Friday, December 31, 2010

notitle...kuang3...

Just arrive home safely after facing a very heavy rain..huh! My dad told me already must be home by 12.. but something unexpected happen. Band Lumpur from Indonesia is here. So as a friend of them, really have to treat them very good so they won't judge us badly..(even most of indonesian do..) it is not racist but it is reality. Thank Allah that they are not like the others..They are all good person..n really hope to see them again..Really nice to know them...

Alamak..late already and have to do some privacy thing..huhu...
next time guys..

tata~~

Thursday, December 30, 2010

Frust!!!!!

Adoiyai....siyes la ak xreti nk design blog nih..makin buruk pulak aku rasa...
biar la..nnt² je la ada masa aku layan balik mende nih..huhuhuu...

Research and Development

Ramai orang ckp, perabih duit je modified kete nih..Engineer bagai nk pecah pale pk macam mana nk buat sebijik kete, tetiba dapat kat kite, tukar itu ini..hehe..ni ayat coommon bapak aku..kui3..Tapi bagi aku, walau apa pon yang kite buat kalau kite tau batasan, kalau kite tau utilize what we do for our own good, itu bukanlah merupakan suatu kerugian. Baca Quran banyak² pon kalau xkena dgn cara dan niat blh jadi berdosa..Riak, takabbur dan sebagainya. Menari pon merupakan salah satu senaman yang menyihatkan kalau kena dgn caranya..kena dengan tekniknya, keadaannya..So, apa-apa pon kalau bijak cara menguruskannya, baik lah pada kita. Benda yang baik pon kalau salah cara urusnya, buruk jugak yang kita dpt.

Daripada apa yang aku alami sejak aku mula berjinak-jinak dalam mengubahsuai kenderaan ni, banyak ilmu yang aku dapat yang tidak diajar dalam darjah. Sejak dari aku sekolah rendah lagi. Dulu main motor. Sanggup guna motor Cik Din (Pakcik Sedara aku) untuk lepas gian. Padahal motor Honda C70 lampu bulat tu je. Aku ingat lagi no plet dia.. NK 9793..aku xtau da sekarang motor tu ada kat mana. Bersama rakan baik ku, Nik Muhammad Azri Azlan, mcm² aku belajar pasal motor. Dari tukar carburetor, sampai la ke ekzos golo..hahaha.. xtau pulak aku bahasa standart nye apa. Sampai la aku dapat lesen, mama bagi kete..sebelum nih mama xbagi motor sbb taknak anak dia terlibat dengan gejala yang tidak sihat..maklum la budak² lagi..hehe..So mama ingat bila da bagi kete aku da xbuat keje² membazir tu lagi..heheheh..tapi sangkaan meleset..makin menjadi-jadi pulak..

Pasal apa yang aku buat kat kete tu mungkin akan diceritakan dalam entry yang lain. Untuk entry kali ini, aku cuma nk cerita apa yang aku belajar dari hobi aku yang membazir tu.hehe..Dalam aktiviti mengubahsuai apa² kenderaan, sikap yang penting adalah Research and Development untuk mecapai apa² matlamat. Nk cantik, kna try buat dulu tgk cantik ke x..nk laju, kna try jugak tgk ape efek dia kalau buat macam ni..kalau buat macam tu apa efek dia..Proton Holding yang buat kereta² nasional tu abih berjuta-juta setahun untuk aktiviti RnD diorg. Perodua pon sama..Xkisah la apa² company sekalipon..Untuk tujuan RnD mmg menelan belanja yang sangat besar. Cuma  apa yang perlu kita fikirkan, apakah kita perlu membuang duit, masa dan tenaga untuk benda yang sudah ada jawapannya? Seumpama kita boleh lihat, kalau tukar piston oversize tanpa ada apa² management, xperlu kita membazir untuk lihat hasilnya..Sudah tentu pecah enjin tu..Tukar turbo TD04 yang dah mmg asalnya kna pakai air for cooling purpose, tapi kita nk buat jugak xmau pakai air sbb konon² xde efek. Kalau xde efek, xkn la designer tu buat laluan air. Membazir je..

