Monday, November 23, 2009

Exam..........

Dah lame rasanya xtulis blog nih..sian log...log sehat ke nih?
mesti log sehat kan..y xsehat nye tenet nih..hehehe...
Act aku bzzzzzz sket la..maklum la..da final year nih mcm2 nk kna setel...
Penat sgt rasanya..xtau nk ngadu kat sape lagi..cuma pendam sorg2 je..
lagipon skrg nih musim exam..sepanjang sem mmg jarang sgt dpt masa untuk stadi..
mostly masa habis kat fyp ngan fydp..tmbh tertekan bila study week ditarik sbb kuarantin H1N1 aritu..lagi la pressure..tapi naseb bek lecturer memahami and diorg try to complete the lecture earlier so that we still have 1 week time to prepare for final exam..so, its still same like we have study week..
Emm, anyway my exam start on last two weeks..on 14 November 2009, Engineer in Society..
and next paper is on 19 November 2009...almost 1 week gap..should be have plenty of time la to study...and it is..soo many time to study..but the momentum is gradually decreasing...because when i'm sat for my second paper, there is already my friends finish their final exam..so psycho..huhu..
and now i'm striving for my third and last paper which are Industrial Automation and Control System on 24 and Statistical Process Control on 25..
There is just one more day..hey!!!where are u Mr Rajin?????come ere la..
huhu....

Thursday, October 22, 2009

Best FYP team...

Log,hari nih ak hepi sket..rasanya macam aku punya beban tu da kurang. Secara xlangsung ak nye serabut pon kurang la..hehehe...
ko nk tau x nape?
Td ak p jumpa SV ak..sape lagi...Dr Chow Weng Sum la...
selama 1 sem nih ak knal dia, nih la ak rasa conversation ak y terbaik ak ngan dia..
Aku pon xsangka aku boleh speaking english tanpa ade rasa gugup..
xkisah la bertabur ke ape ke, janji dia paham ape aku cakap...hehehe...
Sedikit sebyk, aku rasa da blh mula ape aku nk tulis dalam aku punya report nih..
Due date pon dia kate xkisah bile nk hntr..janji hantar bile siap..
mmg terbaik la Dr...hehe...
Pastu, dia siap kenalkan aku ngan sorg student master..Mas Rully name dia..org Indon tp da pindah Bandar U..sempoi giler..Dia siap ajak lagi g skali ke Ipoh untuk blajar guna AAS..atau name penuh dia Atomic Absorption Spectrophotometer....

Da hilang da serabut nih..sekarang tinggal FYDP, ngan IACS...
waaaaaa...hepinya ku rasa...
hik3...
Alhamdulillah...terima kasih Ya ALLAH kerana permudahkan dan tunjukkan jalan keluar untuk hambaMu ini....

Wednesday, October 21, 2009

Bosan...

Log...pale ak semak la..
sume mende y ak wat xkena..ak nk stadi IACS, teringat FYP..
Aku nk wat FYP, tetiba mai msg pasai FYDP lak...
br nk wat FYDP, mai kata ada project SM lak...
aku xtaw mana satu aku nk fokus nih...
Sorry eh Log kalau aku dok ngadu kat ko je..xtau da aku nk ngadu kat sape nih..
kat ko je la aku dok ngadu...
Hmm...

Sambung balik la stadi..nk kuar p minum pon xde member...
kalau la aku tau chemi nk kna wat FYDP mmg aku xamik la dulu..

Lagu best....

wei Log..ko tau x, masa cuti deepavali hari tu kan adik aku bagi 1 lagu best..
tajuk lagu dia Cari Jodoh.. Wali Band nyanyi..aku pon xtau band mane nih tp mcm band indon je..xkisah la dari mane pon..y penting aku suke la lagu nih..
ko pon mesti suke jugak kan Log..nih ak letak lirik dia..nnt ko hapal lagu nih, kite nyanyi sesame eh...

Wali Band - Cari Jodoh

Apa salahku apa salah ibuku
Hidupku dirundung pilu
Tak ada yang mau dan menginginkan aku
Tuk jadi pengobat pilu
Tuk jadi penawar rindu
Tuk jadi kekasih hatiku

*
Timur ke barat selatan ke utara
Tak juga aku berjumpa
Dari musim duren hingga musim rambutan
Tak kunjung aku dapatkan
Tak jua aku temukan
Oh tuhan inikah cobaan

**
Ibu-ibu bapak-bapak
Siapa yang punya anak
Bilang aku aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
Karna cuma diriku yang tak laku-laku

***
Pengumuman-pengumuman
Siapa yang mau bantu
Tolong aku kasihani aku
Tolong carikan diriku kekasih hatiku
Siapa yang mau

Back to *, **, ***

Ibu bapak punya anak
Bilang-bilang aku aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
Karna cuma diriku yang tak laku-laku

Back to ***

Facebook oh facebook....

Hmm..lamenye ak tinggal blog..da lame xpost lam blog nih..
y ada pon amik dari page org len..
Ak xtau samada keputusan ak close facebook tu ok ke x.. Kalau nk ikotkan, mmg syg sgt nk close akaun tu..yela..kat facebook tu la ak kenal ramai org..dpt kontek balik kawan² lame..and kat facebook tu jugak la ak luahkan isi hati ak..ak gambarkan life ak..tp ak rasa ade y xkena je..jadi, ak rasa buat masa ni itu lah keputusan terbaik yang ak mampu buat...
Aku pon xtau..It is just like there is something linger in my mind..so many things to be think..Dengan prob family nye, prob personal nye, stadi, fyp, fydp, final exam...
Adoi...mmg serabut btol..
Kalau dulu masa ak intern, blog ni la tempat ak luahkan perasaan selain dari ak ngadu sendiri kat abg pacai..tp skrg nih ak rasa, i have to be strong..ak xblh kalah..The end line is just around the corner..ak xnk dgn problem² ni ak xdpt habiskan blajar and secara xlangsung bagi kesan pada masa depan aku..biar lah aku abiskan sume nih.. aku dah penat..I try to absorb all the pressure but i'm already saturated..rasanya dah xleh nk absorb lagi dah..i have to release all the pressure back but i just don't know where and how..sumtime aku rasa nk je ak g clubbing balik..nk je aku lepak² lame²...tp ak tau..mende tu sume xdapat nk releasekn secara total..and maybe hanya buatkan pressure tu bertambah je..

So, memandangkan aku dah xde facebook, aku rasa ini je la medium y aku ada untuk luahkan ape sahaja y aku rasa..sedih,kecewa,gembira,serabut,serabai...sekurang²nya walaupun ko xleh ckp, tp at least ak blh cari sumone (or shud i say sumthing??) untuk ak ceritakan ape yang ak rasa..Lagi pon lagi selesa aku rasa..kalau aku marah ko pon, bukan ko blh marah aku balik..hahaha..

Ak nk mkn la kejap..nnt aku cite lagi kat ko eh law ade pape..ok!

Thursday, September 10, 2009

Renungan Bersama..Amik masa kejap untuk baca...

'Pernah dengar cerita Aisyah Bukhari yang murtad tak lama dulu? Suratkhabar banyak menutup kes ini kononnya untuk menjaga perkauman, tak nak terjadi kacau bilau... Kes Aisyah yang murtad dan banyak kes murtad lain ditutup sedemikian rupa atas alasan bercinta, ikutboyfriend.

Cerita yang akan saya bawa ini agak panjang tetapi sekiranya kamu seorang Islam yang peka dan sayangkan agama kita Islam, buatlah sesuatu, paling kurang fowardkan email ni kepada saudara kita yang tak tahu menahu. Ataupun selemah-lemahnya, berdoa agar kita semua serta saudara-saudara kita terselamat daripada fitnah akhir zaman yang paling besar ini..

Ini bukan cerita rekaan saya tetapi hanya petikan dari ceramah yang saya dengar dari mulut peguambela kes ini Zulkifli Nordin di Madrasah Hidayah. Murtad dikalangan orang Melayu kini sudah menjadi ancaman kepada kita.. Indeks pencemaran akidah mengikut jabatan statistik dan perangkaan Tahun 1989 aje, 4776 orang Melayu mohon tukar nama dari Melayu kepada bukan Melayu atas alasan keluar dari Islam.


Tahun 1997, bila Saari Bustamah mengambil alih jawatan mufti dari Datuk Hashim Yahya, perkara pertama yang disentuh adalah murtad... Menurutnya sehingga Julai 1997, 3,000 orang murtad di KL sahaja. Tahun 1998 saja, 516 orang sudah murtad. Aisyah bukan kes pertama murtad, sebelum ini dah beratus kes timbul tetapi ditutup oleh pihak tertentu.

Setakat kes Aisyah, dah 40 fail murtad dikendalikan oleh saudara kita Zulkifli Nordin. Mengapa kes Aisyah ini kita rasa ralat sangat? Kes ini satu simbol yang tunjukkan pada kita orang Melayu. Sistem pertahanan akidah kita amat rapuh. Akidah kita diserang ditubi dari segala sudut. Yang kita tak nampak dengan menggunakan system perundangan dan kehakiman kita sendiri.

Kes ini boleh dilihat dari 2 sudut.

