Friday, December 31, 2010

notitle...kuang3...

Just arrive home safely after facing a very heavy rain..huh! My dad told me already must be home by 12.. but something unexpected happen. Band Lumpur from Indonesia is here. So as a friend of them, really have to treat them very good so they won't judge us badly..(even most of indonesian do..) it is not racist but it is reality. Thank Allah that they are not like the others..They are all good person..n really hope to see them again..Really nice to know them...

Alamak..late already and have to do some privacy thing..huhu...
next time guys..

tata~~

Thursday, December 30, 2010

Frust!!!!!

Adoiyai....siyes la ak xreti nk design blog nih..makin buruk pulak aku rasa...
biar la..nnt² je la ada masa aku layan balik mende nih..huhuhuu...

Research and Development

Ramai orang ckp, perabih duit je modified kete nih..Engineer bagai nk pecah pale pk macam mana nk buat sebijik kete, tetiba dapat kat kite, tukar itu ini..hehe..ni ayat coommon bapak aku..kui3..Tapi bagi aku, walau apa pon yang kite buat kalau kite tau batasan, kalau kite tau utilize what we do for our own good, itu bukanlah merupakan suatu kerugian. Baca Quran banyak² pon kalau xkena dgn cara dan niat blh jadi berdosa..Riak, takabbur dan sebagainya. Menari pon merupakan salah satu senaman yang menyihatkan kalau kena dgn caranya..kena dengan tekniknya, keadaannya..So, apa-apa pon kalau bijak cara menguruskannya, baik lah pada kita. Benda yang baik pon kalau salah cara urusnya, buruk jugak yang kita dpt.

Daripada apa yang aku alami sejak aku mula berjinak-jinak dalam mengubahsuai kenderaan ni, banyak ilmu yang aku dapat yang tidak diajar dalam darjah. Sejak dari aku sekolah rendah lagi. Dulu main motor. Sanggup guna motor Cik Din (Pakcik Sedara aku) untuk lepas gian. Padahal motor Honda C70 lampu bulat tu je. Aku ingat lagi no plet dia.. NK 9793..aku xtau da sekarang motor tu ada kat mana. Bersama rakan baik ku, Nik Muhammad Azri Azlan, mcm² aku belajar pasal motor. Dari tukar carburetor, sampai la ke ekzos golo..hahaha.. xtau pulak aku bahasa standart nye apa. Sampai la aku dapat lesen, mama bagi kete..sebelum nih mama xbagi motor sbb taknak anak dia terlibat dengan gejala yang tidak sihat..maklum la budak² lagi..hehe..So mama ingat bila da bagi kete aku da xbuat keje² membazir tu lagi..heheheh..tapi sangkaan meleset..makin menjadi-jadi pulak..

Pasal apa yang aku buat kat kete tu mungkin akan diceritakan dalam entry yang lain. Untuk entry kali ini, aku cuma nk cerita apa yang aku belajar dari hobi aku yang membazir tu.hehe..Dalam aktiviti mengubahsuai apa² kenderaan, sikap yang penting adalah Research and Development untuk mecapai apa² matlamat. Nk cantik, kna try buat dulu tgk cantik ke x..nk laju, kna try jugak tgk ape efek dia kalau buat macam ni..kalau buat macam tu apa efek dia..Proton Holding yang buat kereta² nasional tu abih berjuta-juta setahun untuk aktiviti RnD diorg. Perodua pon sama..Xkisah la apa² company sekalipon..Untuk tujuan RnD mmg menelan belanja yang sangat besar. Cuma  apa yang perlu kita fikirkan, apakah kita perlu membuang duit, masa dan tenaga untuk benda yang sudah ada jawapannya? Seumpama kita boleh lihat, kalau tukar piston oversize tanpa ada apa² management, xperlu kita membazir untuk lihat hasilnya..Sudah tentu pecah enjin tu..Tukar turbo TD04 yang dah mmg asalnya kna pakai air for cooling purpose, tapi kita nk buat jugak xmau pakai air sbb konon² xde efek. Kalau xde efek, xkn la designer tu buat laluan air. Membazir je..

Laluan air untuk TD04
Daripada apa yang aku dapat melalui hobi yang membazir nih, dia berkaitan dengan pilihan.We have choices.. Tapi kenapa kita membuat pilihan untuk membuat keputusan yang kita dah tau apa yang akan jadi cuma bezanya kita xrasa sendiri. Contohnya mcm kita pakai TD04 tapi xnk pakai air..kita tau itu akan mengurangkan jangka hayat turbo tu tapi kita buat jugak. Adakah kita nk merasa turbo kong dulu baru kita sedar? Berhabis xsampai rm50 untuk buat hose air tu kita xsanggup?Kita kna bijak dalam membuat keputusan dalam hidup terutama dalam perkara RnD. Xperlu kite nk buat kerja gila konon² nya muda hanya sekali...kita dah tau melalui tv, radio, menagih dadah tu membawa kepada kerosakan kepada diri dan negara tapi yang kita g buat jugak tu kenapa..kita dah tau akibat daripada berkawan dengan org yang salah kelak akan menarik kita sama buat bnda salah tapi kenapa kita cari jugak? Drama² tv banyak buat cerita pasal kehidupan kita seharian. Patutnya itu boleh kita jadikah panduan untuk tidak mencuba perkara yang sia² hanya kerana kita nk buat RnD..hanya kerana, selagi xrasa, xtau..

Kita merupakan khalifah di bumi ini tidak kira Lelaki atau pon Wanita..Kalau kita tgk dalam National Geographic, harimau kat hutan tu lagi perfect dari kite. Dia lari lagi laju dari kita..Dia punya tenaga lagi kuat dari kita..Dia ada 4 kaki yang kuat untuk menyerang mangsanya..banding kita dari harimau, kita lemah.. kekuatan kita apa la sangat..nk rekod dunia pon manusia lari pecut bape saat je..tu pon lepas je abih larian tu da xlarat nk lari lagi..tapi kekuatan kita terletak pada akal. Dengan akal yang kita ada, harimau yang lagi kuat dari kita pon da nk pupus..habis hutan di gondolkan..tapi bukan kekuatan itu yang aku nk cite ni..saje je tu melencong sket..hahaha...jadi, dari akal yang kita ada tu, kita fikirkan lah..kalau kita da tau akibat dari apa y kita buat tapi kita buat jugak dengan alasan nk rasa sendiri, aku rasa itu satu tindakan yang bodoh..

Jadi, kita sama² fikir..kita ada otak, ada akal, berbekalkan Iman yang kita ada walau x setebal mana, buat lah pilihan yang tepat..bukan membuat tindakan yang bodoh sombong atas tiket ego dan tidak mahu kalah dalam menentukan hidup kita tanpa memikirkan akibatnya..

  Sekian...

Wednesday, December 29, 2010

Rearrangement...Azam tahun baru 2011..kui3...

Bosannya dok umah tatau nk buat ape..cerita apa yang aku nk tulis pon ak xtau..adoi bosannya..Act banyak yang nk cerita tapi mengikut keadaan emosi aku sekarang, aku rasa malas pulak nk cerita..Sakit hati, kecewa, sedih semua ada..Nanti la cerita yang itu..So I thought of something to do as a wishlist for year 2011. Kira macam azam baru la..haha..Asyik ngan azam baru je. Azam lama pon rasanya xsetel lagi..huahaha..

Untuk taun 2011 yang bakal menjelma beberapa hari je lagi ni, aku terfikirkan apa aku nk jadian azam kali nih.. Memandangkan aku rasa rugi je wat azam baru (sbb aku tau komfem xjadi punya), jadi aku rasa azam aku taun nih xde ape-ape yang baru pon.. Cuma ak berniat untuk susun semula perjalanan hidup aku nih.. Walaupun mungkin ada yang kata dah terlambat, tapi aku malas nk amik tau.. Itu secara general.. Kiranya macam rombakan besar-besaran la nih..hehehehe...

Benda pertama yang aku nk rearrange adalah berkenaan dengan social life. Aku tau kadang aku nih terbabas dari landasan. Nama je ISLAM dalam kad pengenalan tapi perangai memalukan ISLAM. Tu yang org pandang rendah pada ISLAM..Sebelum kita tunjuk jari kita kat orang lain, tgk dulu diri kita. Kita ngate org bukan aurat, yang aku nih selambe je pakai sluar pendek nampak lutut..hahahaha..So untuk rearrange social life aku nih, bukan la nk kate aku nk terus jadi perfect..tapi sekurang-kurangnya tidak lah melampau. Yang penting, aku xnk di label sebagai TYPICAL PERSON..Menjadi seorg yang bukan typical bukan lah bermaksud melampau. Tapi sekurang-kurangnya kita boleh buat sesuatu yang xmampu dibuat oleh org lain bagi mencari satu kelainan dengan tidak mengabaikan perintah dan larangan-NYA..



Perkara ke-2 yang aku nk rearrange, my lovely car..aku ingat nk bagi nama la..panggil nama-nama yang best sket..hehe..nk letak Cik MIRA da ramai sangat org pakai nama tu..kalau letak nama Cik Fifie blh x?sbb kete aku pakai enjin L5..Pronunciation, 'elfaif'..Faif ngan Fifie xjauh dah tu..boleh la eh..ahahaha...So, Cik Fifie akan di rombak semula..Baju Daihatsu MIRA RV4 yang dipakai tu akan ditukarkan ke baju Perodua Kancil Belalang..Jantungnya akan di bersihkan bagi membuang segala debu-debu yang mengotorkan lantas memberi penyakit berbahaya...hahaha...Ekzos juga akan di tukar bagi lebih pelawasan dan juga dalam proses memperlahankan bunyi kat dalam kete..biar bising je bising kat luar je..dalam biar senyap..heehhe... Secara detailnya, mungkin akan di tulis dlm entry berikutnya..kui3...