Laluan air untuk TD04
Daripada apa yang aku dapat melalui hobi yang membazir nih, dia berkaitan dengan pilihan.We have choices.. Tapi kenapa kita membuat pilihan untuk membuat keputusan yang kita dah tau apa yang akan jadi cuma bezanya kita xrasa sendiri. Contohnya mcm kita pakai TD04 tapi xnk pakai air..kita tau itu akan mengurangkan jangka hayat turbo tu tapi kita buat jugak. Adakah kita nk merasa turbo kong dulu baru kita sedar? Berhabis xsampai rm50 untuk buat hose air tu kita xsanggup?Kita kna bijak dalam membuat keputusan dalam hidup terutama dalam perkara RnD. Xperlu kite nk buat kerja gila konon² nya muda hanya sekali...kita dah tau melalui tv, radio, menagih dadah tu membawa kepada kerosakan kepada diri dan negara tapi yang kita g buat jugak tu kenapa..kita dah tau akibat daripada berkawan dengan org yang salah kelak akan menarik kita sama buat bnda salah tapi kenapa kita cari jugak? Drama² tv banyak buat cerita pasal kehidupan kita seharian. Patutnya itu boleh kita jadikah panduan untuk tidak mencuba perkara yang sia² hanya kerana kita nk buat RnD..hanya kerana, selagi xrasa, xtau..

Kita merupakan khalifah di bumi ini tidak kira Lelaki atau pon Wanita..Kalau kita tgk dalam National Geographic, harimau kat hutan tu lagi perfect dari kite. Dia lari lagi laju dari kita..Dia punya tenaga lagi kuat dari kita..Dia ada 4 kaki yang kuat untuk menyerang mangsanya..banding kita dari harimau, kita lemah.. kekuatan kita apa la sangat..nk rekod dunia pon manusia lari pecut bape saat je..tu pon lepas je abih larian tu da xlarat nk lari lagi..tapi kekuatan kita terletak pada akal. Dengan akal yang kita ada, harimau yang lagi kuat dari kita pon da nk pupus..habis hutan di gondolkan..tapi bukan kekuatan itu yang aku nk cite ni..saje je tu melencong sket..hahaha...jadi, dari akal yang kita ada tu, kita fikirkan lah..kalau kita da tau akibat dari apa y kita buat tapi kita buat jugak dengan alasan nk rasa sendiri, aku rasa itu satu tindakan yang bodoh..

Jadi, kita sama² fikir..kita ada otak, ada akal, berbekalkan Iman yang kita ada walau x setebal mana, buat lah pilihan yang tepat..bukan membuat tindakan yang bodoh sombong atas tiket ego dan tidak mahu kalah dalam menentukan hidup kita tanpa memikirkan akibatnya..

  Sekian...

Wednesday, December 29, 2010

Rearrangement...Azam tahun baru 2011..kui3...

Bosannya dok umah tatau nk buat ape..cerita apa yang aku nk tulis pon ak xtau..adoi bosannya..Act banyak yang nk cerita tapi mengikut keadaan emosi aku sekarang, aku rasa malas pulak nk cerita..Sakit hati, kecewa, sedih semua ada..Nanti la cerita yang itu..So I thought of something to do as a wishlist for year 2011. Kira macam azam baru la..haha..Asyik ngan azam baru je. Azam lama pon rasanya xsetel lagi..huahaha..

Untuk taun 2011 yang bakal menjelma beberapa hari je lagi ni, aku terfikirkan apa aku nk jadian azam kali nih.. Memandangkan aku rasa rugi je wat azam baru (sbb aku tau komfem xjadi punya), jadi aku rasa azam aku taun nih xde ape-ape yang baru pon.. Cuma ak berniat untuk susun semula perjalanan hidup aku nih.. Walaupun mungkin ada yang kata dah terlambat, tapi aku malas nk amik tau.. Itu secara general.. Kiranya macam rombakan besar-besaran la nih..hehehehe...

Benda pertama yang aku nk rearrange adalah berkenaan dengan social life. Aku tau kadang aku nih terbabas dari landasan. Nama je ISLAM dalam kad pengenalan tapi perangai memalukan ISLAM. Tu yang org pandang rendah pada ISLAM..Sebelum kita tunjuk jari kita kat orang lain, tgk dulu diri kita. Kita ngate org bukan aurat, yang aku nih selambe je pakai sluar pendek nampak lutut..hahahaha..So untuk rearrange social life aku nih, bukan la nk kate aku nk terus jadi perfect..tapi sekurang-kurangnya tidak lah melampau. Yang penting, aku xnk di label sebagai TYPICAL PERSON..Menjadi seorg yang bukan typical bukan lah bermaksud melampau. Tapi sekurang-kurangnya kita boleh buat sesuatu yang xmampu dibuat oleh org lain bagi mencari satu kelainan dengan tidak mengabaikan perintah dan larangan-NYA..