1.Bagaimana orang macam Aisyah boleh murtad
2.. Bagaimana orang kafir laknatullah boleh menggunakan sistem hakiman kita untuk merampas anak orang Islam untuk dimurtadkan?

Apa yang berlaku kepada Haji Bukhari setelah 25 tahun didik anak dengan pengisian Islam yang hebat. Sedang dia mengimamkan sembahyang terawih di masjid tahun 1997 anak dia sedang dimurtadkan dirumah.

Aisyah adalah gadis Melayu biasa yang didedahkan dengan ilmu yang sepatutnya. Dalam keadaan macam tu, dia takkan murtad. Dihantar ke sekolah agama, dia belajar hingga tingkatan 6 atas dan boleh melayakkan diri jadi ustazah kalau dia hendak, dan layak melanjutkan ke peringkat Universiti Al Azhar kalau dia hendak . Dia dibesarkan dalam suasana yang bapanya imam. Datuknya juga imam yang dah berpuluh tahun imam Haji Tahir. Dia juga hafal surah Yasin. Dalam ertikata, tahu ayat apa, surah ke berapa yang dibacanya, ayat apa yang jadi azimat, semua dia tahu. Itu hebatnya Aisyah. Surah Sajadah pun dia hafal .... Masuk ITM dia terlibat dalam gerakan Islam. Dia didedahkan dengan gerakan Islam, dia tahu kelemahan-kelemahan Bible. Dari segi keterampilan, dia budak perempuan Melayu seperti biasa, pakai tudung dengan baju kurung bunga-bunga. Takde apa yang pelik pada dia, duduk di lembah keramat AU5C. Kakak dia pun macam itu juga keterampilannya. Tiap-tiap hari telefon bapanya lapor isu terkini. 2 tahun di KL begitu. Hari terakhir dia telefon 19 Nov 1997,

'Assalamualaikum ayah! Ni Intan (nama manja) cakap. Intan nak bagitahu, Intan dah kristian.'

Bayangkan hati seorang bapa. Kita sendiri heran macamana dia boleh murtad. Aisyah adalah simbol anak Melayu yang telah dididik dengan begitu rupa boleh murtad.. Apa yang Haji Bukhari boleh buat? Airmata sahaja modal dia. Masuk TV menangis, keluar radio menangis, pergi forum menangis apa yang dia boleh buat? Semua dokumen mahkamah akan jadi bahan arkib termasuk permohonan kafir laknatullah itu minta Aisyah dibebaskan untuk dimurtadkan ..

Butir asal permohonan.... .....

Permohonan ini dibuat oleh Lennet Teoh Hui Leong seorang peguam Cina
Kristian. (Read Herbes Corpes bawah bab 36 kanun acara jenayah). Tujuan untuk membebaskan seorang yang didakwa ditahan secara salah. Sebarang permohonan seperti ini perlu bagi sebab mengapa didakwa tahan secara salah. Permohonan dibuat bawah bab 36 atas alasan Article 11 Perlembagaan Persekutuan. Iaitu hak kebebasan beragama. Tiada langsung soal kahwin timbul. Permohonan tu menyatakan, perenggan 6, bertarikh 28
November 1997 di Makamah Tinggi Malaya Kuala Lumpur bahagian jenayah.


Sebab yang dia beri, 'Saya Lennet Teoh Hui Leong telah dilantik oleh Nur Aisyah untuk memberi nasihat kepadanya berkenaan dengan pertukaran agamanya kepada Kristian dan atas arahannya saya telah menyediakan surat sumpah untuk Nur Aisyah menolak dan meninggalkan agama Islam.'

Perenggan 23: 'Saya Lennet Teoh percaya bahawa Nur Aisyah sedang dikurung secara salah oleh keluarganya. Saya percaya tindakan ibubapa, abangnya dan bapa saudaranya telah melanggar hak kebebasan Nur Aisyah menganut agama pilihannya iaitu Kristian Khatolik'.

Kita tak boleh buat apa-apa sebab article 11 Perlembagaan Persekutuan menyatakan mana-mana warganegara Malaysia yang telah cukup umur (18tahun) berhak mutlak menukar gamanya. Itulah perlembagaan kita yang memerdekakan orang Melayu kita tahun 1957. Perlembagaan itulah juga yang menjerut kita sendiri. Adakah anak cucu kita akan selamat dengan perlembagaan itu? Bila berlaku pertembungan antara hukum syara' dengan undang-undang sivil, undang-undang syara' akan terbatal. Maksud agama rasmi kita Islam adalah acara-acara rasmi hendaklah dibuat mengikut cara Islam. Contohnya perlantikan sultan, rasmi parlimen dll. Tak lebih dari itu. Bab kehidupan, politik, ekonomi..... semua tak termasuk.

Article 4 pula menyatakan: 'Mana-mana undang-undang yang bertentangan yang bercanggah dengan perlembagaan ini adalah batal dan tidak sah. Ini termasuklah hukum syara'.


Contoh kes Hartina Haji Kamarudin.

Pada masa ceramah ini dibuat, Haji Kamarudin ada dalam lokap, didakwa mencederakan seorang Hindu kafir laknatullah kerana memurtadkan anaknya.. Anak yang dibela selama 18 tahun dengan begitu susah payah datang ke Rumah dalam keadaan Hindu.

Haji Kamarudian seorang penjual sate di Perak. Beliau lepaskan anaknya selepas 18 tahun ke KL untuk cari kerja. Tak terlintas langsung di kepalanya anaknya akan murtad. Tak sampai 9 bulan, Hartina balik ke restoran bapanya dalam keadaan Hindu dengan nandek kat dahi . Bukan itu saja. Anak yang dimanjakan begitu rupa balik mencabar bapanya, bawa boyfriend dan kawan-kawan boyfriendnya sambil berpeluk-p eluk dalam keadaan dia pun dah Hindu dengan nandek. Haji Kamarudin takek si kafir tu kat tengkuk, menggelupur dia depan kedai tu..


Haji Kamarudin juga dipelupur oleh kawan-kawan si Hindu tu sampai nak pengsan. Adik lelaki Hartina umur 16 tahun turut kena belasah kerana nak menyelamatkan akidah kakaknya depan kedai tempat bapanya meniaga.

Apa Hartina buat masa tu? Hartina papah kekasihnya dan biarkan bapanya menggelupur sendirian. Tak cukup dengan itu, dia pergi ke balai polis buat report bapak dia pukul boyfriend dia... 14 hari Haji Kamarudin dengan adik lelaki Hartina merengkok dalam lokap sebab report anak kesayangannya yang mempertahankan kekasih Hindunya. Tak cukup dengan itu disaman pula bapanya 3 juta. Remuk hati seorang bapa yang diheret ke penjara kerana anak sendiri. Tak cukup lagi, dia telah menghina bapanya dengan menukar nama Hartina Haji Kamarudin kepada Nivasni Rajeswari. Nama Hindu.

Semasa masih terlantar kat hospital (akibat dipukul binatang Hindu laknatullah ), Haji Kamarudin ditangkap polis semula sebab Hindu laknatullahditembak oleh seorang yang tak dikenali. Jadi, Haji Kamarudin, anaknya dan anak saudaranya kena kurung masuk lokap kerana menjadi suspek utama kes tembakan tersebut. Anak yang ditatang begitu rupa akhirnya menyebabkan dia merana dalam keadaan hina di dalam negara yang negara Islam!!Haji Kamarudin juga dikenakan berbagai tuduhan. Setakat itu saja, 4 tuduhan.

Yusof Qardawi dalam kitabnya menyatakan hendaklah mempertahan akidah hatta dengan nyawa sekalipun. Itu yang Haji Kamarudin buat dalam mempertahankan hukum Allah, dilokap sedemikian rupa.

Lagi satu kes lain saudara baru kita, nama Yusof bin Abdullah , nama asal Hindunya Santana. Ada seorang isteri, namanya apa entah.Ada anak lelaki, nama Sunjay kalau tak silap. Usia 2 tahun masa tu. Ajak isterinya masuk Islam. Abangnya telah lebih 20 tahun masuk Islam. Isterinya kata ?eh!? Yusof bawa anaknya sekali masuk Islam dengan nama Mohamad Syazani bin Yusof. Dia hidup 2 beranak tu selama 2 tahun. Lepas 2 tahun si minaci datang semula dan bawak lari anak ini ke KL dengan boyfriend barunya.Yusof tak tahu apa nak buat, dia minta mahkamah syariah Alor Setar keluarkan perintah penjagaan hak ke atas anaknya.

Mahkamah pun bagi. Dia pun datang ke KL dan ambil balik budak tu. Si emak ni pergi mahkamah tinggi KL mintak hak jaga anak.. Mahkamah tinggi bagi pada si minachi ni. Heran sungguh. Bila si minachi ni tak dapat nak ambil balik budak tu, dia pergi report polis. Tahu polis buat apa? Cari Yusof dan tangkap! (padahal Yusof dapat hak penjagaan daripada mahkamah syariah Alor Setar). Yusof masuk lokap 8 hari.

Lepas tu polis ambil balik budak tu kasi pada emaknya. Hari ini, budak tu kembali jadi Hindu. Tak cukup dengan itu, kurang ajarnya si minachi ni, dia minta pulak mahkamah tinggi batalkan perintah jagaan anak yang dikeluarkan oleh makamah Syariah Alor Setar yang diberi pada Yusof.