Perkara ke-3 pula aku rasa aku nk tumpukan pada kerjaya..Dulu masa belajar aku alpa..Banyak benda yang aku lupa sehinggakan keputusan yang aku dapat sangat tidak berpuas hati bagi aku sebab aku rasa aku boleh dapat y lebih baik.. Bukan lah nk membanggakan diri tapi sebagai tanda bahawa aku menyesal aku tidak bersungguh-sungguh..Xpe la..Sekurang-kurangnya aku masih di beri peluang untuk menebus kesilapan aku yang dulu dan aku berjanji dalam apa jua yang aku lakukan selepas ini, aku akan memberikan sepenuh tumpuan aku..Aku akan gain seberapa banyak knowledge yang boleh..Kadang-kadang aku terasa sangat bila aku tgk kawan-kawan aku dpt keje g travel sane, travel sini...offshore sane, offshore sini...tapi xpe la..itu rezeki masing-masing..tapi sure punya korang TYPICAL..ahahaha..korang nk beli baju cantik-cantik, pakai kereta yang selesa..tapi, korang xberani untuk tampil lebih bergaya dengan mengubah baju yang korang beli kepada hanya korang je yang ada..korang malas nk modified kenderaan korang supaya menjadi Head-Turner..langsung aku xheran kalau korang boleh pakai Toyota Vios..cuba tgk atas jalan..berlambak Vios yang aku tgk..tapi jarang kita dpt tgk sbg contoh Vios Turbo...korang caci aku pakai kancil... Sekurang-kurangnya muka dan kereta aku dah masuk majalah...korang ade ke?ahahahahaha....

So aku rasa takat nih je la azam aku untuk 2011 nih...Act ade lagi plan nk kawen la ape la..tapi tiba-tiba lak aku rasa rasa emo bila baca blog tu..ak xtau pon kewujudan blog tu..aku baca tiba-tiba pulak terasa..even dia xtulis nama, tapi aku tau dia tujukan kat aku...Biar lah..yang penting, aku tau siapa aku..yang penting, aku tau hala tuju aku..yang penting, aku sedar aku cuma menumpang di bumi Allah yang fana nih..


:)...Semoga bertemu lagi dalam entry yang lain ye...
Take care eberibadi...

Friday, December 24, 2010

Malu Bertanya Sesat la jawabnye....

Assalamualaikum....
Sudah lama sangat rasanya blog nih tiada entry² baru. Bukan xnk tulis. Sebenarnya banyak benda yang nk tulis tapi kadang masa tidak mengizinkan. Ade je perkara yang perlu diselesaikan. Ini pon sebenarnya nk kena siap² untuk ke Bukit Gambang Resort City. Ada my dad's punya family day..British American Tobacco Malaysia (BATM) punya tapi menyelit la kejap. Untuk entry tu nanti la update lain kali..hehehehe...

For current entry, I just want to share just what I thought last night before I fall asleep to a very sweet dream.. (sweet ke?hahaha...).. Normally before I go to sleep, I really like to "berangan" or more to thinking..about my self, family, life, love...maybe the world..hahaha...bajet PM je kan..haha..So, for last night, I think of what happen to me in this 24 years, what happen in my family, what happen to my life, and also to my love life..and ofkoz la to the world..hahaha..So this is it....

Hmmm...How do I start..ok..To tell u everything happen is a little time-taking story..ahaha.(malas act..)..but the thing is,how we run the day...As Allah's creature, a human being, even we are the most perfect creature He created, we are still His creature no matter what....Do u read me?Ok good...and as a creature, we are from nothing to something...from nobody to somebody..from a baby to an adult..start to end...When we call it a START, we are nothing..we know nothing..zero..but we already have what we called as DESIRE..NAFSU...

Look at the babies..They know nothing..they don't know the right way to behave..they know nothing other than crying..So take a look at it..understand this behavior, this attitude..People always know how to talk but only some of them know how to think..As the baby born, they are zero in knowledge. What they know is just crying...for food, sleep, napkin....As the babies grow, that show what are the colors put on them..Yes in 'Alam Roh' we all already promise to Allah SWT that we will bring Islam, follow Islam..but why there are those who grow as a Hindu, as a Buddhist..Please do not read it as a Racist..Just think of what I say.. It is not our fault but it is how we had been educated..how we had been teached...cakap melayu la senang...ahahaha...

Kita asalnya tidak tahu apa-apa sewaktu lahir..Daripada pelajaran yang kita dapat, itu lah yang kita jadi.. Jadi bukanlah kita yang bersalah..perkara ini boleh kita lihat sebagai keadaan kita di jalan raya, memandu sebuah kereta. Sebagai seorang pemandu, bayangkan kita berada dalam sebuah kampung di pedalaman. Tiada papan tanda bagi menunjuk arah kita..Kita berada di suatu simpang..Ke kiri ke Kampung A dan ke kanan Kampung B. Tiada papan tanda untuk memandu arah kita...Kita bernasib baik andai kita terus membuat keputusan untuk ke Kiri...tapi andai kita tersilap mengambil jalan ke kanan, pun bukan salah kita. Sebab tiada papan tanda untuk memandu arah kita. Mungkin akan tiba juga ke Kampung A tapi akan mengambil masa yang agak lama..sepatutnya dari simpang hanya 1 minit, tetapi kita mengambil masa 1 Jam untuk tiba.. Dalam perjalanan, mungkin kita terasa penat..singgah di warong untuk memuaskan nafsu lapar itu. Andai bertanya, mungkin kna tipu lagi...mungkin makin jauh perjalanan kita.

Sekarang bayangkan pula kita berada di bandar...atas Lebuh Raya PLUS sebagai contoh..di situ penuh dengan papan tanda. Agak susah untuk sesat berbanding jalan di Kampung A tadi. Tetapi andai kita juga tersilap langkah mungkin juga masalah sama akan menimpan. Jadi kita kena bertanya pada orang yang betul di mana kita berada..Kita mungkin boleh mengikut naluri tetapi andai kita buang malu, bertanya kepada orang sekitar, akan lebih menjimatkan..betul?

Okay...sekarang kita tukar keadaan jalan raya itu kepada hidup kita..Jalan itu umpama hidup kita, pelajaran kita..Keadaan sekarang mungkin seolah-olah kita berada di bandar-bandar yang penuh dengan papan-papan tanda tetapi kita kena berhati-hati dan hendaklah sentiasa mencari adakah betul papan tanda yang kita ikot.. Maklum saja lah sekarang ini, papan tanda pun sudah di tutupi iklan-iklan AH LONG...ahahahaha...jadi kita kena bertanya..bukan buat bodoh sombong..Keadaan kita sewaktu bayi pula adalah seperti kita menyusuri jalan kampung..kita mencari jalan kita sendiri..tiada sesiapa yang memberi tunjuk arah..akhirnya, kita terjebak dengan bermacam-macam masalah sebelum kita tiba ke destinasi..Sekarang, pilihan itu terletak pada kita.. Adakah pilihan yang kita buat itu adalah sesuatu yang betul?Adakah hanya kerana malu kita sanggup membuang masa kita?Apa akan jadi sekiranya kita tidak sempat untuk sampai ke destinasi?Mengapa kita sanggup menggadaikan MARUAH diri kita hanya kerana malu bertanya?Bukankah Malu itu bertujuan untuk menjaga MARUAH kita?

Jadi, MALU BERTANYA, SESAT lah KITA...sama-sama kita fikirkan...

Mau mandi dulu..mama sudah jerit-jerit suruh bersiap nk ke Kuantan...waahhaha.....sehingga berjumpa lagi dalam entry seterusnya..bajet macam ada ramai je org baca..ahahahahahhaa....

Assalamualaikum WBT.....

Friday, October 29, 2010

Di Petik Dari sebuah cerita.....Aku dah kawen skrg...

220850.27.10_u

Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..

Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..

Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan.  Hoho..

Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. Bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.

Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.

Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.

Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.

Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye..  Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..

Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab sayang bini, makin lama makin kurang aku merokok..  kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.

Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..

Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??

Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!

Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!

Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..

Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..

Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.

Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!

Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!

Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa..

Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Hafiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??

Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!

So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..

Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!

Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??

Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.

Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!

Aku buntu..

Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..

Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.

Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..

Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..

Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!

1 Julai 2007,

Buat suami yang baru kupunya,

Terima kasih kerana menawarkan cintamu,
Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,
Ara memang cinta padamu,
Dan Ara menangis bila abang melamarku

Buat suamiku yang baru kupunya,

Luaranku mungkin nampak sempurna,
Luaranku mungkin ramai yang terpesona,
Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,
Kerna suaraku bukan kepunyaan kita

Buat suamiku yang baru kupunya,

Andai abang ingin melihat Ara ketawa,
Ara hanya mampu tersenyum pada abang,
Andai abang mahu Ara berjenaka,
Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,

Kerana Ara tak mampu berbica,
Seperti orang lain berbicara,
Kerana Ara tak mampu ketawa,
Seperti orang lain ketawa

Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,
Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,
Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,
Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..

Yang benar,
Isteri yang menyanjungmu.

*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..


Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?

4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?

Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.

Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.

Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.

“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”

Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..

Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..

Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..

