Wednesday, April 28, 2010

Selamat tinggal FYDP............

Tanggal 20 July 2009....kami mula menjejakkan kaki ke semula ke UTP..after about 8 month of industrial internship..It give a different view about life..and it shows that how human being is not always satisfied with what we have..before intern, very excited to left behind the text books, lectures and so on..but while intern, thought it would be better to read the text books rather than to face the different attitude of people..then after face the study life back as a final year student, thought that the best time is to work...haahahha....watever...

And its almost the end of final year..almost one year to struggle with many chemical engineering related project...Final Year Project (FYP) and Final Year Design Plant (FYDP)...and again, today is the final presentation of the FYDP...I don't know why I've been so calm compare with my other presentation..maybe its because the presentation is in group and not individually..and the spirit is there...With less sleep, think that 24 hours is not enough, arguing with team mates, now its all left with beautiful memories..that i have ever have in UTP..I'm very sure the others will feel the same too other than relief of the load..

Whatever it is, thanks for everybody...Forgive me all my mistakes, purposely or not purposely done..Hope that this memories will last forever...in our heart..not in our mind..coz mind will always forget but never for the heart...(unless u change another heart la...hahaha....)...

Now, only 4 obstacles left to be faced before reach the real life..Lets face it together with all the way we can..Go!!

Friday, April 23, 2010

EUPHONIOUS..

wahh....malam nih euphonious...masih teringat dulu 1st time g tgk masa 2nd yr 2nd sem...
masa tu g ngan ai, pes, sifu....(sifu ak xingat la...hik3...)
tu la 1st time ak g..lepas tu next eupho ak da xleh g sbb da intern...
event nih hanya setahun skali je..bukan tiap² sem...
takpe lah..this is the 2nd time and maybe the last....
I hope that I can enjoy tonite..
forget all the problems...all the mess.....
OMG...please give me a space to breath...
Its been a long time I don't feel my breathe...
I will update it later k...
currently I don't know who will perform tonite
n who are the guest artist tonite...

LET'S ENJOY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Thursday, April 22, 2010

Tatau....

Aku pon xtaw nk letak ape tajuk untuk post ak kali nih...
tah la..ak pon xtau ape nk jadi ngan idop ak nih...
byk y ak terpaksa fikirkan...
huhu...
tetiba lak ak rasa best dgr lagu² 60an....
lagu² dari jeffry din, A.Ramli, Ahmad Jais...mmg sangat² kena ngan jiwa ak skrg...
rasa macam btol² dekat....
skrg nih ak tgh dgr lagu A.Halim....ape ke name tajuknya...
kalau xsilap Kisah dan Tauladan....
nih ak letak dia punya lirik....

KISAH DAN TAULADAN

Semenjak kita berpandangan
Mata bertemu mengoda kalbu
Hingga menjadi satu impian
Bergelora satu harapan…

Puas sudah ku renungi
Wajah mu manis umpama dewi
Kian membara di hatiku…
Sama jua di hati mu….

C/o
Sedikit tidak aku menyangka
Bahawa diriku insan biasa…..
Tak sempurna dan berharta…
Ingin memetik wahai mu bunga…

Aku berserah pada tuhan….
Agar diriku kau lupakan
Memang sudah jadi suratan..
Kisah yang lalu jadi tauladan…..
-solo-
-ulang c/o-

Monday, April 12, 2010

Hukum Menari dalam Islam..

sekarang nih, ramai sgt y suke menari...mcm da jadi trend...
ak pon suke jugak tgk org menari...mcm tari silat...kan?some sort of menari jugak...
so, ak try google² untuk cari hukum menari...untuk dptkan lebih jelas mungkin kna cari ustaz la..
tp sbg panduan, blh la....
nih ape y ak jumpa kat internet...
jom sama² kite baca eh....
____________________________________________________

Soalan

Apakah hukum wanita menari di khalayak ramai?Kalau ia tutup aurat bolehkah menontonnya atau kita menganjurkan persembahan tarian wanita?