Dalam kes Suzie Teoh, seorang budak perempuan dari Kelantan umur 16 Tahun telah peluk Islam atas kerelaan sendiri. Bapa dia tak suka, lepas tu saman anak sendiri dan saman Majlis Agama Islam Negeri Kelantan, heret anak dia ke mahkamah persekutuan. Dia mohon pada makamah, agar istiharkan anak dia masuk Islam tak sah.

Masa tu, Tun Salleh Abas yang jadi hakim. Beliau seorang yang alim dan warak. Bila dihadapkan dengan kes Suzie Teoh, menangis Tun Salleh Abas. Terpaksa buat perisytiharan. 'Dibawah Perlembagaan Persekutuan, hak seorang anak tertakluk dibawah jagaan ibubapanya selagi belum cukup 18 tahun. Kalau nak tukar agama, kena minta kebenaran ibu bapanya. Semasa Suzie Teoh masuk Islam, berumur 16 tahun. dia tak sah peluk Islam.' Atas kearifan dan iman Tun Salleh Abas, dia simpan fail tu dalam lacinya selama 2 tahun. 2 tahun kemudian, lepas hari jadi Suzie Teoh yang ke 18 tahun, dia buka balik kes itu dan bagi peluang Suzie isytiharkan agamanya sendiri. Penuh mahkamah nak tahu kes tu; wartawan tempatan, wartawan asing semua nak dengar keputusan.. Terketar-ketar budak tu. Baru umur 18 tahun. Sambil menangis, budak tu kata ' Saya yang arif, kekal dalam agama saya, saya masih nak nama Nur Aini..' Maka Tun Salleh Abas pun dengan bangga mengisytiharkan Islamnya sah dengan namanya Nur Aini. Selamat akidah seorang budak. Sebab itu jugalah Tun Salleh Abas kena buang atas 5 tuduhan. Tuduhan kedua atas sebab melengahkan kes seorang budak tanpa sebab selama 2 tahun. Itulah harga yang Tun Salleh Abas terpaksa bayar.

Kes terakhir sekali yang paling teruk, kes saudara Ibrahim, isterinya Siti Solehah dan anak perempuannya usia 5 bulan mati dipancung kerana tidak mahu kembali kepada agama asalnya, Hindu. Pada malam hari Valentine 14 Februari, pada waktu anak Melayu bertukar tukar bunga di Dataran Merdeka. 3 Saudara kita mati dipancung dalam sebuah kontena demi mempertahankan agama.

Peristiwa 13 Mei tercetus apabila seorang budak Melayu dibunuh kerana dia Melayu bukan kerana dia Islam. Dalam sejarah Melayu, tiada lagi orang Melayu dibunuh kerana Islam. Semuanya sebab Melayu.. Inilah pertama kali.

Jika kita sorot semula sejarah Islam Yasir, bapa kepada Amar diseret di hadapan. Amar diugut supaya tukar agama.. Kalau tidak, bapanya Yasir akan dibunuh. Amar kata,'Allah hu Ahad'... Terus Yasir kena pancung di padang pasir. Kemudiannya, Sumaiyah ibunya juga disula dari bawah tembus ke jantung. Mampu berkata 'Allah hu Ahad'. Berlari Amar menemui Rasullullah SAW. Dan akhirnya, mengikut sejarah, Amar menjadi seorang mujahid berperang bersama Rasullullah SAW. Itu zaman puak Quraisy kafir laknatullah berkuasa. Rasullullah SAW tiada kuasa lagi pada masa itu.Rasullulah tak boleh buat apa.

Dalam kes kita, bukan sahaja Ibrahim dipancung kepalanya sehingga putus, tak cukup lagi, tangannya juga turut dipotong. Sehinggakan Majlis Agama Islam Selangor terpaksa minta masjid mandikan jenazah
saudara-saudara kita yang mati syahid itu. Apalah dosa anak kecil yang berusia 5 bulan itu? Ibrahim dan Siti Solehah bukan calang-calang orang. Ibrahim seorang saintis Pakar Geologi manakala isterinya Siti Solehah, seorang Pakar Botani. Tanda-tanda syahid jelas pada ketiga mayat tersebut. Walaupun 5 hari dalam peti sejuk darah masih memancut keluar pada ketiga-tiga mayat. Bayi yang berusia 5 bulan masih mengalirkan darah hangat seperti baru mati. Peluhterpercik pada dahi mereka. Mereka dikebumikan di kubur Bukit Kiara.
Kalau saudara semua tak mengalirkan air mata melihat kubur mereka
bertiga terutama bayi yang berusia 5 bulan itu, mesti ada yang tak kena dengan hati kita Hebat mana kita sehingga tak boleh mempertahankan saudara kita sendiri Sedangkan Ibrahim telah melaporkan pada pihak polis dan Majlis agama yang dia diancam untuk dibunuh supaya kembali ke agama asalnya.

Dalam satu hadis yang berbentuk futuristik (masa depan), Rasulullah SAW berpesan 'Bersegeralah kamu melakukan amalan soleh kerana akan datang kepada umatku di suatu masa, satu fitnah yang begitu besar yang datangnya seperti satu kepingan hitam di malam gelap gelita tak nampak'. Sahabat bertanya 'Apakah fitnah besar
itu ya Rasullullah? ' 'Fitnah itu adalah kamu akan lihat umatku di hari itu, di waktu itu,pada masa itu, pagi hari Islam, petang kafir. Petang Islam, pagi kafir balik.' Sahabat bertanya lagi. 'Mengapa begitu ya Rasullullah? ' Rasullullah SAW menjawab, ?Sebab dia jual agamanya dengan nilai dunia'..


Imam Ghazali pernah berkata dalam perkara ini, 'Akan datang fitnah murtad ini dalam keadaan seperti semut hitam di atas batu hitam di malam gelap.' Mana nampak?
Kecuali kalau jiwa kita tengok satu perkara dengan cahaya keimanan.

Bagaimana gerakan murtad ini berjalan di Malaysia sehingga kita tak
nampak langsung. Gerakan Hindu kita tok sah sebutlah Belum habis cakap, dah ada yang tunggu dengan parang kat luar. Gerakan Yahudi lagilah teruknya. Henry Ford (orang kaya yang buat kereta Ford tu) pernah menulis berkaitan Yahudi tahun 40an atau 30an dulu dalam bukunya 'International Jew' (tak Silap saya).

Unsur Yahudi begitu tebal dalam masyarakat kita tapi kita tak nampak. Paling nyata, rokok yang orang kita hisap tu. Setiap satu batang itu ada saham kepada puak Yahudi. Tak de kilang rokok yang bukan Yahudi punya. Sapa yang hendak berenti merokok, ambil ni sebagai iktibar...
Yahudi punya kerja, baru letak bola sebijik, 70 ribu Melayu tak sembahyang kat stadium Shah Alam. Belum kira yang kat rumah lagi.

Bab Kristian, lebih terancang, lebih terperinci lagi. Semenjak kalah dalam perang salib terakhir, iaitu dalam pemerintahan King entah apa nama ke 6 yang terakhir. Sebelum dia mati, dia telah berwasiat dan wasiatnya ada ditulis dengan emas di London . Dia berkata: 'Kepada semua pemimpim-pemimpin Kristian, kita hari ini telah melakukan kesilapan besar, kita berperang dengan tentera Islam dengan pedang, bukan berperang dengan akidah yang ada pada mereka. Sebab tu Islam menang walaupun 30 ribu tentera mereka dengan 300 ribu tentera kita, mereka
tetap menang sebab mereka (orang Islam) berperang kerana nak mati. Kita perang untuk hidup. Oleh itu, hendaklah kita tukar strategi. Melancarkan peperangan ideologi, fahaman dan budaya keatas orang Islam.'

Wasiatnya berjaya dilaksanakan setelah King tu mati, 1492, kerajaan Islam Andalusia yang paling agung pada masa itu tumbang di tangan Kristian. 1511 kerajaan Islam Melaka tumbang, tak lama lepas tu, tumbang kerajaan Islam Pattani . Tak lama selepas tu, tumbang kerajaan Islam Kedah . Tak lama lepas tu,tumbang kerajaan Islam Mindanao ..Lepas tu kerajaan Islam Acheh ... semuanya satu demi satu..

Macamana benda ni boleh terjadi?

Sebab gerakan Kristian berdasarkan kepada 3G. GOSPEL,GOAL, GLORY . Pertama kitab dia, kedua kekayaan kita, ketiga menang terhadap Islam. Kalau kita tengok sejarah, Alfonso De Albuqueque bukan datang ke Tanah Melayu bawa tukang masak sebab nak rempah kari kita. Dia bukan makan kari, di a datang bawa mubaligh Kristian Francis Xavier (kalau saya tak silap eja), sebab nak sebarkan ajaran Kristian.

Bagaimana cara dia sebarkan Kristian nih?