(T.T)

Monday, August 2, 2010

JANJI LELAKI ITU

Sajak nih aku amik dari blog Hishamuddin Rais (Tukar Tiub) sempena 50 tahun penubuhan ISA...
Hatiku tersentuh bila baca sajak nih...
Blog Tukar Tiub tgk sini





JANJI LELAKI ITU


SATU

mereka datang tidak di jemput
mereka sampai tidak memberi salam
mereka masuk tidak mengetuk pintu

mereka datang ditengah tengah gelap yang hitam
mereka datang dengan muka tertutup
mereka datang dengan menendang pintu

datang untuk menangkap
datang untuk mencekup
datang untuk menggempar
datang untuk menakutkan sesiapa saja yang akan takut

ayah itu di gari
isterinya memandang
anaknya menangis
tentangga mengintai intai
lalu dia di bawa pergi

sang isteri bingong
sang anak meraung lagi
tetangga menjauhkan diri
takut telibat berimplikasi

kemana agaknya sang suami di bawa lari
kemana agaknya sanh ayah di bawa pergi
kemana agaknya polis ganas itu membawa dia pergi

heboh
heboh
heboh satu negeri
ada pengganas sedang beroperasi
untuk menjatuhkan kerjaan negeri

dua bulan kemudian sang ayah mucul kembali
dari kuala lumpur dia naik lori
waktu malam dinihari
dia dipindah ke sebuah penjara lagi

DUA

di kamunting kami dipertemukan
di kamunting kami di raikan
di kamunting kami di kurung dan di rayakan
di kamunting kami di kunci agar tahu harga kebebasan diri

satu hari dibilik bacaan
aku bertemu dengan si ayah

ianya seorang musliman yang warak
jantan yang berjanji kepada allah dan nabi untuk menjadi insan yang soleh
jantan yang berjanji kepada sang insteri untuk menjadi suami yang berbudi
jantan yang berjanji kepada anak untuk menjadi ayah yang sering memberi
jantan yang berjanji kepada alam untuk membawa kebajikan ke dunia ini

lalu kami bertegur sapa
lalu kami menjadi mesra
lalu kami bertukar cerita
tentang si anu
dengan si anu
tentang si polan
dengan si polan

sang isteri tidak datang melawat
sang anak jauh sekali
mahal harga tambang bas
dimana nak tidor
dimana nak bermalam
akhirnya tak perlu datang
akhirnya tak perlu bertandang

TIGA

dibilik bacaan kami bertemu sekali lagi
aku bertanya khabar
bertanya khabar seolah olah
kami baru pulang dari luar negeri
mukanya sedih tidak berseri

dia bercerita tentang anaknya ke sekolah
dia bercerita tentang bayaran hutang rumah
dia bercerita tentang isterinya yang susah

aku hanya mendengar
berat telinga mendengar
berat hati merasa
berat lagi sang isteri di rumah
berat lagi anak ke sekolah

lalu dia bercerita tentang rayuannya ditolak
lalu dia bercerita tentang semua tuduhan
lalu dia bercerita tentang malam dia di tahan

dia bercerita tentang pukulan dan tamparan
dia bercerita tentang tendang dan api rokok
dia bercerita tentang sumpah seranah yang diterima
dia bercerita tentang ancaman kepada anak dan isteri

kemudian dia mendongak ke langit
matanya memandang ke luar jendela
memandang ke arah bukit hijau
memandang ke alam bebas

EMPAT

ramadan pun sampai
maka kami pun beramal
sebulan kami berkhalwat
sebulan kami melihat hidup
sebulan kami bersendirian

ketika ramadan
aku juga mencuba menjadi lelaki yang baik
aku juga mencuba menjadi anak yang soleh
aku juga mencuba menjadi manusia yang membawa kebajikan

bila hari raya sampai
maka kunci itu pun di bukalah
pintu penjara luas terbuka
agar sanak saudara datang melawat
agar kaum keluarga berjabat mesra

pagi itu aku pun diziarahi keluarga

tidak aku sangka sangka
di meja hadapan aku
si jantan itu juga di kelilingi oleh anak dan isteri
ku lihat mukanya gembira ria
anak dipangku kiri
anak diriba kanan
isteri dihadapan

aku pun gembura sendiri
milihat kawan bersenang hati

mata aku liar memerhati dan mencari
mengintai bekalan jaudah hidangan mereka
aduh ! aku terperanjat tak percaya
apa yang aku lihat di pagi raya

bukan ketupat
bukan satay
bukan udang
bukan ayam
bukan lemang
bukan rendang
yang terhidang hanya mee goreng dan biskut kering
dan sebotol ayer lemonade

lalu aku mengalih mata
memandang ke atas bukit yang hijau
memandang ke alam bebas

LIMA

jam 7 pintu itu dikunci
maka aku pun terkurung
hari raya pun selesailah

malam pun datang
sehari telah berlalu

maka aku pun berjanji untuk menjadi manusia yang berbudi
maka aku pun berjanji untuk menjadi menusia yang memberi
maka aku pun berjanji untuk membawa kebajikan

untuk kau yang tidak tahu penjara
untuk kau yang belum ditahan tanpa bicara
untuk kau yang memiliki segala gala

kau dengar surah aku ini
di bumi ini orang orang baik lebih banyak dari orang orang jahat
di bumi ini orang orang baik lebih banyak dari orang orang jahat

jika kau ingin menjadi manusia yang baik
jika kau ingin menjadi manusia berbudi
jika kau ingin menjadi manusia pemberi
lakukan sesuatu untuk mengubah diri

kezaliman yang ada ini
sedang menunggu kau
menunggu kau yang baik hati
menunggu kau yang berbudi (TT)

Monday, July 26, 2010

Taman Bukit Permai....

Meh aku sambung lak cite perjalanan hidup aku kat KL nih lepas kitorg g makan2 kat nasik lemak 70 sen tu. Malam tu lepas je abis setel hal makan2 sume, kitorg stat jejalan kat sekitar KL..aku pon xtau nk g mane so aku tanya la diorg y biasa ngan KL nih..jalan pon xtau..Pastu diorg bawak aku g 1 tempat y aku penah dgr je tp xpenah nk terniat nk pegi even masa aku dok Bangi dulu sekitar tahun 2008~2009..So diorg bawak aku g satu tempat nama dia Bukit Permai..dekat je ngan Bangi dulu..tp sbb malas and xterfikir pon nk pegi..So aku pon bawak je kete aku y stendet mendet nih naik sampai atas tu..Ramai jugak la aku tgk org kat atas tu..y ramai je y dtg berdua la..mmg indah pemandangan waktu malam kat situ..sunyi..tenang..blh nmpk satu KL kat situ..cantik tempatnya walaupon kat atas kitorg tu ade apartment y aku tgk agak gerun la bila terfikirkan kes Highland Tower satu ketika dulu...

Tetiba dalam ati aku nih terdetik, nape la diorg nk bawak aku kat tempat macam nih..sbb pada aku, setakat nk tgk pemandangan cani bek aku dok kampung je..lagi tenang..Ye la..ape y aku terfikirkan, aku nk tgk suasana bandaraya KL tu dari jarak dekat..Night life kat KL and seumpamanya...Bila diorg bawak aku y masa tu pale otak tgh serabut, tetiba lak diorg ckp, "nih kalau ko nk bawak awek elok sgt la..."..aku tgk keliling pon mmg ramai y g sane berpasangan...aku diam je..aku xtau la diorg maksudkan sengaja nk gtau aku ke atau mmg secara spontan diorg ckp..tp mmg btol..tempat nih mmg sesuai kalau sape2 nk bawak awek lari dari hiruk pikok kotaraya tu..Jadi aku cuba adapt ketenangan tu..aku cuba appreciate ape y diorg buat sbb diorg xnk tgk aku sedih..xenjoy la kan kalau sedih2..hehee...setakat nk sedih2 cani bek dok umah je terperap..Aku pon mls nk pk sgt problem aku tu..lagipon bukan slalu sgt aku leh dtg sini..n aku stat senyum, terus join diorg gelak2...mcm2 mende y aku xsangka kuar..mende y xlawak pon leh jadi lawak...ahahaha..
thanks korg..korg tau aku ade masalah n korg xsegan silu nk buatkan ak happy..aku mmg xkan lupekan korg..selagi aku masih diberi keizinan oleh-Nya untuk menyedut Oksigen nih, korg la sahabat aku dunia akhirat..

Lepas diorg tgk aku pon da stat happy..xde nk monyok2 lagi, diorg pon ajak blah dari situ..masa tu aku pon da stat giler2 da pale..tanduk setan y td tersorok kat dlm da mula kuar menunjukkan ketajamannya..ahahaha...Tanpa berlengah, kitorg stat kete n mulu menuruni bukit y xbape nk tinggi tu...tp kejadian y mengejutkan y xpernah berlaku sebelum ini berlaku....Nek bonggok sagat lak....hahahahaha... gelak pulak kitorg lam kete..padahal sebelum nih xpenah pon nk sagat2 nih...skali malam tu sagat lak...nih la bahana nasik lemak 70 sen...sbb murah sgt sorg amik sampai 3..aku je amik 2...ahahahaahahaha...

Da la..untuk aktiviti nih, samapai sini je la aku cite..pusingan seterusnya masa aku pusing2 KL tu nnt la aku cite lam entry len lak..penat pulak menaip nih even sedap je menaip pakai laptop nih..slalu pakai PC je.. ini pakai laptop feel dia len macam lak nk menaip..da rasa macam ngah siapkan proposal nk dptkan projek berjuta je rasa...ahahahahahaha...

Ok la..next time pulak ye korg...babai~~~...mmuahh...sayang korg...

Sunday, July 25, 2010

Alam rumah tangga...


Apabila seseorang perempuan itu telah menjadi isteri kepada seorang lelaki, tidak kira dimadu atau tidak, dia mesti berusaha untuk mentaati Allah, taat kepada suami, berusaha memperoleh keredaannya seberapa boleh, kerana suami adalah syurga baginya dan dalam masa yang sama suami juga boleh menjadi neraka baginya: Rasulullah ada bersabda yang bermaksud mana-mana perempuan (isteri) mati, pada hal suaminya meredainya, dia akan masuk syurga.

Dalam hadis lain dijelaskan apabila seorang perempuan itu menunaikan sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadan dan mentaati suami, maka dia akan masuk syurga melalui mana-mana pintu syurga menurut kehendaknya.

Mengenai ketaatan isteri yang wajib dilakukan terhadap suaminya, Rasulullah juga ada bersabda yang bermaksud: Burung-burung di udara dan ikan paus dalam air, juga malaikat di langit, matahari juga bulan memohon keampunan bagi perempuan yang taat setia kepada suaminya, selagi isteri tadi dalam keredaan suaminya.