Jawapan


Ulama syafie berpendapat asal kepada hukum menari adalah harus. Ini adalah berdasarkan hadis berikut yang diriwayat oleh Aisyah:

جاء حبشة يزفنون في يوم عيد في المسجد فدعاني النبي صلى الله عليه وسلم فوضعت رأسي على منكبه فجعلت أنظر إلي لعبهم حتى كنت أنا التي أنصرف عن النظر إليهم

Orang-orang habsyah datang menari pada hari raya di Masjid. Aku pun mengajak baginda saw melihatnya bersama. Aku meletakkan kepala di bahunya sambil melihat permainan mereka sehingga aku berpaling dari melihat mereka.” (Hr Muslim – sahih)

Ulama Syafie mensyaratkan pengharusan menari bagi lelaki dan perempuan sekiranya tidak ada pergerakan lemah gemalai. Kalau ada pergerakan sedemikian , maka hukumnya haram kepada lelaki kerana seperti perbuatan khunsa dan perempuan dikhalayak lelaki kerana boleh membawa fitnah.

Adapun bagi mazhab hanafi, maliki, hambali dan al-Qaffal, mereka mengatakan asal hukum menari adalah makruh. Ini kerana menari adalah perkara yang hina dan menjatuhkan maruah. Mereka menyatakan hadis tarian orang habsyah itu adalah maksudnya bermain senjata. Ini berdasarkan hadis berikut:

ويلعبون عند رسول الله بحرابهم

Mereka bermain tombak di hadapan Rasulullah saw.” (Hr Muslim – sahih)

Hukum makruh adalah sekiranya tidak disertai perkara yang haram seperti minum arak, buka aurat dan sebagainya. Jika ada maka semuanya mengatakan HARAM.

Bila kita melihat kembali kepada soalan dan kejadian yang berlaku, bagaimana wanita yang lengkap menutup aurat menari dikhayak ramai. Berdasarkan mazhab Syafie jelas ianya haram kerana ia terdapat gerakan lemah gemalai dan menggerakkan anggota yang menimbulkan fitnah seperti punggung. Bagi mazhab lain kita lihat pada hukum wanita menari penuh lemah gemalai mengerakkan seluruh anggotanya termasuklah pinggulnya dihadapan lelaki . Kita melihat dari beberapa sudut:

1. Islam mengharamkan menampakkan susuh tubuh dibahagian dada dan pinggul. Ini jelas dari hadis berikut:

وأمر امرأتك أن تجعل تحته ثوبا لا يصفها

Perintahkan isterimu (Dihyah al-Kalbi) memakai pakaian disebalik pakaian luar supaya tidak menampakkan bentuk tubuhnya." (Hr Abu Daud, al-Baihaqi dan al-Hakim)

Dan juga hadis Nabi saw:

مرها فلتجعل تحتها غلالة ، إني أخاف أن تصف حجم عظامها

Suruh isterimu meletakkan pakaian disebalik pakaian luar, kerana aku takut ia menampakkan bentuk tubuhnya.” (Hr Ahmad)

# Menampakkan bentuk tubuh disebalik pakaian pun haram, bagaimana pula menggerakkan bahagian dada dan pinggul dihadapan lelaki?

2. Islam menegah wanita melunakkan suara berdasarkan Firman Allah swt:

فلا تخضعن بالقول

Janganlah wanita itu melunakkan suaranya.” (32 : al-Ahzab)

Tegahan melunakkan suara adalah untuk mengelakkan dari wanita itu menimbulkan fitnah. Kalau kita bandingkan perempuan yang melunakkan suara dihadapan kita lelaki dan wanita yang menutup aurat melenggokkan dada dan pinggulnya. Mana yang lebih menimbulkan fitnah?