Orang kita panggil, gerakan halus.Dia panggil semua mubaligh Kristian yang nak datang ke Asia ni. Dia guna kaedah 'garam dan ragi'. Garam sebagai perasa, ragi untuk penapaian. Contohnya ubi kayu. Waktu siang asalnya ubi kayu kita letak ragi, esoknya masih lagi bentuk ubi kayu tapi sebenarnya tapai. maksudnya, dia kekalkan orang Melayu dengan identiti Islam. Hakikatnya
kehidupan kita bukan cara Islam lagi . Cara inilah yang Rasulullah SAW kata macam kepingan hitam di malam gelita. Inilah yang Imam Ghazali kata macam semut hitam atas batu hitam di malam gelita tu.

Pertama, melalui sistem pendidikan. Di Malaysia, macam-macam sekolah dengan nama mubaligh Kristian. Convent itu, Saint ini. Menurut satu petikan seorang mubaligh Kristian pada masa itu yang ditulis semula oleh George Peters dalam sebuah buku tahun 40an. Kepada mubaligh-mubaligh Kristian yang nak datang ke negara kita, berkaitan pendekatan garam dan ragi'. Pendekatan seperti ini tidak memerlukan seorang Muslim Melayu berkenaan meninggalkan system kemasyarakatan yang dituntut oleh agamanya. Sebaliknya orang tersebut hendaklah digalakkan terus tinggal dalam masyarakatnya. Justeru itu, ragi tetap ujud dalam keutuhannya. Dia akan menjadi bagaikan sebuah lampu (Kristian) yang diletakkan dalam gelap. Penyebaran agama Kristian nanti akan terserlah dalam sifat kerohanian, bukannya organisasi. Dirasa kesegarannya, bukan bersikap kalam.. Dinamik dan etikal, bukan bersifat formalistik.

Pendekatan begini telah memperlihatkan kebaikannya. Lantaran ia tidak menganjurkan ahli Melayu tadi menjadi ahli baru Kristian yang formal,menyendiri terpisah dari masyarakatnya. Sebaliknya ia memberi laluan agar dapat dimasukkan semangat dan ajaran Jesus bagaikan sebutir ragiyang bertindak dengan proses penapaiannya ke atas seluruh masyarakat Melayu seluruhnya.

Ajaran Kristian akan bertindak melahirkan revolusi , justeru itu nanti,dapatlah dikatakan bahawa kita nanti akan memperolehi satu Kristian muslim Melayu tempatan yang mencerminkan Kristian muslim Melayu sejati.. 'Sebenarnya dia ingin. Akan datang suatu masa nanti, orang Melayu sendiri tanpa dipaksa-paksa akan buat revolusi untuk menjadi Kristian. Cara kebajikan pulak... Hari ni sapa tak kenal kelab rotary yang cuci buah pinggang,kelab lion, bulan sabit merah, Saint John's Ambulans, sapa tak kenal palang merah. Mereka masuk dengan cara menghidupkan sekularisme. Sekularisma adalah satu cara mengasingkan agama daripada kehidupan. Itulah kita hari ni mengasingkan Islam daripada kehidupan dunia. Cara lain adalah dengan menghidupkan maksiat. Kita kena ambil tindakan samada dengan tangan, dengan mulut, atau paling lemah sekali, dengan hati.

Bangun malam buat sembahyang hajat agar kita semua diselamatkan dari fitnah besar ini. Paling kurang pun, fowardkan email ni kepada saudara kita yang lain yang tak tahu menahu tu. Kita kena peka.. Ini semua tanggung jawab kita semua.

Akhir sekali,
email ini tiada kena mengena dengan ceramah nak berkempen politik atau apa saja.. Sekadar meniupkan semangat perjuangan dalam diri kita yang mengaku Islam ini. Ni lah masanya kita bangkit pertahankan agama Islam sebelum terlambat.

#kawan-kawan yang dikasihi, tolong forwardkan
email ini untuk pengetahuan dan tindakan kita semua sebagai orang Islam agar perkara ini boleh dijadikan iktibar dan benteng untuk kita mempertahankan akidah kita yang telah di Islamkan atas tiket keturunan dimana dengan sebab ini kita telahpun mendapat banyak rahmat dan belas ihsan dari Allah tanpa perlu melalui hidup Sebagai seorang yang terpesong dari ajaran-Nya dan sentiasa mencari-cari
jalan yang betul..

Di harap rahmat Allah dan doa-doa para waliullah dapat melindungi kita sehingga kita kembali ke sisi-Nya. Sementara itu, berhati-hatilah dalam apa jua yang kita lakukan dan sentiasa beringat
kepada Allah.

Monday, August 24, 2009

Assalamualaikum buat sume...
Sempena Ramadhan ini, hati ni rs tergerak nk post mende nih..
kebetulan ingatkan nk cari y overall tp jumpa y ni je..
baca je la eh..harap² blh di jadikan panduan untuk sume...

--------------------------------------------------------------------------------

Kewajipan kaffarah ke atas orang yang membatalkan puasa dengan sengaja

Orang-orang yang berbuka puasa atau membatalkan puasanya dengan sengaja –tanpa ada keuzuran Syara’- ada dua jenis

1. Membatalkan puasa dengan bersetubuh

Bagi kes ini, ijma’ para ulama’ menyatakan bahawa orang yang melakukannnya wajib membayar kaffarah di samping wajib mengqadha’ puasanya. Kaffarah tersebut hendaklah mengikut urutan di bawah;

a) Membebaskan seorang hamba mukmin sama ada lelaki atau wanita

b) Jika tidak didapati atau tidak mampu, hendaklah ia berpuasa dua bulan berturut-turut (yakni tanpa selang),

c) Jika tidak mampu, hendaklah ia memberi makan 60 orang miskin dengan setiap orang satu cupak makanan asasi penduduk setempat. Bagi penduduk di Malaysia ini, makanan asasinya ialah beras.(*Perihal tentang makna kaffarah ini dan dalilnya telahpun kita terangkan diawal tadi (bersama dengan penerangan tentang Qadha’ dan Fidyah). Oleh itu tidak perlu kita ulangi lagi di sini)

Cuma di bawah ini sebagai huraian lebih lengkap tentang hukum kaffarah ini, kita kemukakan perincian berikut;

a) Termasuk dalam erti persetubuhan yang mewajibkan kaffarah (apabila cukup syarat-syaratnya ialah; mensetubuhi faraj, dubur (iaitu meliwat), persetubuhan melalui zina atau syubhah atau dalam nikah yang fasid, sama ada mensetubuhi lelaki atau perempuan, manusia atau binatang. Persetubuhan-persetubuhan ini memberi kesan yang sama kepada puasa jika cukup syarat-syaratnya iaitu;
(1) Mewajibkan qadha’ puasa, dan (2) Mewajibkan kaffarah.

b) Syarat yang mewajibkan kaffarah itu ada lima, iaitu;

i) Hendaklah orang yang melakukan persetubuhan mengingati bahawa ia sedang berpuasa. Jika ia terlupa –semasa sedang melakukan persetubuhan itu- bahawa ia sedang berpuasa, tidaklah batal puasanya dan tidak wajib atasnya kaffarah.

ii) Ia mengetahui bahawa perbuatan tersebut adalah haram bagi orang yang sedang berpuasa.

iii) Persetubuhan itu bukan berlaku kerana paksaaan

iv) Puasa yang dibatalkan dengan persetubuhan itu adalah puasa Ramadhan. Jika puasa yang dibatalkan itu adalah puasa qadha’, puasa nazar atau puasa kaffarah, maka tidaklah wajib kaffarah kerana hadis Nabi s.a.w. hanya menggkhususkan puasa Ramadhan dengan kaffarah tersebut, tidak puasa-puasa yang lain.

v) Ia bukan orang yang mendapat rukhsah kerana musafir. Maka seorang musafir yang membatalkan puasanya dengan bersetubuh, tidak wajib kaffarah ke atasnya kerana Syara’ memberi keharusan kepada musafir untuk berbuka.

c) Menurut mazhab Syafi’ie, kaffarah hanya dikenakan ke atas lelaki sahaja tidak ke atas perempuan. Jadi, apabila suami dan isteri bersetubuh di siang hari di bulan Ramadhan, yang diwajibkan menunaikan kaffarah ialah si suami sahaja.

d) Apabila berbilang hari berlaku persetubuhan maka berbilang jugalah kaffarah yang mesti ditunaikan. Contohnya, jika persetubuhan belaku pada empat hari, maka kaffarah yang mesti ditunaikan ialah empat juga.

e) Adapun jika persetubuhan berlaku berulang-kali pada hari yang sama, maka kaffarah yang dikira hanya sekali sahaja.

f) Bagaimana jika seseorang itu membatalkan puasa dengan perkara lain selain persetubuhan (seperti dengan makan), kemudian setelah puasanya batal barulah ia bersetubuh dengan isterinya, apakah wajib ke atasnya kaffarah? Jawapannya ialah; ‘tidak wajib’ kerana kaffarah diwajibkan ke atas orang yang membatalkan puasanya dengan jima’ (persetubuhan). Dalam masalah ini, puasa itu batal dengan sebab makan, adapun persetubuhan maka ia berlaku setelah terbatalnya puasa.