Mana-mana perempuan yang mengingkari suaminya, maka ke atasnya laknat Allah, malaikat dan manusia seluruhnya, manakala perempuan yang kelihatan masam muka pada pandangan suaminya, maka dia, adalah dalam kemurkaan Allah, sehinggalah dia menggembirakan dan memohon keredaannya. Begitu juga perempuan yang keluar dari rumah tanpa izin suaminya, malaikat melaknatnya sehingga dia balik.

Tanggungjawab dan kewajipan yang mesti dilaksanakan oleh isteri terhadap suami adalah jelas di mana ketaatan itu tidak bertentangan dengan perintah Allah, begitu juga dengan apa yang mesti dilakukan oleh suami. Andainya seorang isteri itu diperintahkan agar mentaati suami dan mencari keredaannya, suami juga diperintahkan agar belas dan bertimbang rasa kepada isteri, berlemah lembut juga bersabar terhadap perilaku isteri. Dalam masa yang sama suami wajib menyempurnakan atau menunaikan hak isteri seperti memberi nafkah, pakaian, tempat tinggal, perbelanjaan anak-anak dan sebagainya seperti dijelaskan dalam firman Allah dalam surah an-Nisa: 19.

Dalam sebuah hadis dijelaskan bahawa baginda Rasulullah menjelaskan; Sebaik-baik kamu (suami) ialah mereka yang berbuat baik kepada keluarganya. - Hadis riwayat Ibn Majah.

Menurut satu riwayat oleh at-Turmuzi, seperti yang tersebut dalam kitab al-Iman, baginda ada bersabda yang bermaksud sebaik-baik kamu, ialah orang yang lebih berlemah lembut terhadap keluarganya. Rasulullah sangat berlemah lembut terhadap isteri-isteri baginda.

Perbuatan isteri menghalang suami berjumpa madunya adalah salah, di luar ketaatan Allah dan Rasulnya. Seorang perempuan apabila telah menjadi isteri bagi seorang lelaki, tidak kira sama ada dia isteri pertama atau kedua, mempunyai hak yang sama. Dia berhak menerima nafkah diri, pakaian, tempat tinggal, giliran dan sebagainya. Ini ketentuan Allah yang wajib dilaksanakan suami.

Memberi giliran isteri adalah tanggungjawab suami. Tidak ada alasan yang boleh mengecuali atau mengabaikan, kecuali dalam keadaan tertentu, ataupun dengan keredaan isteri yang sepatutnya menerima hak tadi. Itulah di antara sifat adil, yang mesti dimiliki oleh lelaki yang kahwin madu. Ketentuan ini adalah ketentuan Allah, manakala tanggungjawab tadi terletak di pundak suami.

Apabila seorang isteri menghalang suami untuk memberi giliran kepada isteri lain, dengan cara keluar rumah meninggalkan anak-anak dan mencabut road-tax kereta, ini bererti si isteri menghalang suami melaksanakan tanggungjawabnya. Secara tidak langsung menunjukkan bahawa si isteri tidak taatkan perintah yang ditetapkan Allah SWT.

Dalam peristiwa Israk Mikraj, baginda Rasulullah telah diperlihatkan keadaan neraka dan mendapati kebanyakan penghuninya adalah wanita. Rasulullah menyatakan hal demikian berlaku kerana mereka sedikit ketaatannya kepada Allah, rasulnya, juga kepada suami di samping banyak berhias, yang disebut sebagai at-tabarruj di mana apabila keluar rumah, mereka berpakaian paling cantik, berhias dan memperelok diri, lalu keluar, menyebabkan timbul fitnah akibat perbuatannya. Biarpun dia sendiri mungkin selamat atau terpelihara daripada fitnah, tetapi orang lain tidak selamat.

Perbuatan isteri keluar rumah tanpa izin dan kerelaan suami dengan meninggalkan anak-anak bertujuan supaya suami tidak boleh keluar rumah kerana terpaksa menjaga anak-anak dan dalam masa yang sama tidak boleh ke rumah madunya juga merupakan perbuatan mengingkari perintah Allah dan ketaatan terhadap suami, apatah lagi ia dilakukan dengan sengaja untuk menghalang suami melaksanakan kewajipannya.

Baginda ada menyatakan empat golongan wanita yang akan masuk syurga dan empat yang lain dalam neraka. Empat golongan yang masuk syurga ialah perempuan yang menjauhkan diri daripada perbuatan haram, taatkan Allah dan suaminya, banyak anak tetap sabar, memadai dengan hidup sederhana bersama suami dan ada rasa malu.

Ketika suaminya tiada, dia memelihara kehormatan diri dan hartanya dengan penuh kesabaran dan ketika suaminya ada dia menjaga lidahnya. Perempuan kematian suaminya pada hal dia mempunyai anak kecil, lalu dia menyediakan diri berbakti untuk anak-anak, memeliharanya, tidak berkahwin lagi takut kehilangan mereka.

Adapun empat golongan perempuan yang akan menjadi penghuni neraka ialah, pertama, mereka yang lancang atau jahat lidahnya terhadap suami. Tidak memelihara diri ketika suaminya tiada, tetapi ketika suaminya ada, dia menyakitinya dengan lidahnya.

Kedua ialah perempuan yang membebankan suaminya dengan beban yang tidak upaya dilakukan oleh suami. Ketiga ialah perempuan yang tidak menutup auratnya daripada lelaki dan keluar rumah dalam keadaan berhias, manakala golongan keempat ialah perempuan yang tidak mengambil berat, kecuali makan, minum dan tidur, tidak minat sembahyang, juga tidak taatkan Allah, rasulnya juga tidak taatkan suami. Wanita seperti ini, andainya keluar dari rumah tanpa izin suami, mereka adalah dalam keadaan tercela, dan akan menjadi penghuni neraka kecuali ia bertaubat.

Lemah lembut

Puan mengakui bahawa suami seorang yang baik, lemah lembut dan bertimbang rasa, biarpun puan berkahwin dengannya tanpa pengetahuan yang dia beristeri dan punyai tiga anak.

Berkemungkinan apa yang berlaku ke atas puan termasuk tidak mendapat giliran berpunca daripada angkara madu puan, bukan atas kerelaan yang disengajakan oleh suami. Masalah yang timbul lebih memihak, berpunca daripada madu puan. Walaupun tanggungjawab untuk melakukan giliran dengan adil adalah daripada suami. Kerana itu, masalah yang timbul tidak boleh diletakkan sepenuhnya ke atas suami, apatah lagi memandangkan tindak-tanduk madu puan yang berusaha terus menerus untuk memisahkan perkahwinan puan.

Masalah yang dihadapi puan bukan sesuatu yang nadir bagi mereka yang berpoligami. Keadaan seperti ini memerlukan banyak masa untuk mengatasinya, bergantung kepada sikap dan cara berfikir isteri yang sedia ada, namun yang memainkan peranan sebenar tetap suami, kerana dia adalah ketua rumah tangga yang sepatutnya bijaksana mengatasi atau menyelesaikan masalah. Mungkin itulah salah satu harga yang mesti dibayar oleh mereka yang berkahwin lebih daripada seorang isteri.

Puan tidak salah kerana tidak reda kelakuan suami, kerana itu hak puan yang wajib dilaksanakan olehnya, namun, berdasarkan sikap madu puan, puan perlu bersabar.

Seorang telah datang untuk menemui Saidina Umar r.a kerana hendak mengadu tentang tingkah-laku isterinya, lalu dia berdiri di hadapan pintu rumah beliau, menunggunya keluar. Ketika itu dia mendengar isteri Umar sedang meleter bercakap panjang. Pada hal Umar diam sahaja, tidak melawan cakap, lalu lelaki tadi beredar. Dia terfikir, “kalaulah begini keadaan Umar, seorang lelaki yang tegas dan keras dan seorang amirul ‘l-Mukminin, bagaimana pula hal aku?”

Umar keluar dan melihat lelaki tadi sedang membelakangkan pintu rumahnya beredar pergi, lalu ia memanggilnya, bertanyakan apa hajatnya. Lelaki itu menjawab, “ya amiru ‘l-mukminin, saya datang hendak mengadu tingkah-laku isteri saya dan menunggu tuan. Saya mendengar kata-kata isteri tuan, lalu saya hendak beredar pergi. Kalaulah keadaan seperti ini berlaku kepada tuan, kenapa pula saya tidak boleh bersabar!”

Umar menjawab, “saudara! sesungguhnya saya telah membebankan ke atasnya tanggungjawab saya. Dia memasak makanan untuk saya, membuat roti, membasuh pakaian, menyusu anak untuk saya, pada hal semuanya itu bukan sesuatu yang wajib dilakukan olehnya. Kerananya hati saya tenang, selamat daripada benda haram. Sepatutnya tugas itu saya lakukan!”

Mendengarkan kata-kata itu, lelaki itu berkata “ya amirul Mukminin, isteri saya pun sama macam itu,” Sayyidina Umar berkata: “Bersabarlah. Ia tak lama!”

Hidup berumahtangga, lebih-lebih lagi bagi yang beristeri lebih dari satu selalunya menghadapi pelbagai masalah. Allah menjadikan cemburu itu sifat semula jadi manusia, lebih-lebih lagi wanita. Rasa cemburu sering menyebabkan manusia seumpama membelakangkan hukum-hukum Allah, lebih- lebih lagi mereka yang kurang memahaminya.

Nasik Lemak 70 sen...




Malam sabtu lepas masa lepak2 kat rumah membe aku kat shah alam, dia kalut2 ajak aku g makan nasik lemak 70 sen...eh?ade lagi ke nasik lemak 70 sen skrg ni?even kat kelantan pon aku rasa xde la sampai 70 sen murah...ade la lam rm1 or mungkin lam RM1.50...kire murah la tu..xtau pulak masih ade rupenya nasik lemak harga 70 sen..So tanpa berlengah (walaupon giler punya slow nk suruh mandi...ralit sgt dok ngadap facebook..hahaha...), aku g la mandi siap2 sume nk kuar..

