Scholarship program once when i had been announced.. "We challenge u to shape our world"..but that time i only learn how to shout it loud without understand the real meaning behind that is most important..So now, i'll leave 2011 and open a new book for this year.and i hope i'm still not too late to change.In 2011, u say that i'm such a jerk.but not anymore in 2012..I'll be a new me..sorry if my new me doesn't suit u anymore.. Do i look i care???? (Act still care..ahahahahhaa....) but nvm..

Most people say when the new year come, they will start with the new azam..so my azam for this year is, i want to fulfill my past azam that still not finish back when i was still studying..I want to be a real engineer. Even literally i already being an engineer, i noe that people dont see me that way. They see me as a lil boy who doesn't now how to work..So, i will wake up now..hmmm...Basically it is more about my career..i want to do the best for what i have now.even i'm not working in a great ONG company like my other frens does, i trust in God that this is the rezeki being given to me...

And to my love, Ms Nur Fazlina Hassan, thanks for always be with me for this 4 years..I'm really hope that it will make us understand more of each other needs.All the hard times we had, the happy moments we enjoy, I'll always miss it..I noe its hard for u to understand me..Its OK coz i dont need all ur understanding of what happen in my life.all I need is u understand that I love so much no matter who u r..I can't promise u to be my first love..but i can promise u 1 thing that u'll be my last..And i'm ready to grow old with u..will u syg??

Its 4.20 o'clock in the morning now..its too late d..Oh my beddy...i miss u la..hahahaha...
Good night everyone..wish u all happy with ur happiest dreams ever... :)