2. Membatalkan puasa dengan perbuatan yang lain dari bersetubuh (seperti makan, minum, mengeluarkan mani melalui cara lain dari bersetubuh seperti dengan tangan, menontot filem lucah, berkhayal atau sebagainya)

Tidak ada khilaf di kalangan ulama’ bahawa orang yang membatalkan puasanya dengan makan, minum dan mengeluarkan mani dengan tangan atau sebagainya tersebut, ia wajib mengqadha’kan puasanya itu. Namun apakah ia wajib membayar kaffarah sebagaimana orang yang membatalkan puasanya dengan bersetubuh tadi? Dalam hal ini terdapat dua pandangan;

Pendapat pertama; Imam Malik, Abu Hanifah, ath-Thauri dan beberapa ulama’ lagi mereka berpandangan; Orang yang sengaja membatalkan puasanya dengan makan atau minum, wajib ke atas mereka Qadha’ dan Kaffarah sebagaimana orang yang sengaja membatalkan puasa dengan bersetubuh. Ini kerana tujuan perbuatan mereka adalah sama iaitu berbuka puasa dengan sengaja (tanpa ada keuzuran yang diakui oleh Syara’) di mana mereka telah mencabul kehormatan puasa dan bulan Ramadhan.

Pendapat kedua; Imam Syafi’ie, Ahmad dan ahli Dzahir berpandangan; yang wajib ke atasnya orang yang membatalkan puasa dengan perkara selain persetubuhan (sama ada dengan makan, minum atau mengeluarkan mani dengan tangan dan sebagainya selain bersetubuh) hanyalah qadha’ sahaja, tidak wajib kaffarah. Ini kerana hadis hanya mengkhususkan kaffarah ke atas orang yang membatalkan puasanya dengan bersetubuh sahaja.

(Rujuk: Bidayatul Mujtahid, Imam Ibnu Rusyd, jil. 1, hlm. 398 dan al-Majmu’, jil. 6, hlm. 354)

Nota Kaki;

[1] Hanya persetubuhan yang membatalkan puasa sahaja yang mewajibkan kaffarah. Jadi apabila persetubuhan berlaku berulang-kali pada hari yang sama, sudah tentunya persetubuhan kali pertama yang membatalkan puasa. Adapun persetubuhan-persetubuhan yang lain, maka ia berlaku setelah puasa telahpun batal.

Tuesday, August 4, 2009

A song that reflect my feeling for my lovely cute baby..

1-2-1-2-3-4

Give me more loving than I’ve ever had
Make me feel better when I’m feeling sad
Tell me I’m special even though I know I’m not

Make me feel good when I hurt so bad
Barely getting mad
I’m so glad I found you
I love being around you
You make it easy
Its as easy as 1-2-1-2-3-4

There’s only
one thing
Two Do
Three words
Four you
(I love you) I love you
There’s only one way to say
Those three words
That’s what I’ll do
(I love you) I love you

Give me more loving from the very start
Piece me back together when I fall apart
Tell me things you never even tell your closest friends
Make me feel good when I hurt so bad
You’re the best that I’ve had
And I’m so glad I found you
I love being around you

You make it easy
It’s easy as 1-2-1-2-3-4

There’s only one thing
Two Do
Three words
Four you
(I love you) I love you
There’s only one way to say
Those three words
That’s what I’ll do
(I love you) I love you
(I love you) I love you

You make it easy
It’s easy as 1 2 1 2 3 4
There’s only one thing
Two Do
Three words
Four you
(I love you) I love you
There’s only one way to say
Those three words
That’s what I’ll do
(I love you) I love you
(I love you) I love you
1-2-3-4
I love you
(I love you) I love you

Monday, July 27, 2009

Wild World by Mr Big

Soo long time i'm not updating my blog...
bz la...huhu..nnt la i'll post wat i've done since my registration at utp..
but today i want to share u guys this song..
very nice...for easy listener la..some kind of motivation jugak


---------------------------------------------------------------------------------------------
Now that I've lost everything to you,
You say you want to start something new,
And it's breaking my heart you're leaving,
Baby I'm grieving.

But if you wanna leave take good care,
Hope you have a lot of nice things to wear,
But then a lot of nice things turn bad out there.

Oh baby baby it's a wild world,
It's hard to get by just upon a smile.
Oh baby baby it's a wild world,
I'll always remember you like a child, girl.

You know I've seen a lot of what the world can do,
And it's breaking my heart in two,
Because I never want to see you sad girl,
Don't be a bad girl,

But if you want to leave take good care,
Hope you make a lot of nice friends out there,
But just remember there's a lot of bad and beware, beware,

Oh baby baby it's a wild world,
It's hard to get by just upon a smile.
Oh baby baby it's a wild world,
And I'll always remember you like a child, girl.

Baby I love you, but if wanna leave take good care,
Hope you make a lot of nice friends out there,
But just remember there's a lot of bad, and beware, beware,
Oh baby baby it's a wild world,
It's hard to get by just upon a smile.
Oh baby baby it's a wild world,
And I'll always remember you like a child, girl.

Thursday, July 9, 2009

Countdown to 100709

Ehmm...
100709..shud i say i'm happy with that day?
or shud i say i'm sad?
i dun know..After the farewell, all this feelings become a perfect mixture..
with the right temperature and pressure, all this mixture then in the form of azeotrop.
It's hard to explain, hard to tell..
Happy??
Of course i'm happy..
i dun have to wake up early in the morning to punch before 6.15am..
i dun have to walk from office to production line..duh..so far...
i dun have to think hardly to fulfill any request from prod members...
i dun have to face 'him'..wtf..the best man win la...
i dun have to follow rest time..i can eat whenever i want to...
Sad??
For sure la...and this feeling is more than that happy feeling...
For sure i will miss all i've done..
SOEM members...
QC..abg mie,abg pacai,segaran,kak roha,kak ani,boy,kak gee..
Office..Abg din,abg mat di,Abg pian,Abg jay,kak ana kocik,kak ana training,Kak noorul PE, kak nurul clerk,kak ogy,hajar,Kak quik,kak tana...
Thanks for all ur support...we will meet again someday..insyaALLAH..

All the memories will remain..
To Abg Pacai,u r the best buddy of mine..n also the best brother i have..
All our time spent together..'isap ganja', iron maiden, deep purple, bloodshed..uji rashid, bang rajan...Kirim salam kat Faris, Farah ngan akak eh..nnt ada masa terluang,sy sampai la semenyih.
ur advise, paroi, surau, ISO audit..YRV.. SCM, QR Reject....OMG..soo many memories of us to be written here..n i hope with all these memories, our friendship will last forever until the 'next world'..

Kak Roha....,my best sister in the world..thanks for everything...
I will miss ur cubit..no one will cubit me anymore..no one will play with my shirt while talking on the phone..Of course i will miss, "Dik, jom rehat..kat kantin A eh.."...
I will not hear ur story with Faizal PDE, with eman anymore..
ur problems with Wak Zuraini, with abg Zali...
nnt org da xde, jgn lupekan org tau..satu2nya trainee QC lelaki...
makan pepagi tu jgn lupe ajak la trainee² len tu..sian diorg..
nnt law nk kawen, gtau la ye..i dtg punya la..jgn risau..

Abg Mie, Thanks for all ur support..
although we dun have much time together, but that little memories give big impact to me..
ur understanding, ur help, ur idea, team management...i can't get all these from other places..
Thanks for everything...the best bos i have la...wa respek sama lu rr...

Mr. Segaran,Thank you for everything...
sincerely, i salute la how u can remain calm in the presentation...the value that i want but till now still dun get it yet...Our talk about life, i will remember that...also ur advise for being professional..Sorry for can't always finish perfectly ur work...

To others,thanks...abg jay, thanks for that SPA knowledge..hehe..kak noorul, thanks for that sweets..nnt xde sape da nk amik gula² tu..xpayah la tambah tiap² minggu...mintak maaf eh kalau ada buat akak marah ke, terasa ke...xsengaja tu..
Abg Din ngan Abg Mat Di,thanks...for everything..len kali STAMP..bukan PRINT tau..
nnt abg din blh duduk la..sy xduduk da tmpt abg din..hehehe...

Last but not least, no words can be use to describe how much appreciation to all of u..
As for a normal human being who is sinful, with humble, i ask for ur forgiveness...Abg Budin sorg je Md Som...hehehe...
Before i forget, for Abg Pacai, any result regarding BVC Surveillance Audit nnt gtau ye..
:)...Rende Manniki, tannikuri po..Yenna tanni?? Teh Tarik Unne, Perse..abro,audit tere ma?

Thanks Everyone...Arigato Gozaimas!!

Sunday, July 5, 2009

Ketandusan...

Maka,
tersebutlah kisah dua jejaka y ketandusan...
kering kontang..
berbekalkan semangat dan keazaman untuk menyucikan diri, dua insan malang ini bersepakat untuk keluar mencari sedikit tenaga juga menyegarkan batin..
Namun demikian, halangan demi halangan muncul tapi terpaksa jua diharungi..
Setelah Kuda y ditunggangi keluar dari perkampungan 7, kelihatan sekelompok pengganas dengan api yang berwarna biru, berkelip2, berkilau2 menyukarkan pandangan mata...
mereka bertindak menindas sesiapa sahaja y melalui denai dan lorong jagaan mereka.
mereka memeras, mendera lantas memukul org awam tanpa belas kasihan..
Pabila tiba giliran jejaka² kacak ini, dengan kuda hitam y memang tampak ganas, gagah perkasa, pengganas² kelihatan agak ketakutan lantas merelakan mereka melalui kawasan itu..