Then kami bergerak ke destinasi y ingin di tuju..KL..ada masa aku suke g sini n ada masa aku benci g sini...aku suke kalau g sini dgn member2 y pale giler2...tp kalo aku sorg mmg x la...mls aku nk g. Bek dok umah ke, g lepak2 mane2 ke...So lam kete masa tu ade 4 org termasuk aku..Aku, mat yie, Zul ngan Moque...So pusing punya pusing KL, sampai la aku tempat di tuju...lepas je park kete, skali dgr bunyi eksiden la...motor eksiden ngan kete kat blkg kitorg je..pasal motor tu lalu wrong way...padan muka..then xsabar2 lagi kitorg terus masuk kedai tu..suasana kat situ mmg happening..byk benda y aku xpenah tgk sblm nih..antaranya kepantasan diorg bungkus nasik lemak tu..aku tgk mat yie ngan moque amik 1 dulang..n 6bungkus nasik..3bungkus nasik tiap sorg...mak aih..giler ke ape diorg nih..ahahaha...aku ngan zul amik 1 dulang and amik la 2 bungkus nasik sorg..sbb aku tgk macam sikit je...hahahaha.... Then masuk kat bahagian lauk2...kat situ pilih la nk lauk ape untuk nasik lemak tu..act lam nasi lemak tu da mmg ade lauk2 basic cam sambal bilis, telur n timun...tp kot2 la nk tmbh pape lagi.. byk jenis sambal ade kat situ..pilih je...so aku ngan zul pilih telur puyuh, sambal petai, telur goreng ngan sambal kerang...ok la tu...sume skali termasuk air RM15.60...untuk makan 2org, y lauk da penuh lam dulang bagi aku ok la ngan kat KL..ahahahah....

So sampai je kat meja, sume terus stat makan...tetiba aku lak rasa xsedap ati..tgk msg y aku dapt dari si dia...nk xnk aku terpaksa kuar dari kedai tu masuk 'opis' untuk call dia..dari kol 10.30 ak try call tp xangkat..puas aku call...sampaikan org y lalu kat situ perli2 lagi...lantak korg la...da call xjawab, aku kasik hantar msg sket..br nk call..alasan xangkat td kate dok tnds... xkesah la...ckp punya ckp, da kol 11.45 kot..lupe la..ak y rasa bersalah tinggal diorg td terus g kat diorg..tgk diorg da abis makan..skali lauk sume licin..tinggal aku nyer part je...aku pon makan la.. even jiwa berkecamuk, tapi demi diorg y bukan slalu dpt jumpa n kawan baik aku dri skolah lak tu aku paksakan bibir aku nih terukir senyuman...berlagak kuat..tp dlm hati xde sape tau..nk je aku tinggal makanan tu terus balik..tp t org ckp pulak, "Where is your manners??" hahaha...xpe.. So aku habiskan bungkusan pertama nasik aku...abis je aku da rasa kenyang... aku ingatkan sikit je tp bila makan mak aih...kenyang lak rasa..tapi nk xnk terpaksa la jugak abiskan bungkusan ke dua...da abis sume skali lauk2 mmg rasa bulat la perot aku..ahahahahha....
then setel sume makan, aku layan org basking kat situ..mmg best..macam2 lagu diorg men termasuk la lagu singkong dan keju...hahahahaha...

Then da setel makan2 kitorg stat pusing2 KL lak..tu nnt la aku citekan lam entry len...nk g makan lak nih..Duan dok ajak makan da..lapar sangat la tu.ahahahha...ok duan..kejap ye...
mau mandi dulu...

;-)

New Life~~

Dah lama rasanya aku xupdate blog ak y 1 nih..byk sgt kegiatan sampai aku pon terlupa nk update..
act byk je mende dalam pale aku nih untuk aku tulis lam blog nih tapi kadang bile da sampai rumah da penat n nmpk je tilam terus tdo..hehee...
Apa-apa pon skrg nih aku da abis belajar..da grad pon..alhamdulillah..cuma konvo je blom..nape la lame sangat nk konvo nih..aduyai..da xsabar aku nk amik scroll atas pentas tu..hehehe...So buat masa ni lepas je abis blaja aritu aku terus dapat keje..secara official nye aku skrg nih bekerja sebagai penanam anggur berjaya..sekali sekala buat part time jadi driver tok aku nk g kedai.. (ade la jugak masa aku nk bagi khidmat bakti aku kat tok aku tu sebelom sampai masa aku da xde peluang lagi untuk bagi khidmat aku kat dia...kerja selama 2jam je sehari dpt gaji RM10..hahaha...
ok la tu dari xde duit langsung..blh la nk wat kuar bergoyang...hahaha...
Tapi tu cuma part time je..memandangkan skrg nih aku da jadi penanam anggur y sangat berjaya, mak aku pon kesian tgk aku terlalu berjaya...so dia bagi la aku kerja..kerja nye mudah sgt tp memerlukan pengorbanan dari segi masa..biasanya tiap2 hari bekerja je la..hahaha...
memula skali, bukak je mata kol 6 pagi, lepas solat subuh, aku kna g hntr budak2 skolah..da balik hntr diorg nk kna hntr mak aku g keje lak..combo skali ngan hntr adik aku y bongsu g tadika.. cikgu tadika tu tgk aku cium adik aku masa kat pintu tadika tu senyum lain macam je... mungkin dia pk aku calon suami terbaik kot..seorang y penyayang..cewahh...aahahahaha....berminat ke? sila isi borang kat kaunter pertanyaan kat depan ye...nnt abg panggil interview..ahahahaha...
Da setel hantar sume, rumah pon kosong...mmg bosan dok sorg2 kat umah..hari pertama pon aku da stat bosan dok sorg2..pastu bile da bosan, aku mula la cari keje untuk di buat..mula2 skali aku tepon mak aku tanya kat mana barang2 y slalu bawak masa g kebun kat kkrai..da jumpa barang2 tu sume, aku g belakang umah tgk sebidang tanah y mak aku beli dulu da sama tinggi ngan aku..ak stat mesin rumput (walaupon hari mula2 dekat sejam aku stat mende alah tu je.. giler punya mesin rumput..)..hari pertama ak stat mesin rumput dari jalan nk masuk kebun sampai la kat pintu pagar kebun, masuk dlam sket..pastu ak stop pasal time tu matahari da stat terik...lam pukol 11 camtu..ak kemas2 barang, simpan leklok, masuk rumah n kunci sume pintu.. hahahaha...jeng..jeng..jeng...
pastu aku rasa dahaga y amat n g dapur amik air..tiba2 satu kejadian xdiingini berlaku...ak xleh nk angkat pon botol air...tgn aku ketar2 macam org kena Parkinson...hahahaha...tp aku paksa jugak minum pasal dahaga sgt...then ak tdo...bangun2 je da pukol 2pm..siap2 mandi, g amik budak2 skolah and beli lauk...lagi skali cikgu tadika tgk aku g amik adik aku y bongsu sambil tersenyum simpul...siap ckp babai lagi..hahahahhaha....(padahal ckp kat adik aku...skali aku y perasan daa...hhahaa....)..da tu setel2 sume baru la aku ade masa nk rehat...nk kuar g memana ke ape ke...

Tu la rutin harian aku...sampai la satu tahap, aku pon da bosan jugak wat keje tu..bukannya dpt gaji byk pon..hahahahahahhahaa...aku pon amik la keputusan nk cari keje..mostly awal2 aku cari keje sekitar area kelantan je tp xde pon nk panggil interview....then aku try cari kat KL...skali ada lak y panggil interview...so, dtg la aku ke KL...skrg nih masa aku ngah taip post nih pon aku kat umah member aku kat Equine Park Serdang...byk la jugak pengalaman aku selama 4hari aku kat sini nih...nnt la aku cite...da kol 4pagi nih...nk tdo la..mata da xlarat nk bukak nih...
ahahahaha...

nnt la aku tulis lagi besok ke ape ke...
kui3....

Wednesday, April 28, 2010

Selamat tinggal FYDP............

Tanggal 20 July 2009....kami mula menjejakkan kaki ke semula ke UTP..after about 8 month of industrial internship..It give a different view about life..and it shows that how human being is not always satisfied with what we have..before intern, very excited to left behind the text books, lectures and so on..but while intern, thought it would be better to read the text books rather than to face the different attitude of people..then after face the study life back as a final year student, thought that the best time is to work...haahahha....watever...

And its almost the end of final year..almost one year to struggle with many chemical engineering related project...Final Year Project (FYP) and Final Year Design Plant (FYDP)...and again, today is the final presentation of the FYDP...I don't know why I've been so calm compare with my other presentation..maybe its because the presentation is in group and not individually..and the spirit is there...With less sleep, think that 24 hours is not enough, arguing with team mates, now its all left with beautiful memories..that i have ever have in UTP..I'm very sure the others will feel the same too other than relief of the load..

Whatever it is, thanks for everybody...Forgive me all my mistakes, purposely or not purposely done..Hope that this memories will last forever...in our heart..not in our mind..coz mind will always forget but never for the heart...(unless u change another heart la...hahaha....)...

Now, only 4 obstacles left to be faced before reach the real life..Lets face it together with all the way we can..Go!!

Friday, April 23, 2010

EUPHONIOUS..

wahh....malam nih euphonious...masih teringat dulu 1st time g tgk masa 2nd yr 2nd sem...
masa tu g ngan ai, pes, sifu....(sifu ak xingat la...hik3...)
tu la 1st time ak g..lepas tu next eupho ak da xleh g sbb da intern...
event nih hanya setahun skali je..bukan tiap² sem...
takpe lah..this is the 2nd time and maybe the last....
I hope that I can enjoy tonite..
forget all the problems...all the mess.....
OMG...please give me a space to breath...
Its been a long time I don't feel my breathe...
I will update it later k...
currently I don't know who will perform tonite
n who are the guest artist tonite...

LET'S ENJOY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Thursday, April 22, 2010

Tatau....