Perkara ke-2 yang aku nk rearrange, my lovely car..aku ingat nk bagi nama la..panggil nama-nama yang best sket..hehe..nk letak Cik MIRA da ramai sangat org pakai nama tu..kalau letak nama Cik Fifie blh x?sbb kete aku pakai enjin L5..Pronunciation, 'elfaif'..Faif ngan Fifie xjauh dah tu..boleh la eh..ahahaha...So, Cik Fifie akan di rombak semula..Baju Daihatsu MIRA RV4 yang dipakai tu akan ditukarkan ke baju Perodua Kancil Belalang..Jantungnya akan di bersihkan bagi membuang segala debu-debu yang mengotorkan lantas memberi penyakit berbahaya...hahaha...Ekzos juga akan di tukar bagi lebih pelawasan dan juga dalam proses memperlahankan bunyi kat dalam kete..biar bising je bising kat luar je..dalam biar senyap..heehhe... Secara detailnya, mungkin akan di tulis dlm entry berikutnya..kui3...

Perkara ke-3 pula aku rasa aku nk tumpukan pada kerjaya..Dulu masa belajar aku alpa..Banyak benda yang aku lupa sehinggakan keputusan yang aku dapat sangat tidak berpuas hati bagi aku sebab aku rasa aku boleh dapat y lebih baik.. Bukan lah nk membanggakan diri tapi sebagai tanda bahawa aku menyesal aku tidak bersungguh-sungguh..Xpe la..Sekurang-kurangnya aku masih di beri peluang untuk menebus kesilapan aku yang dulu dan aku berjanji dalam apa jua yang aku lakukan selepas ini, aku akan memberikan sepenuh tumpuan aku..Aku akan gain seberapa banyak knowledge yang boleh..Kadang-kadang aku terasa sangat bila aku tgk kawan-kawan aku dpt keje g travel sane, travel sini...offshore sane, offshore sini...tapi xpe la..itu rezeki masing-masing..tapi sure punya korang TYPICAL..ahahaha..korang nk beli baju cantik-cantik, pakai kereta yang selesa..tapi, korang xberani untuk tampil lebih bergaya dengan mengubah baju yang korang beli kepada hanya korang je yang ada..korang malas nk modified kenderaan korang supaya menjadi Head-Turner..langsung aku xheran kalau korang boleh pakai Toyota Vios..cuba tgk atas jalan..berlambak Vios yang aku tgk..tapi jarang kita dpt tgk sbg contoh Vios Turbo...korang caci aku pakai kancil... Sekurang-kurangnya muka dan kereta aku dah masuk majalah...korang ade ke?ahahahahaha....

So aku rasa takat nih je la azam aku untuk 2011 nih...Act ade lagi plan nk kawen la ape la..tapi tiba-tiba lak aku rasa rasa emo bila baca blog tu..ak xtau pon kewujudan blog tu..aku baca tiba-tiba pulak terasa..even dia xtulis nama, tapi aku tau dia tujukan kat aku...Biar lah..yang penting, aku tau siapa aku..yang penting, aku tau hala tuju aku..yang penting, aku sedar aku cuma menumpang di bumi Allah yang fana nih..


:)...Semoga bertemu lagi dalam entry yang lain ye...
Take care eberibadi...

Friday, December 24, 2010

Malu Bertanya Sesat la jawabnye....

Assalamualaikum....
Sudah lama sangat rasanya blog nih tiada entry² baru. Bukan xnk tulis. Sebenarnya banyak benda yang nk tulis tapi kadang masa tidak mengizinkan. Ade je perkara yang perlu diselesaikan. Ini pon sebenarnya nk kena siap² untuk ke Bukit Gambang Resort City. Ada my dad's punya family day..British American Tobacco Malaysia (BATM) punya tapi menyelit la kejap. Untuk entry tu nanti la update lain kali..hehehehe...

For current entry, I just want to share just what I thought last night before I fall asleep to a very sweet dream.. (sweet ke?hahaha...).. Normally before I go to sleep, I really like to "berangan" or more to thinking..about my self, family, life, love...maybe the world..hahaha...bajet PM je kan..haha..So, for last night, I think of what happen to me in this 24 years, what happen in my family, what happen to my life, and also to my love life..and ofkoz la to the world..hahaha..So this is it....