Namun demikian, destinasi pertama y mereka tujui yakni sebuah tempat y mewah, penuh dengan cahaya kegemilangan, kelihatan memanggil² mereka..Setelah mengikat kuda tunggangan mereka, dengan penuh bergaya mereka menuju ke tali air y berdekatan...
Tapi sesungguhnya nasib tidak menyebelahi mereka kerana tatkala pakaian mula tertanggal, pabila cuba untuk melakukan aksi terjun tiruk 500 petala langit dengan kuasa kuda 100000000hp, rupa²nya tali air itu juga kekeringan...

Oleh yang demikian, mereka meneruskan perjalan ke destinasi seterusnya dan dengan izin yang maha kuasa, impian mereka tercapai..Dengan perasaan bangga mereka kembali ke istana selepas menyantap santapan.Hasil perbincangan sewaktu acara menyantap itu mendapati ada pekerja kontrak di istana cuba untuk memusnahkan keindahan istana mereka..Tapi.....berbekalkan ihsan dan keimanan y kukuh dalam diri mereka, pemuda hina itu dibiarkan saja sambil menunggu dengan penuh kesabaran...

Tatkala tiba di istana, kelihatan sudara² mereka yang lain juga ketandusan, kedahagaan, kelaparan....

Namun..........tu je la cite dia...da habis..
nnt kalau ada masa ak sambung lagi...nk wat report sket..
hahahaha....

Saturday, June 27, 2009

I Just Want One More Day With You...

I'm so sad and depressed
Is all I want to do is rest
I go to sleep at night
But my dreams I just can't fight

I think of you lying in that bed
And wonder if there is anything I could have said
I wish you were still here
But I know that you are still near

I love you more than you know
I just wish you didn't have to go
I just want one more day with you
And I know thats what you would have wanted too

I miss you more and more each day
There is so much more we had to say
I know I will see you again
But my life is just started to begin.

Friday, June 26, 2009

I love this.....

To My Friends Who Are........... SINGLE
Love is like a butterfly. The more you chase it, the more it eludes you. But if you just let it fly, it will come to you when you least expect it. Love can make you happy but often it hurts, but love's only special when you give it to someone who is really worth it. So take your time and choose the best.

To My Friends Who Are............ NOT SO SINGLE
Love isn't about becoming somebody else's "perfect person." It's about finding someone who helps you become the best person you can be.

To My Friends Who Are............ PLAYBOY/GIRL TYPE
Never say "I love you" if you don't care. Never talk about feelings if they aren't there. Never touch a life if you mean to break a heart. Never look in the eye when all you do is lie. The cruelest thing a guy can do to a girl is to let her fall in love when he doesn't intend to catch her fall and it works both ways...

To My Friends Who Are............ MARRIED
Love is not about "it's your fault", but "I'm sorry. "Not "where are you", but "I'm right here." Not "how could you", but "I understand." Not "I wish you were", but "I'm thankful you are."

To My Friends Who Are............ ENGAGED
The true measure of compatibility is not the years spent together but how good you are for each other.

To My Friends Who Are............ HEARTBROKEN
Heartbreaks last as long as you want and cut as deep as you allow them to go. The challenge is not how to survive heartbreaks but to learn from them.

To My Friends Who Are............ NAIVE
How to be in love: Fall but don't stumble, be consistent but not too persistent, share and never beunfair, understand and try not to demand, and get hurt but never keep the pain.

To My Friends Who Are............POSSESSIVE
It breaks your heart to see the one you love happy with someone else but it's more painful to know that the one you love is unhappy with you.

To My Friends Who Are............ AFRAID TO CONFESS
Love hurts when you break up with someone. It hurt seven more when someone breaks up with you. But love hurts the most when the person you love has no idea how you feel.

To My Friends Who Are............ STILL HOLDING ON
A sad thing about life is when you meet someone and fall in love, only to find out in the end that it was never meant to be and that you have wasted years on someone who wasn't worth it. If he isn't worth it now he's not going to be worth it a year or 10 years from now. Let go.....

TO ALL MY FRIENDS.......
My wish for you is a man/women whose love is honest, strong, mature, never-changing, uplifting, protective, encouraging, rewarding and unselfish.

Thursday, June 25, 2009

Does Love Need Reason?? (This may answer ur question hunny..)

Lady : Why do you like me..? Why do you love me?

Man : I can’t tell the reason.. but I really like you..

Lady : You can’t even tell me the reason… how can you say you like me? How can you say you love me?

Man : I really don’t know the reason, but I can prove that I love you.

Lady : Proof? No! I want you to tell me the reason. My friend’s boyfriend can tell her why he loves her but not you!

Man : Ok..ok!!! Erm… because you are beautiful, because your voice is sweet, because you are caring, because you are loving, because you are thoughtful, because of your smile, because of your every movements.

The lady felt very satisfied with the man’s answer. Unfortunately, a few days later, the Lady met with an accident and became comma. The Guy then placed a letter by her side, and here is the content:

Darling,

Because of your sweet voice that I love you… Now can you talk? No! Therefore I cannot love you.

Because of your care and concern that I like you.. Now that you cannot show them, therefore I cannot love you.

Because of your smile, because of your every movements that I love you.. Now can you smile? Now can you move? No, therefore I cannot love you…

If love needs a reason, like now, there is no reason for me to love you anymore.

Does love need a reason? NO!

Therefore, I still love you… And love doesn’t need a reason.

” Sometimes the best and the most beautiful things in the world cannot be seen, cannot be touched, but can be felt in the heart “

Buka Puasa With my Soon-to-be-my-family-in-law...

24 June 2009, 1 Rejab 1430H...merupakan hari bersejarah bagi hidupku kerana inilah kali pertama aku makan bersama keluarga org y ak sayangi..Tidak dapat digambarkan betapa cuaknya ak masa tu. Jantung ak menerima work load y lebih daripada biasa.
Terasa bagaikan jantung ni ingin terkeluar dari abdomenku..
cuak tu bukan sbb ape..tapi apabila fikirkan ak terpaksa menjual diriku kepada keluarga dia..ibarat seorg jurujual, ak terpaksa fikirkan cara terbaik untuk menjual diriku..cara y paling berkesan untuk meyakinkan mereka bahawa ak adalah y terbaik...

Huhuhu...oleh y demikian,(lame giler xguna ayat nih..ahhaa..) ak cuba tenangkan diriku dengan terus meletakkan anggapan bahawa mereka sudah terima diriku dan ak telah biasa dengan mereka..

Saat tiba di depan rumah, jantungku semakin bertambah2 work load nya..tapi setelah masuk ke dalam rumah dan kelihatan pakcik hassan sepertinya peramah buatkan ak senang untuk berbual dengannya..walaupun ak masih malu2 biawak, tapi ak cuba y terbaik seolah2 tiada apa y perlu dirisaukan..

Kini, tibalah masanya untuk waktu berbuka puasa..ak dok pk2 lam pale, ini kalau dia suruh ak baca doa bukak puasa nih ade y gelak dengar suara ak ketar2...hahaha... bukan xingat tp dlm keadaan cuak nih ape2 pon boleh jadi..tambah2 bila tgk mak dia buat kali pertama..wahahhaa...ingatkan muka garang tapi blh tahan jugak la lawa nya...
hahahahahahahahaha....
Ak ingat xnk makan byk2 tp skali sedap pulak ayam ungkep..(masakan jawa nih...).. pastu tambah2 lak diorg cam spoting je soh ak makan, ak tibai je..tp sbb ingat y ini 1st time ak jumpa diorg, ak rasa xleh la nk tunjuk sgt gelojoh..so, mkn sikit2 je la..seb bek la diorg paham pastu bagi bwak balik bekal..wahahahaha...

Apa2 pon, ak rasa gembira berjumpa diorg, berkenalan dengan diorg...tp soalan last sebelum ak balik, "Bila la kami boleh jumpa mak ayah kamu pulak ni?" hahaha... Lantas ak menjawab, "InsyaALLAH.."...jangan bimbang yah..nnt org bawak ma ngan abah dtg jumpa ayah eh...

and thanks for that buka puasa...Sayang korg sume....
Mmmuahhhhh....

Wednesday, June 10, 2009

Just love this song.....huhuhu....