Aku pon xtaw nk letak ape tajuk untuk post ak kali nih...
tah la..ak pon xtau ape nk jadi ngan idop ak nih...
byk y ak terpaksa fikirkan...
huhu...
tetiba lak ak rasa best dgr lagu² 60an....
lagu² dari jeffry din, A.Ramli, Ahmad Jais...mmg sangat² kena ngan jiwa ak skrg...
rasa macam btol² dekat....
skrg nih ak tgh dgr lagu A.Halim....ape ke name tajuknya...
kalau xsilap Kisah dan Tauladan....
nih ak letak dia punya lirik....

KISAH DAN TAULADAN

Semenjak kita berpandangan
Mata bertemu mengoda kalbu
Hingga menjadi satu impian
Bergelora satu harapan…

Puas sudah ku renungi
Wajah mu manis umpama dewi
Kian membara di hatiku…
Sama jua di hati mu….

C/o
Sedikit tidak aku menyangka
Bahawa diriku insan biasa…..
Tak sempurna dan berharta…
Ingin memetik wahai mu bunga…

Aku berserah pada tuhan….
Agar diriku kau lupakan
Memang sudah jadi suratan..
Kisah yang lalu jadi tauladan…..
-solo-
-ulang c/o-

Monday, April 12, 2010

Hukum Menari dalam Islam..

sekarang nih, ramai sgt y suke menari...mcm da jadi trend...
ak pon suke jugak tgk org menari...mcm tari silat...kan?some sort of menari jugak...
so, ak try google² untuk cari hukum menari...untuk dptkan lebih jelas mungkin kna cari ustaz la..
tp sbg panduan, blh la....
nih ape y ak jumpa kat internet...
jom sama² kite baca eh....
____________________________________________________

Soalan

Apakah hukum wanita menari di khalayak ramai?Kalau ia tutup aurat bolehkah menontonnya atau kita menganjurkan persembahan tarian wanita?

Jawapan


Ulama syafie berpendapat asal kepada hukum menari adalah harus. Ini adalah berdasarkan hadis berikut yang diriwayat oleh Aisyah:

جاء حبشة يزفنون في يوم عيد في المسجد فدعاني النبي صلى الله عليه وسلم فوضعت رأسي على منكبه فجعلت أنظر إلي لعبهم حتى كنت أنا التي أنصرف عن النظر إليهم

Orang-orang habsyah datang menari pada hari raya di Masjid. Aku pun mengajak baginda saw melihatnya bersama. Aku meletakkan kepala di bahunya sambil melihat permainan mereka sehingga aku berpaling dari melihat mereka.” (Hr Muslim – sahih)

Ulama Syafie mensyaratkan pengharusan menari bagi lelaki dan perempuan sekiranya tidak ada pergerakan lemah gemalai. Kalau ada pergerakan sedemikian , maka hukumnya haram kepada lelaki kerana seperti perbuatan khunsa dan perempuan dikhalayak lelaki kerana boleh membawa fitnah.

Adapun bagi mazhab hanafi, maliki, hambali dan al-Qaffal, mereka mengatakan asal hukum menari adalah makruh. Ini kerana menari adalah perkara yang hina dan menjatuhkan maruah. Mereka menyatakan hadis tarian orang habsyah itu adalah maksudnya bermain senjata. Ini berdasarkan hadis berikut:

ويلعبون عند رسول الله بحرابهم

Mereka bermain tombak di hadapan Rasulullah saw.” (Hr Muslim – sahih)

Hukum makruh adalah sekiranya tidak disertai perkara yang haram seperti minum arak, buka aurat dan sebagainya. Jika ada maka semuanya mengatakan HARAM.

Bila kita melihat kembali kepada soalan dan kejadian yang berlaku, bagaimana wanita yang lengkap menutup aurat menari dikhayak ramai. Berdasarkan mazhab Syafie jelas ianya haram kerana ia terdapat gerakan lemah gemalai dan menggerakkan anggota yang menimbulkan fitnah seperti punggung. Bagi mazhab lain kita lihat pada hukum wanita menari penuh lemah gemalai mengerakkan seluruh anggotanya termasuklah pinggulnya dihadapan lelaki . Kita melihat dari beberapa sudut:

1. Islam mengharamkan menampakkan susuh tubuh dibahagian dada dan pinggul. Ini jelas dari hadis berikut:

وأمر امرأتك أن تجعل تحته ثوبا لا يصفها

Perintahkan isterimu (Dihyah al-Kalbi) memakai pakaian disebalik pakaian luar supaya tidak menampakkan bentuk tubuhnya." (Hr Abu Daud, al-Baihaqi dan al-Hakim)

Dan juga hadis Nabi saw:

مرها فلتجعل تحتها غلالة ، إني أخاف أن تصف حجم عظامها

Suruh isterimu meletakkan pakaian disebalik pakaian luar, kerana aku takut ia menampakkan bentuk tubuhnya.” (Hr Ahmad)

# Menampakkan bentuk tubuh disebalik pakaian pun haram, bagaimana pula menggerakkan bahagian dada dan pinggul dihadapan lelaki?

2. Islam menegah wanita melunakkan suara berdasarkan Firman Allah swt:

فلا تخضعن بالقول

Janganlah wanita itu melunakkan suaranya.” (32 : al-Ahzab)

Tegahan melunakkan suara adalah untuk mengelakkan dari wanita itu menimbulkan fitnah. Kalau kita bandingkan perempuan yang melunakkan suara dihadapan kita lelaki dan wanita yang menutup aurat melenggokkan dada dan pinggulnya. Mana yang lebih menimbulkan fitnah?

3. Islam telah menegah wanita menghentak kakinya dihadapan orang lelaki

Firman Allah swt:


ولا يضربن بأرجلهن

Imam Qurtubi mentafsir ayat ini “Jangalah wanita itu menhentak kakinya ketika berjalan untuk memperdengarkan bunyi gelang kakinya." Memperdengarkan bunyi perhiasan adalah seperti menunjukkan perhiasan (aurat) malah lebih dahsyat. Tujuannya adalah melindungi."

Imam az-Zujaj berkata “Mendengar bunyi perhiasan (gelang kaki) lebih menaikkan syahwat dari menunjukkan perhiasan

# mana lebih yang lebih menaikkan syahwat? Perempuan yang mendengarkan bunyi perhiasannya atau yang melengang lenggok tubuh badannya dihadapan orang lelaki?

Kesimpulan: Jelas sekali wanita menari dengan lemah gemalai dan meliukkan tubuh badannya adalah perkara yang ditegah sama sekali. Menontonnya adalah dilarang berdasarkan Firman Allah:


قل للمؤمنين يغضوا من أبصارهم

Katakan kepada orang beriman hendaklah menjaga pandangan mereka.” (30 : an-Nur)

Nabi saw bersabda:

والعينان زناهما النظر

"Dan zina dua mata adalah melihat perkara yang diharamkan."
(Hr Bukhari dan muslim)

Menganjurkan perkara yang haram juga dilarang. Mengupah wanita untuk menari sebegini juga dilarang. Pengarang kitab Mausu’ah Kuwaitiah berkata:

“Tidak ada khilaf dikalangan ulama mengatakan bahawa mengupah terhadap perkara yang haram adalah haram.”

Adapun orang yang menghadirinya adalah hukumnya jelas dari apa yg disebut didalam kitab مغني المحتاج:

Dan sekiranya kehadiran seseorang itu ke majlis tidak menghilangkan kemungkaran yang ada, diharamkan untuk dia datang kerana ianya seumpama reda dengan kemungkaran.

Rujukan: Mausuah feqhiah (Kuwait), Tafsir Qurtubi, at-Ta’amul Masyru’ lil mar2ah ma3a rajul ajnabi oleh Nabilah zaid dan Hukum patung dan gambar oleh salman maskuri.

Rempit...

1st time dlm hidup ak, ak lepak kat dataran MBI mlm jumaat....
bersama member² dari PHAT RIDE GARAGE, kami melakukan aktiviti biasa lepas lepak kat bengkel....
konvoi ke dataran untuk show off brg² rare y ade pada ahli PHAT RIDE GARAGE...
muahahaha...
sampai² je kat dataran, i was very shock with the situation there...
there was soooo happening...
the 1st thing that catch my eyes was the audio show...
even i'm not really into audio system(enough for me if my audio can play my fav songs, can hear the fm radio...), i'm really excited act...excited to know how they waste their money for that stupid thing...a naza citra that is built for a family now become a two seater car...
wat de fak!!!
But its not a big deal act...ur money, u know how to spend it...
continue with the firing exhaust..hahahhaa....is it true that i say "firing exhaust"???
watever....
ikotkan ak, bazir minyak je sume tu...da la minyak mahal dow...
ahahahahaha....
but then, after that audio group left, there come another group...
what we call, MAT REMPIT....
i dun know y i hate mat rempit...i used to be 1 but it was an old story of my life...
but it was different i think...
in my time, i just love motorcycle...bcoz it is a safe-petrol ride...
tgh skolah maaa...mane nk cari duit...
so, at that time, motorcycle is the only way...tp xde la sampai nk buat hal luar tabii...
motor ade dua tayar wat jadi 1 tayar....ape daaa...
lets get back to the dataran situation...
at that time, what i feel was the feel when i'm watching the rempit-kind movies....
Remp-It and Bohsia...
i dun know how to explain it but its some kind of, "nk je aku sepak sekor²"...
many girls' future nowaday being damage by them...
maybe that is the reason y i hate them so much...really2 hate them...
with the chain...the bangle...pundek....mak bapak diorg xajar ke ape....
then, the rempiters start to do their stunt....(tp tgk tepi² xde pon yusop aslam ke, david teoh ke..)
dok wat stunt2 kat situ...ingat org suke ke...
korg tau x, korg da buatkan line kat situ jadi panas??
ada antara org y g dataran tu bawak family...bawak anak²..korg nk ajar budak² tu jadi mcm korg ke???
da nk wat sgt stunt, g daftar nama kat producer2 y nk wat filem tu...
busuk² pon korg dpt payment jugak...dari dok wat kat situ ape korg dpt??
minyak moto abis...duit pon x dpt...
tetiba, 1 kejadian y menggembirakan ak berlaku...
mmg ak tunggu sgt²....
eksiden...bukan mintak eksiden secara sengaja...
tp da nk sgt...
ambik ko langgar kembara...cuak ko kna kerumun dek mat² kete...
padan muka....
so, kalau la ade mat rempit y baca blog ak nih secara sengaja atau xsengaja, berenti la jadi mat rempit tu...
mak bg motor suruh wat g skolah...bukan suruh jadi stuntman x bertauliah...
bukan salah nk nek moto...tp dgn cara y btol....
korg xnk pakai helmet, korg punya pasal..tp xperlu la nk wat aksi2 bahaya camtu...
nyusahkan org je...
wat can i say is......
PADAN MUKA!!!!!!!!!!!