3. Islam telah menegah wanita menghentak kakinya dihadapan orang lelaki

Firman Allah swt:


ولا يضربن بأرجلهن

Imam Qurtubi mentafsir ayat ini “Jangalah wanita itu menhentak kakinya ketika berjalan untuk memperdengarkan bunyi gelang kakinya." Memperdengarkan bunyi perhiasan adalah seperti menunjukkan perhiasan (aurat) malah lebih dahsyat. Tujuannya adalah melindungi."

Imam az-Zujaj berkata “Mendengar bunyi perhiasan (gelang kaki) lebih menaikkan syahwat dari menunjukkan perhiasan

# mana lebih yang lebih menaikkan syahwat? Perempuan yang mendengarkan bunyi perhiasannya atau yang melengang lenggok tubuh badannya dihadapan orang lelaki?

Kesimpulan: Jelas sekali wanita menari dengan lemah gemalai dan meliukkan tubuh badannya adalah perkara yang ditegah sama sekali. Menontonnya adalah dilarang berdasarkan Firman Allah:


قل للمؤمنين يغضوا من أبصارهم

Katakan kepada orang beriman hendaklah menjaga pandangan mereka.” (30 : an-Nur)

Nabi saw bersabda:

والعينان زناهما النظر

"Dan zina dua mata adalah melihat perkara yang diharamkan."
(Hr Bukhari dan muslim)

Menganjurkan perkara yang haram juga dilarang. Mengupah wanita untuk menari sebegini juga dilarang. Pengarang kitab Mausu’ah Kuwaitiah berkata:

“Tidak ada khilaf dikalangan ulama mengatakan bahawa mengupah terhadap perkara yang haram adalah haram.”

Adapun orang yang menghadirinya adalah hukumnya jelas dari apa yg disebut didalam kitab مغني المحتاج:

Dan sekiranya kehadiran seseorang itu ke majlis tidak menghilangkan kemungkaran yang ada, diharamkan untuk dia datang kerana ianya seumpama reda dengan kemungkaran.

Rujukan: Mausuah feqhiah (Kuwait), Tafsir Qurtubi, at-Ta’amul Masyru’ lil mar2ah ma3a rajul ajnabi oleh Nabilah zaid dan Hukum patung dan gambar oleh salman maskuri.

Rempit...

1st time dlm hidup ak, ak lepak kat dataran MBI mlm jumaat....
bersama member² dari PHAT RIDE GARAGE, kami melakukan aktiviti biasa lepas lepak kat bengkel....
konvoi ke dataran untuk show off brg² rare y ade pada ahli PHAT RIDE GARAGE...
muahahaha...
sampai² je kat dataran, i was very shock with the situation there...
there was soooo happening...
the 1st thing that catch my eyes was the audio show...
even i'm not really into audio system(enough for me if my audio can play my fav songs, can hear the fm radio...), i'm really excited act...excited to know how they waste their money for that stupid thing...a naza citra that is built for a family now become a two seater car...
wat de fak!!!
But its not a big deal act...ur money, u know how to spend it...
continue with the firing exhaust..hahahhaa....is it true that i say "firing exhaust"???
watever....
ikotkan ak, bazir minyak je sume tu...da la minyak mahal dow...
ahahahahaha....
but then, after that audio group left, there come another group...
what we call, MAT REMPIT....
i dun know y i hate mat rempit...i used to be 1 but it was an old story of my life...
but it was different i think...
in my time, i just love motorcycle...bcoz it is a safe-petrol ride...
tgh skolah maaa...mane nk cari duit...
so, at that time, motorcycle is the only way...tp xde la sampai nk buat hal luar tabii...
motor ade dua tayar wat jadi 1 tayar....ape daaa...
lets get back to the dataran situation...
at that time, what i feel was the feel when i'm watching the rempit-kind movies....
Remp-It and Bohsia...
i dun know how to explain it but its some kind of, "nk je aku sepak sekor²"...
many girls' future nowaday being damage by them...
maybe that is the reason y i hate them so much...really2 hate them...
with the chain...the bangle...pundek....mak bapak diorg xajar ke ape....
then, the rempiters start to do their stunt....(tp tgk tepi² xde pon yusop aslam ke, david teoh ke..)
dok wat stunt2 kat situ...ingat org suke ke...
korg tau x, korg da buatkan line kat situ jadi panas??
ada antara org y g dataran tu bawak family...bawak anak²..korg nk ajar budak² tu jadi mcm korg ke???
da nk wat sgt stunt, g daftar nama kat producer2 y nk wat filem tu...
busuk² pon korg dpt payment jugak...dari dok wat kat situ ape korg dpt??
minyak moto abis...duit pon x dpt...
tetiba, 1 kejadian y menggembirakan ak berlaku...
mmg ak tunggu sgt²....
eksiden...bukan mintak eksiden secara sengaja...
tp da nk sgt...
ambik ko langgar kembara...cuak ko kna kerumun dek mat² kete...
padan muka....
so, kalau la ade mat rempit y baca blog ak nih secara sengaja atau xsengaja, berenti la jadi mat rempit tu...
mak bg motor suruh wat g skolah...bukan suruh jadi stuntman x bertauliah...
bukan salah nk nek moto...tp dgn cara y btol....
korg xnk pakai helmet, korg punya pasal..tp xperlu la nk wat aksi2 bahaya camtu...
nyusahkan org je...
wat can i say is......
PADAN MUKA!!!!!!!!!!!