I Don't Wanna Talk About It
by Rod Steward


I can tell by your eyes
That you've probably been crying forever
And the stars in the sky
Don't mean nothing to you they're a mirror
I don't wanna talk about it
How you broke my heart
If I stay here just a little bit longer
If I stay here won't you listen to my heart
ohh my heart

If I stand all alone
Will the shadows hide the color of my heart
blue
for the tears
Black
for the nights

Fears the stars on the sky don't mean nothing to you
They're a mirror
I don't wanna (blue) talk about it (black)
How you broke my heart
(blue, black, blue, black)
If I stay, if I stay here
Won't you listen to my heart

I can tell by your eyes
That you've probably been crying forever
And the stars in the sky
Don't mean nothing to you they're a mirror
I don't wanna talk about it
How you broke my heart
If I stay here just a little bit longer
If I stay here won't you listen to my heart
ohh my heart

Monday, June 8, 2009

Cupid Chokeholds By Gym Class Heroes

ba ba da da
ba ba da da
ba ba da da
ba ba da da
ba ba da da

Take a look at my girlfriend
She's the only one I got [ba ba da da]
Not much of a girlfriend
I never seem to get a lot
[ba ba da da, ba ba da da]

It's been some time since we last spoke
This is gonna sound like a bad joke
But momma I fell in love again
It's safe to say I have a new girlfriend

And I know it sounds so old
But cupid got me in a chokehold
And I'm afraid I might give in
Towels on the mat my white flag is wavin'

I mean she even cooks me pancakes
And alka seltzer when my tummy aches
If that ain't love then I don't know what love is
We even got a secret handshake
And she loves the music that my band makes
I know I'm young but if I had to choose her or The sun
I'd be one nocturnal son of a gun

[ba ba da da, ba ba da da]
Take a look at my girlfriend
She's the only one I got [ba ba da da]
Not much of a girlfriend
I never seem to get a lot
[ba ba da da, ba ba da da]

Take a look at my girlfriend
She's the only one I got [ba ba da da]
Not much of a girlfriend
I never seem to get a lot
[ba ba da da, ba ba da da]

It's been awhile since we talked last and I'm tryin' hard not to talk fast
But dad I'm finally thinkin' I may have found the one
Type of girl that will make you way proud of your son

And I know you heard the last song
About the girls that didn't last long
But I promise this is on a whole new plane
I can tell by the way she says my name
[ba ba da da]

I love the way she calls my phone
She even got her very own ringtone
If that ain't love then I don't know what love is
[ba ba da da]

It's gonna be a long drive home but I know as Soon as I arrive home
And I open the door take off my coat and throw My bag on the floor
She'll be back in my arms into my arms once more For sure like
[ba, ba, ba, ba, ba, ba, ba]

Take a look at my girlfriend
She's the only one I got [ba ba da da]
Not much of a girlfriend
I never seem to get a lot
[ba ba da da, ba ba da da]

She's got a smile that would make the most senile
Annoying old man bite his tongue
I'm not done
She's got eyes comparable to sunrise
And it doesn't stop there
Man I swear
She's got porcelain skin of course she's a ten
And now she's even got her own song
But movin' on
She's got the cutest laugh I ever heard
And we can be on the phone for three hours
Not sayin' one word
And I would still cherish every moment
And when I start to build my future she's the main component
Call it dumb call it luck call it love or Whatever you call it but
Everywhere I go I keep her picture in my wallet like you

Take a look at my girlfriend
She's the only one I got [ba ba da da]
Not much of a girlfriend
I never seem to get a lot
[ba ba da da, ba ba da da]

Take a look at my girlfriend
She's the only one I got [ba ba da da]
Not much of a girlfriend
I never seem to get a lot
[ba ba da da, ba ba da da]


Love u sooo much syg....

Friday, June 5, 2009

Hanya tinggal kenangan (Patut dibaca oleh sume suami dan bakal suami)

"Aduh-.sakitnyer-isk-.. aduuh-.Bang sakit nye tak tahan saya"
keluh Nisa pada suaminya Zakri. "Apelah awak nie-.lama sangat nak
bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-keluar juga. Penat dah saya
tunggu. Nih mesti ader benda yang tak elok awak buat , itu lah
sebab lambat keluar budak tu banyak dosa la tu" rungut Zakri pd
Nisa. Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 ½
jam Nisa dalam bilik bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak
hati Nisa bila Zakri berkata begitu. Sejak mengandung ada sahaja
yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya. Seakan-akan membenci
Nisa dan anak yang dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan
kemudian bergegas memanggil Doktor Johari-Doktor Johari (Doktor
Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut
kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air mata
meleleh panas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi
rungutan Zakri tadi.

Doktor Johari menyuruh Nisa meneran -"Come on Nisa u can do it-one
more-." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga
dan sekali teran sahaja kepala baby sudah keluar-"Good mummy" kata
Doktor Johari selepas menyambut baby yang keluar itu. Tiba-tiba
Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dan
keluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy
and girl, putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa.
"Tahniah Zakri, it's a twin"Doktor Johari mengucapkan tahniah
kepada Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri setelah menyaksikan
kelahiran anak pertamanya, kembar pulak . Memang Doktor Johari itu
menyuruhnya melihat bagaimana keadaan kelahiran anaknya. Baby boy
dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan Nur Dania. Nisa berasa
lega- tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanya
sebentar tadi. Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu
kecil hati . Tapi Nisa tahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa
mengadu pada emak, Nisa akan dimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam
dan memendam rasa. Danial dan Dania diletakkan dinursery di
Hospital itu sementara menanti Nisa berehat kemudian dapatlah Nisa
menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh kembar Nisa.

Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik
semasa Nisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi
Nisa, ada sahaja yang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan,
gila, ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal semuanya
dihamburkan pada Nisa. Tak sanggup Nisa hadapi semua itu tapi demi
kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirian Nisa. Ingat lagi
waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisa mengandung anak
dia, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal samada Nisa
mengandung. Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia tak boleh
terima baru tiga bulan kahwin dah mengandung-Nisa dah 2 bulan-Nisa
cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak
cakap apa. Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa
gembira bila mengandung tapi sebaliknya pulak terjadi. Perasaan
hati Nisa bangga Nisa dapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa
yang Nisa dapat hanyalah tuduhan yang tak pernah terlintas di otak
jemala Nisa.

"Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka
berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape
Bang?"soal Nisa pada Zakri

"Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri
menempelak Nisa "Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu"
sergah Zakri lagi.

"Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg
bukan-bukan, Nisakan isteri Abang yang sah tak kan Nisa nak buat
jahat ngan orang lain pulak Bang"? terang Nisa pada Zakri.

"ALLAH dah bagi kita rezeki awal, tak baik cakap cam tu. Itu semua
kehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampiri sambil memeluk badan
suaminya tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar
sehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih.

  ri buat tak tahu sahaja. Deraian airmata Nisa semakin laju.
Nisa hanya mampu menangis. Terasa dada Nisa sakit menahan semua
tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah.

"Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan bini
sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun
bole jadi tau apatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu dulu kawan
kau lama tu yang satu opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik
lagi budak tu"marah Zakri.

"Entah-entah keturunan kau , darah daging kau pun tak
senonoh-.heee teruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni"kutuk
Zakri lagi pada Nisa.

"Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan
perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni ,
saya bukan jenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam
agama. Walaupun saya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya
bersyukur dan berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari
kecil dah macam darah daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri.

"Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak
penah tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya
kedunia"ucap Nisa sambil menangis.

Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ketempat
kerjanya apabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat
Zakri bekerja. Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah
dan kerjanya mengikut shif. Kalau Zakri shif malam terpaksalah
Nisa menunggu Zakri sehingga pukul 10.30 malam - 11.30 malam
sehingga habis Pusat membeli belah itu tamat waktu perniagaannya.
Nisa terpaksa berbohong pada emak dan keluarga lain dengan
mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuat
demikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi. Dengan
keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga. Tetapi
kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa ditempat kerja terpaksalah
Nisa menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada
waktu bersalin Nisa. Kalau diminta jemput-macam-macam kata kesat
dilemparkan pada Nisa, perempuan tak tau berdikarilah, berlagak
senang lah, lagak kaya lah. Pernah suatu hari Nisa naik marah
kerana Zakri jemput Nisa lambat sampai sakit pinggang Nisa
menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba naik angin dan cakap
perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar diri lah, tak
layak jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista
dilemparkan pada Nisa. Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa,
ngadu kat emak takut dimarahi pula-bila Nisa balik kerumah kami
berdua akan berlakun yang kami tidak bergaduh-Nisa sedaya upaya
tidak mahu menunjukkan yang masalah melanda perkahwinan kami.
Kasihan Nisa-dalam keadaan yang begitu Nisa masih mampu bertahan
masih kuat lagi emosinya.

Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa dan
menghantukkan kepala Nisa ke dinding-Nisa hanya mampu menangis dan
menanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu
Nisa yang ingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa
dah seminggu pergi kesana untuk menolong Hari dah mula petang jadi
Nisa mendesak agar bertolak cepat kerana kalau hari malam nanti
bahaya , "Kita nak jalan jauh ni Bang. Biarlah kita pergi awal
sikit bolehlah tolong apa yang patut. Masa nilah kita nak membalas
pertolongan mereka, ingat tak masa kita kahwin mereka bekerja
keras kan"kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika itu sedang berehat
menonton. "Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah mula gelap, takut
plak hujan nanti"desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri bangun dan
mukanya bengis memandang Nisa "Kau tahu aku penatkan, tak boleh
tunggu ker, suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi
lansung ker"marah Zakri. "Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari
pagi tadi Bang masih penat lagi, Nisa cuma nak ingatkan Abang
saja"Nisa memberitahu Zakri. Zakri datang pada Nisa dan
direntapnya rambut Nisa dan di hantukkannya kepala Nisa kedinding.
Nisa tak dapat buat apa. YA ALLAH sanggup Zakri berbuat
demikian-terasa kebas kepala Nisa dan mula membengkak. Pening
kepala Nisa dibuatnya."YA ALLAH kau kuatkan iman aku YA ALLAH,
lindungilah aku dan kandungan aku dari bahaya YA ALLAH"doa Nisa
dalam hatinya. Nisa memencilkan diri Nisa disudut dinding dan
menangis. Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam
nak pecah. Kebas masih lagi dan membengkak-berdenyut2-"Bang Nisa
minta maaf jika Nisa membuat Abang marah"Nisa memohon maaf pada
Zakri sambil teresak-esak.