Friday, April 9, 2010

Akibat Kalut...

Ade org kate, wat keje kalut² nih merugikan...rugi duit....
xtau la...tp bg ak, wat keje kalut² nih mengajar kite erti kepentingan masa...
time kalut² nih la kite dpt rasa bahawa masa itu sgt berharga...
setiap saat y berlalu rasa rugi y amat...
mcm ak wat report fyp...punya la kalut² buat...
smpaikan ak rasa xde mood nk lepak bengkel lame²....
badan rasa lesu, penat, ngantuk sbb pk fyp xsiap lagi....
balik je bilik terus buat...xtahan ngantuk, tdo kejap then bangun pagi² sambung lagi buat...
skali bila da siap, dateline sudah tukar la.......
alhamdulillah....report da siap walaupun lmbt lagi dateline...

jadi, di sini ak dpt rasa dgn masa y suntuk, ak masih sempat siapkan ape y ak nk, dgn cara ak sendiri...
xpayah nk kna puaskan hati group member...nk kna meeting kat tmpt y xselesa....
nk kna dgr cerita² y memboringkan..(selain dari group project..)...
ade ke patut selingan cite pasal lecturer...cite pasal MLM....
cuba la bawak² cite pasal kete...nk kasik laju kete...
setting afr ke...brg² rare kete....
ape daa...da tu bile ak boring xmo g meeting, marah...
ak g pon bukan ak suke..cite hal project je da la..
abiskan meeting cpt²...da tu blh rehat awal...nk cite hal len pon abiskan meeting...
xde la ak pon terpaksa dgr mende y ak xmo dgr....
ish3....
susah nk puaskan hati sume org.....

Wednesday, April 7, 2010

ADE AKU KESAH???

Orang kate, kadang² ade masa y kite perlukan untuk merehatkan minda dari pelbagai masalah y terpaksa kite tempuh..bukan niat untuk melarikan diri dari masalah tapi kalau terlalu byk beban, itu y buatkan hospital bahagia sampai xcukup katil nk tempatkan org² y udah ilang akal...tu pasal la ramai y berpeleseran kat tepi² jalan...jadi, kalau korg nk marah, nk terasa, satu ayat y ak nk cakap... "ADA AKU KESAH???"

Malas ak nk pk hal² y blh semakkan pale ak..byk lagi mende lain y blh ak pk...y penting skrg nih, ak da dpt placement keje...korg da dpt?????haha...bukan nk megah²/bangga² diri tp bile pk mende ni la buatkan ak xbape nk kesah sape² nk marah ak...korg marah² ak mcm la korg da ade placement keje...so, ak lek² je...janji, ak nk enjoy puas² masa y ak ada di final sem nih...

Monday, March 29, 2010

Bila Lelaki Jatuh Cinta.....

Copied from sumwhere in blog arena...
lupe sudah..sbb da save lam doc...

1. Dia bersungguh2 melakukan sesuatu utk kekasihnya dgn rela bukan krn terpaksa.

2. Dia sentiasa ingin menghiburkan kekasihnya dan berubah menjadi orang yg kuat bercakap.

3. Dia byk menasihati kekasihnya kerana dia amat menyayangi kekasihnya.

4. Dia berusaha mengongkong kebebasan kekasihnya krn perasaan cemburunya yang meluap2.

5. Dia sentiasa takut kehilangan kekasihnya.

6. Dia sentiasa mengawasi pergerakan kekasihnya krn dia sentiasa berasa curiga.

7. Dia tidak suka ada lelaki lain rapat dgn kekasihnya.

8. Dia mudah merasa cemburu dan sensitif apabila kekasihnya tidak menumpukan sepenuh perhatian kepadanya.

9. Adakalanya dia seperti seorang anak kecil yang meminta perhatian krn dia mahu kekasihnya melayannya lebih dari org lain.

10. Dia menjadi org yg paling rajin dan sanggup membantu kekasihnya melakukan apa saja.

11. Dia pandai merajuk hati krn ingin dipujuk oleh kekasihnya.

12. Dia akan mengalabah apabila kekasihnya berjauhan daripanya terlalu lama.

13. Dia sentiasa mempastikan keselamatan kekasihnya.

14. Dia mementingkan kekasihnya daripada dirinya sendiri.

15. Dia kerap bertanya adakah kekasihnya mencintainya krn dia merasa kasihnya lebih kuat drpd kekasihnya.

16. Dia tidak akan melayan perempuan lain yg tidak ada urusan penting dengannya.

17. Dia cuba meluangkan lebih byk masa dgn kekasihnya walaupun terpaksa menunggu kekasihnya dgn sabar.

18. Dia membanggakan kekasihnya di depan org lain.

19. Kalau ditinggalkan oleh kekasihnya, ia akan berasaserik dan tidak percaya dgn cinta perempuan lain namundia sentiasa mengharap kekasihnya kembali kepadanya.

20. Apabila timbul org ketiga, dia akan hilang akal dan sanggup berbuat apa saja untuk merebut kembali kekasihnya.

21. Dia menganggap kekasihnya sebagai org yg paling dipercayainya dan sanggup menyerahkan harta walaupun nyawanya sendiri.

22. Dia tidak akan berlaku curang kepada kekasihnya namun jikalau dia berbuat demikian itu bererti hatinya belum 100 peratus mencintai kekasihnya.

23. Bukan semua lelaki sanggup menitiskan airmata hanya untuk seorang perempuan. HARGAILAH.

Manusia.....

mlm nih sebelum tidur, ak nk mengarang sket...
daripada y ak baca melalui blog2 rakan bloggers, ada sesuatu y menarik minat ak..
that is mehnah...
ape itu mehnah?
nk tau, teruskan membaca....

Setiap y berlaku dlm hidup kita itu ade hikmah disebaliknya. Ni slalu org ckp la.. Untuk itu, pandanglah semua yang berlaku ke atas kita ada tujuan yang tertentu, maka barulah hidup kita sentiasa bertujuan. Kata ahli-ahli sufi, setiap yang berlaku dalam hidup ialah ‘mehnah’ – maksudnya didikan terus dari Allah.

Mereka berpendapat bahawa apa sahaja yang berlaku dalam hidup adalah ujian dan ujian itu hakikatnya adalah didikan terus daripada Tuhan. Ahli sufi menambah lagi bahawa jika manusia tidak mampu dididik melalui didikan terus dari Allah (mehanah) maka manusia tersebut tidak akan dapat dididik lagi oleh sebarang manusia lain. Inilah yang ditegaskan oleh Ibnu Attoillah, seorang sufi yang terkenal dalam buku-buku karangannya.

Jika seorang datang membuat kita kecewa, maka dia adalah ‘guru’ yang hendak mengajar kita erti sabar. Jika kita rasa kita sedang dikecewakan, itu menunjukkan kita sedang belajar untuk membina sikap tidak terlalu mengharap. Begitulah seterusnya dalam apa jua situasi dan masa, kita hakikatnya sedang belajar dan dididik.

Memang pada lahirnya, manusia, peristiwa dan kejadian yang sedang bertindak ke atas kita tetapi sedarilah hakikatnya semua itu adalah datang dari Allah. Semuanya berlaku dengan izin Tuhan, yang dengan itu DIA hendak mendidik kita. Maka terimalah didikan itu dengan baik.

Apakah sebenarnya yang menjadi ‘tujuan’ di sebalik pelajaran-perlajara n yang datang dalam hidup kita? Tujuan utamanya ialah untuk mengubah kita. Perubahan tidak dapat dielakkan justeru hidup adalah satu proses perubahan yang berterusan. Yang tidak berubah dalam hidup adalah perubahan itu sendiri. Perubahan sentiasa berlaku dan ia diluar kawalan kita. Kita tidak dapat mengawal hati ‘kekasih hati’ agar dia sentiasa setia.

Apa yang boleh kita ubah ialah diri kita sendiri. Jadi, berubahlah mengikut haluan dan kawalan kita sendiri. Jangan izinkan orang lain hatta kekasih kita mengawal hidup kita. Sehubungan itu, bijak pandai pernah berkata, “we cannot direct the wind but we can adjust our sail.” Ertinya, walaupun kita tidak boleh menentukan takdir yang menimpa tetapi kita diberi kuasa oleh-Nya untuk mentadbir diri kita.

Malangnya, ramai manusia yang ingin memegang takdirnya sendiri. Dia seolah-olah ingin jadi ‘Tuhan”. Dia ingin semua keinginannya tercapai. Mustahil, manusia hakikatnya lemah. Dia tidak boleh mengawal hati kekasihnya. Dia tidak boleh memastikan kesetiaan kekasihnya. Ingat, mencintai seseorang bukanlah bererti mengatur segala langkah dan perbuatannya demi cinta. Kita tak akan mampu!

Ringkasnya, ujian hidup datang dengan pelajaran, dan pelajaran itu datang bersama tuntutan perubahan. Jika sudah berkali-kali pelajaran disampaikan, tetapi masih tidak ada perubahan, maka itu bermakna remaja gagal dalam ‘sekolah’ kehidupan mereka. Frust cinta, hakikatnya adalah ujian yang ingin merubah kita untuk mula mencintai Allah.