Friday, April 9, 2010

Akibat Kalut...

Ade org kate, wat keje kalut² nih merugikan...rugi duit....
xtau la...tp bg ak, wat keje kalut² nih mengajar kite erti kepentingan masa...
time kalut² nih la kite dpt rasa bahawa masa itu sgt berharga...
setiap saat y berlalu rasa rugi y amat...
mcm ak wat report fyp...punya la kalut² buat...
smpaikan ak rasa xde mood nk lepak bengkel lame²....
badan rasa lesu, penat, ngantuk sbb pk fyp xsiap lagi....
balik je bilik terus buat...xtahan ngantuk, tdo kejap then bangun pagi² sambung lagi buat...
skali bila da siap, dateline sudah tukar la.......
alhamdulillah....report da siap walaupun lmbt lagi dateline...

jadi, di sini ak dpt rasa dgn masa y suntuk, ak masih sempat siapkan ape y ak nk, dgn cara ak sendiri...
xpayah nk kna puaskan hati group member...nk kna meeting kat tmpt y xselesa....
nk kna dgr cerita² y memboringkan..(selain dari group project..)...
ade ke patut selingan cite pasal lecturer...cite pasal MLM....
cuba la bawak² cite pasal kete...nk kasik laju kete...
setting afr ke...brg² rare kete....
ape daa...da tu bile ak boring xmo g meeting, marah...
ak g pon bukan ak suke..cite hal project je da la..
abiskan meeting cpt²...da tu blh rehat awal...nk cite hal len pon abiskan meeting...
xde la ak pon terpaksa dgr mende y ak xmo dgr....
ish3....
susah nk puaskan hati sume org.....

Wednesday, April 7, 2010

ADE AKU KESAH???

Orang kate, kadang² ade masa y kite perlukan untuk merehatkan minda dari pelbagai masalah y terpaksa kite tempuh..bukan niat untuk melarikan diri dari masalah tapi kalau terlalu byk beban, itu y buatkan hospital bahagia sampai xcukup katil nk tempatkan org² y udah ilang akal...tu pasal la ramai y berpeleseran kat tepi² jalan...jadi, kalau korg nk marah, nk terasa, satu ayat y ak nk cakap... "ADA AKU KESAH???"

Malas ak nk pk hal² y blh semakkan pale ak..byk lagi mende lain y blh ak pk...y penting skrg nih, ak da dpt placement keje...korg da dpt?????haha...bukan nk megah²/bangga² diri tp bile pk mende ni la buatkan ak xbape nk kesah sape² nk marah ak...korg marah² ak mcm la korg da ade placement keje...so, ak lek² je...janji, ak nk enjoy puas² masa y ak ada di final sem nih...