Hmmm...How do I start..ok..To tell u everything happen is a little time-taking story..ahaha.(malas act..)..but the thing is,how we run the day...As Allah's creature, a human being, even we are the most perfect creature He created, we are still His creature no matter what....Do u read me?Ok good...and as a creature, we are from nothing to something...from nobody to somebody..from a baby to an adult..start to end...When we call it a START, we are nothing..we know nothing..zero..but we already have what we called as DESIRE..NAFSU...

Look at the babies..They know nothing..they don't know the right way to behave..they know nothing other than crying..So take a look at it..understand this behavior, this attitude..People always know how to talk but only some of them know how to think..As the baby born, they are zero in knowledge. What they know is just crying...for food, sleep, napkin....As the babies grow, that show what are the colors put on them..Yes in 'Alam Roh' we all already promise to Allah SWT that we will bring Islam, follow Islam..but why there are those who grow as a Hindu, as a Buddhist..Please do not read it as a Racist..Just think of what I say.. It is not our fault but it is how we had been educated..how we had been teached...cakap melayu la senang...ahahaha...

Kita asalnya tidak tahu apa-apa sewaktu lahir..Daripada pelajaran yang kita dapat, itu lah yang kita jadi.. Jadi bukanlah kita yang bersalah..perkara ini boleh kita lihat sebagai keadaan kita di jalan raya, memandu sebuah kereta. Sebagai seorang pemandu, bayangkan kita berada dalam sebuah kampung di pedalaman. Tiada papan tanda bagi menunjuk arah kita..Kita berada di suatu simpang..Ke kiri ke Kampung A dan ke kanan Kampung B. Tiada papan tanda untuk memandu arah kita...Kita bernasib baik andai kita terus membuat keputusan untuk ke Kiri...tapi andai kita tersilap mengambil jalan ke kanan, pun bukan salah kita. Sebab tiada papan tanda untuk memandu arah kita. Mungkin akan tiba juga ke Kampung A tapi akan mengambil masa yang agak lama..sepatutnya dari simpang hanya 1 minit, tetapi kita mengambil masa 1 Jam untuk tiba.. Dalam perjalanan, mungkin kita terasa penat..singgah di warong untuk memuaskan nafsu lapar itu. Andai bertanya, mungkin kna tipu lagi...mungkin makin jauh perjalanan kita.

Sekarang bayangkan pula kita berada di bandar...atas Lebuh Raya PLUS sebagai contoh..di situ penuh dengan papan tanda. Agak susah untuk sesat berbanding jalan di Kampung A tadi. Tetapi andai kita juga tersilap langkah mungkin juga masalah sama akan menimpan. Jadi kita kena bertanya pada orang yang betul di mana kita berada..Kita mungkin boleh mengikut naluri tetapi andai kita buang malu, bertanya kepada orang sekitar, akan lebih menjimatkan..betul?

Okay...sekarang kita tukar keadaan jalan raya itu kepada hidup kita..Jalan itu umpama hidup kita, pelajaran kita..Keadaan sekarang mungkin seolah-olah kita berada di bandar-bandar yang penuh dengan papan-papan tanda tetapi kita kena berhati-hati dan hendaklah sentiasa mencari adakah betul papan tanda yang kita ikot.. Maklum saja lah sekarang ini, papan tanda pun sudah di tutupi iklan-iklan AH LONG...ahahahaha...jadi kita kena bertanya..bukan buat bodoh sombong..Keadaan kita sewaktu bayi pula adalah seperti kita menyusuri jalan kampung..kita mencari jalan kita sendiri..tiada sesiapa yang memberi tunjuk arah..akhirnya, kita terjebak dengan bermacam-macam masalah sebelum kita tiba ke destinasi..Sekarang, pilihan itu terletak pada kita.. Adakah pilihan yang kita buat itu adalah sesuatu yang betul?Adakah hanya kerana malu kita sanggup membuang masa kita?Apa akan jadi sekiranya kita tidak sempat untuk sampai ke destinasi?Mengapa kita sanggup menggadaikan MARUAH diri kita hanya kerana malu bertanya?Bukankah Malu itu bertujuan untuk menjaga MARUAH kita?

Jadi, MALU BERTANYA, SESAT lah KITA...sama-sama kita fikirkan...

Mau mandi dulu..mama sudah jerit-jerit suruh bersiap nk ke Kuantan...waahhaha.....sehingga berjumpa lagi dalam entry seterusnya..bajet macam ada ramai je org baca..ahahahahahhaa....

Assalamualaikum WBT.....