Ingat, setiap kali sesuatu menimpa anda, samada baik atau buruk. Itu adalah pelajaran yang menuntut perubahan. Maka ubahlah diri kita selalu, ke arah yang baik, lebih baik dan cemerlang. Setiap detik, setiap ketika, ada sahaja peristiwa yang akan anda hadapi… maka belajarlah secara berterusan, dan berubahlah secara berterusan… Nanti anda akan mencapai kebaikan secara berterusan pula. Jangan sekali-kali menangguhkan pelajaran, nanti anda akan menangguhkan perubahan dan akhirnya menangguhkan datangnya kebaikan.

Belajarlah dari sekolah kehidupan semasa remaja lagi, supaya anda tidak diburu penyesalan apabila mencapai usia tua. Kata pepatah, “belajar sewaktu muda bagai melukis di atas batu, belajar sewaktu tua bagai melukis di atas air.” Teringat kata Dale Carnargie dalam bukunya Stop Worrying and start living, “jangan gergaji abuk kayu!” Dan itulah nasib orang tua yang tidak belajar semasa mudanya!

Kita perlu sedar, hidup ini bagaikan satu siri gelombang yang datang secara bergilir-gilir. Ada ketikanya, gelombang kecil dan tenang dan ada ketikanya gelombang itu besar dan ganas. Pada ketika gelombang itu ganaslah, semuanya terasa serba tidak kena. Tuhan menetapkan bahawa setiap manusia itu tidak akan mendapat kesenangan sahaja atau kesusahan sahaja.

Masing-masing daripada kita akan mengalami pasang-surut dalam hidup – ada masa senang, ada masa susah. Justeru dalam kehidupan ini, kita tidak boleh terlalu gembira kerana selepas kegembiraan itu mungkin muncul kesusahan. Begitu juga kita tidak boleh terlalu sedih bila kesusahan kerana mungkin selepas itu Allah swt datangkan perkara-perkara yang menggembirakan.

Kesedaran tentang hukum Sunnahtullah ini akan memberi ketenangan dalam hidup. Apabila kita ditimpa kesusahan, rasakan dalam hati… ya, selepas ini akan datang kesenangan. Sabarlah sebentar. Dan apabila datang kesenangan, kita tetap tidak alpa… ya, selepas ini akan datang kesusahan. Bersiap-sedialah. Hakikatnya, tidak ada kesenangan dan kesusahan yang abadi di dunia ini. Kehidupan adalah satu pergiliran antara senang dan susah yang berterusan…

Cabaran kita bukan untuk mengawal perubahan ‘cuaca’ kehidupan itu tetapi mengubah diri bagi menyesuaikan diri dalam setiap keadaan yang berubah-ubah itu. Fahamilah hakikat ini. Apabila kita frust dalam bercinta terimalah bahawa itu adalah hakikat hidup. Hidup bukanlah yang serba kena, serba senang dan serba mudah. Hidup tidak selalu indah, kerana di situlah keindahan hidup!

Sebagai hamba Allah, renungilah firman Allah ini:

“Ada sesuatu perkara yang kamu cintai tetapi itu membawa keburukan kepada kamu. Ada pula sesuatu perkara yang kamu benci tetapi sebaliknya ia membawa kebaikan kepada kamu. Sedarlah kamu tidak mengetahui, Allah-lah yang lebih mengetahui.” Al Baqarah.

Sunday, March 28, 2010

Hujung Minggu

Fuh....
penat btol seharian berhujung minggu....
penat y amat rasa...
dari autoshow, ke dataran...
lepas dataran, g mkn tghri...(tghri ke?da pukol 5..huhu...)
pastu bawak dak² KL (zyzy, jerry n the gang) pusing² ipoh tgk kedai² eksesori...
pastu ingat da setel..rupe² nya g pusing gerbang malam dulu sbb odin ajak g kedai buat stiker...
ingat kejap je wat stiker...rupe²nya dari kol 6.30 sampai kol 8.30...
dekat² kol 9 baru sampai bengkel...
pastu g mandi umah zul(sylvester)....
kol 10.30 then gerak g dataran sri iskandar...gath KERETA GLAMOUR pulak..
huhuhu...
sampai bilik je abis sume badan mcm krem je....
huhuhuhu.....
pape pon, wa mau tidur dulu...
badan penat, otak pon penat...
mlm nih tdo dulu la...
besok je law ak upload gambar²...

Saturday, March 27, 2010

Late...

wah!!!!!
sudah lambat...
nih pasal layan mimpi punya pasal....
otosol!!!otosol!!!!
nk g siap dulu....
tata~~

Malam Masih Muda..

Sudah pukul 4am...
ak masih lagi berada di depan PC....
baru balik dari Bengkel...
Seminggu skali blh la lepak time ujung minggu...
hari biasa xdpt la john....
esok ade autoshow lagi....
xtau nk g ke x...
diorg suruh pegi...
tgk la cane sok......
kalau ak leh bangun, insyaALLAH ak membanguni dirinya pun....
huhuhu...
selamat malam sume...

Friday, March 26, 2010

Pagi yang cerah~

Selamat pagi~~~~~~
bgn² pagi terus dok kat meja siapkan P&ID...
tp elok tgh kalut² siapkan tetiba dr suhaimi call...
postpone jumpa....huhuu...
kalau la tau xde la nk sengkakng mata tdo sampai kol 4am...
huhuhu...
pape pon, pagi nih jom nyanyi lagu gajah....
ehehhee...

Gajah berkaki 4...
gelek..gelek...
Gajah berhidung panjang...
gelek..gelek..
Gajah telinga lebar...
gelek..gelek..
Gajah berbadan besar...
tapi gajah tak makan orang..
gelek..gelek...

Semalam Yang Hangat...

Pukul 1.15 AM....
aku masih di meja...
tiba² pulak bertimbun² keje dtg...
xcukup dgn P&ID, dtg lagi assignment OM nk kna submit...
aduyai...
bila la mende nih akan berakhir....
xde ke masa untuk ak rehat kejap...

Thursday, March 25, 2010

Syaitan

Bila dok ptg² nih, sorg² kat bilik, tetiba ak terfikir nasib y da menimpa diri ak...
secara jelasnya, menimpa keluarga ak..
ak xtau di mana silapnya nakhoda keluarga kami sehinggakan ada y sanggup melakukan apa sahaja untuk mengaramkan bahtera y selama ini gah,kukuh mengharungi setiap ombak da badai...
apetah lagi tsunami...
semua itu bisa kami tempuhi tanpa masalah...
tapi tatkala ak sedang mengikuti kursus pra-perkahwinan, ak dikejutkan dengan satu berita y telah menggugat bahtera keluarga kami...
itu langsung ak tidak kisah..
kerana sudah termaktub dalam Al-Quran bahawa mmg dibenarkan lelaki untuk berkahwin lebih daripada satu...
tp y membuatkan ak kisah, cara dan taktik kotor y digunakan si betina sial itu untuk merobohkan bahtera kami...
Selama 24 tahun lahirnya ak ke dunia ak langsung tidak percaya tentang institusi perbomohan..
sampai lah sekarang, ak lihat dgn mata kepala ak sendiri....

Anak Kerak.....menatang ape nih???
hasil kajian ak, surf kat internet, tanye² pak ustaz, anak kerak nih berasal dari janin bayi lelaki sulung yang mana ibu dan bapanya juga anak sulung...dan mati pada hari selasa...
mayat itu seterusnya dipuja untuk kepuasan tuannya...
suruh la ape sekalipon...akan dituruti tanpa soal...

Minyak Senyonyong.....blh wat masak x???
Minyak ini digunakan oleh orang lelaki masyarakat Melayu pada zaman dahulu untuk memikat perempuan yang disukainya.Pada zaman sekarang minyak tersebut masih digunakan juga oleh segelintir pemuda Melayu tetapi tidaklah sehebat zaman dahulu.Ada sesetengah orang menggunakannya untuk membalas dendam kepada perempuan yang bersikap sombong dan bongkak.Kesan dari pengunaan minyak ini amat dahsyat hingga menyebabkan seseorang perempuan itu menjadi seperti hilang akal kerana terlalu marhabah dan cintanya dia kepada orang yang menggunakan minyak berkenaan.

Ak sedikit pon xsangka, dalam dunia y serba moden ini, masih ada manusia² y bertopengkan setan jambul y gunakan mende² ni....
ak harap, segala penderitaan ini akan berakhir satu hari nanti...
ak xtahan melihat mama dipukul, dimarah, diherdik.....
andai ak punya duit y byk, akan kubawa mama dan adik² jauh dari sini...
dan mulakan hidup y baru...
Ya Allah.....permudahkan lah jalanku ini....hanya pada-Mu ku memohon...

Ada ak kesah?

baru ingat nk g jog ptg nih...
alik² ujan la pulak..
tp...
bile bukak je baju tgk badan sudah mulai menujukkan tanda² gumuk...
waaaaa......
xske..xske...
ingat xmo makan tp kang xmakan lapar la pulak...
hmm...
abih tu cane nk buat nih....

Good Morning~~

Pukul 5 pagi kita mesti bangun..
terus cuci gigi mandi dan solat subuh..
cium tangan ayah,cium tangan ibu..
terus amibil buku pergi sekolah..
jalan tepi-tepi jalan cepat..
sampai awal pagi cucikan kelas..
rajin baca buku, rajin mengira..
ikut cakap cikgu insyaALLAH..
BERJAYA!!!!!!

ni lagu masa tadika dulu...
tiap2 hari bila cikgu tgk kitorg ngantuk je mesti suruh bgn ramai² pastu nyanyi lagu ni...hehehe...

serabut....

Adei..serabutnya pale ak ni...
da la nk kna setelkan P&ID..
time² la byk problem len dtg...
tunggu la len kali...
bg ak setel dulu satu²...
adoyai....