Treet, Treet, Treet, Treet-.bunyi handphone Zakri. "Sapa plak nie
, sebok je-." Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan
kawan-kawan di salah sebuah café. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat
wad tak gi jengok ke, apa punya laki ko nie?sindir Azlan, kawan
pejabat Zakri. "Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung
berak cangkung, ha,ha,ha"gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan
cuma berdiam diri. "Senangnya hidup Zakri nie tak ader risau
langsung pasal bini dia"cetus hati Azlan. "Akulah kalau bini aku
masuk wad bersalin aku sentiasa dok sebelah dia tau-mereka
perlukan kita masa tu-nyawa mereka dihujung tanduk semata-mata nak
melahirkan zuriat yang dari darah daging engkau tau, cuba fikir
sikit" Azlan mengingatkan Zakri. "Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah
bersalin, selamat dah, sekarang tengah berehat laaa, apa aku nak
risau lagi"jawab Zakri selamba. "Suka hati kau lah, tapi kalau
ader apa-apa nanti kau jangan menyesal Zakri, sesal tak sudah
nanti"kata Azlan lagi.

Treet, Treet, Treet-.bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri speaking"
jawab Zakri. "Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade masalahlah
Zakri, pasal Nisa, datang segera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak
sedarkan diri---"panggilan kecemasan dari Doktor Johari "Iye ke,
teruk ke dia Johari , okay I datang"-tuttttttt. Zakri menamatkan
perbualannya dengan Doktor Johari.

"Lan. Kau ikut aku, Nisa tak sedar diri -"ajak Zakri pada Lan.
"Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri. "Alah jom
ler cepat" desak Zakri.

"Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan
otak yang serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau-terhantuk
kuat cause sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda
lebam. Mungkin kesan dah lama ? tanya Doktor Johari dengan serius
dan ingin penjelasan Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik
otak Zakri teringat yang dia pernah menarik rambut Nisa dan
menghantukkan kepala Nisa kedinding sekuatnya-dan selepas kejadian
itu Zakri tidak pernah pun membawa Nisa ke Klinik untuk membuat
pemeriksaan kepalanya dan semenjak kejadian itu Nisa sering sakit
kepala yang teruk ...tapi Zakri tidak pernah mengendahkan
kesakitan Nisa-.baginya Nisa mengada-ngada ..saja buat sakit untuk
minta simpati-tetapi sebaliknya-..Zakri hanya diam-."YA ALLAH apa
aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya terasa menggigil-

"Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepala
sewaktu Nisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang
amat sangat katanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk
membuat scanning di kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku
tapi malangnya ia sudah ditahap yang kritikal, kami tak mampu
lakukan apa-apa kerana Nisa tidak mahu di operation sebelum
meminta izin dari kau Zakri, Nisa telah pergi dulu dengan tenang.
Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau membaca diarinya. I'm
really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak dapat
menghalangnya" kata Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah
diari yang berbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.


Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa,
setiap lembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang
berlaku pada Nisa pada setiap hari , Zakri membacanya sepintas dan
nyata keluhan, kesakitan & segala luahan rasa Nisa semuanya
tertera di diarinya. Dan Zakri dapati setiap peristiwa itu
semuanya perlakuan buruk Zakri terhadap Nisa-"YA ALLAH kenapa aku
buat Nisa begini"terdetik hati Zakri selepas membaca tiap lembaran
diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhir lembaran
diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telah
kering-membuat Zakri tertarik untuk membacanya-

Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang-
"SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"

Assalamualaikum. Abang, Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang
berikan pada Nisa sewaktu mula mengenali Abang. Lama Nisa simpan
bunga tu Bang-Bunga inilah lambang bermulanya perkenalan Nisa
dengan Abang. Nisa benar-benar menyayangi Abang. Nisa menyimpan
setiap hadiah yang abang bagi pada Nisa. Abang tak pernah tahu
kan- Itulah salah satu buktinya betapa sayangnya Nisa..

Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa AYANG
seperti kita baru kahwin-Abang panggil Nisa AYANG-terasa diri
dimanja bila Abang panggil Nisa cam tu-walaupun Nisa dapat merasa
panggilan AYANG itu seketika sahaja. Abang dah banyak berubah.
Perkataan AYANG telah hilang dan tidak kedengaran untuk Nisa lagi.
Kenapa? Benci kah Abang pada Nisa?

Abang-mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang tahu
sayangnya Nisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari ulangtahun
perkahwinan kita yang pertama dan Nisa hadiahkan Abang--.Danial
dan Dania. Untuk Nisa tak perlulah Abang bagi kerana tak ada apa
yang Nisa inginkan melainkan kasih sayang Abang pada Nisa. Nisa
akan pergi mencari ketenangan dan kedamaian untuk diri Nisa. Nisa
pergi untuk menemui NYA. Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan
Dania dengan baik dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Danial dan
Dania tak tahu apa-apa. Itulah hadiah paling berharga dari diri
Nisa dan mereka adalah darah daging Abang. Jangan seksa mereka.
Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka. Sayangilah mereka-Nisa
ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada hubungan dengan sesiapa
melainkan Abang sahaja di hati Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya
untuk Abang seorang.

Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun Nisa ini
cuma menumpang kasih disebuah keluarga yang menjaga Nisa dari
kecil hinggalah Nisa bertemu dengan Abang dan berkahwin. Nisa
harap Abang tidak akan mensia-siakan kembar kita dan Nisa tidak
mahu mereka mengikut jejak kehidupan Nisa yang malang kerana
menumpang kasih dari keluarga yang bukan dari darah daging
Nisa-tapi Nisa bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang
sepenuhnya dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akan
sentiasa memberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan
sentiasa bersama disamping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat
membelai dan hanya seketika sahaja dapat mengenyangkan kembar kita
dengan air susu Nisa. Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan
DANIA adalah darah daging abang-Ampunkan Nisa dan halalkan segala
makan minum Nisa selama setahun kita bersama.

Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah pada
emak Nisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala perbelanjaan
Nisa dah buat nama emak untuk KWSP Nisa. Biarlah emak menjaga
kembar kita sekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga
pada Nisa nanti bila memandang kembar kita. Comel anak kita
bang-Dania mengikut raut muka Abang-sejuk kata orang dan Nisa
yakin mesti Danial akan mengikut iras raut wajah Nisa-Ibunya-sejuk
perut Nisa mengandungkan mereka. Inilah peninggalan Nisa untuk
Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi dan mengingati walaupun
Nisa sudah tiada disisi Abang dan kembar kita.

Wassalam. Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua. Doakan
Nisa.
Ikhlas dari
Nur Nisa

"Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau
masih ada Danial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya tunduk
membisu.

YA ALLAH, Nisa maafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari
ditangannya terlepas, sekeping gambar dihari pernikahan antara
Zakri dan Nisa jatuh dikakinya dan Zakri mengambilnya. Belakang
gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN BAHAGIA BUAT
NISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING SUAMI TERCINTA SELEPAS
DIIJABKABULKAN. SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN
MENYELUBUNGI DIRI NISA DAN KELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT
NISA.

Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi
seluruh tubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi satu
setiap perlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti terakam dalam
kotak otaknya-setiap perbuatannya-seperti wayang jelas
terpampang...kenapalah sampai begini jadinya-kejamnya aku-Nisa,
Nisa, Nisa maafkan Abang Nisa.

Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan. Zakri
tidak terdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu sedih atas
pemergian Nisa. Namun emak Nisa begitu tabah dan redha. Danial dan
Dania sentiasa di dalam pangkuan neneknya. Saat akhir untuk
melihat Jenazah Nisa, Zakri lihat muka Nisa tenang bersih dan
Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhir -seakan-akan lirik mata
Nisa mengikuti wajah Zakri. "Nisa Abang minta ampun dan maaf"
bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa sambil menangis dengan
berjuta penyesalan menimpa-minpa dirinya. Apabila Zakri meletakkan
kembar disisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari
bedungan terkeluar seolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali
terakhir dan terlihat oleh Zakri ada titisan airmata bergenang di
tepi mata Nisa. Meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat
oleh Zakri. Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan
diberikan kepada neneknya.

Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinya
termasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu apa-apa
tapi biarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu mereka yang
melahirkan mereka. Amat sedih ketika itu. Zakri tidak mampu
berkata apa-apa melainkan menangisi pemergian Nisa yang selama ini
merana atas perbuatannya. Dan akhirnya Jenazah Nisa selamat
dikebumikan. Satu persatu orang ramai meninggalkan kawasan pusara
dan akhirnya tinggallah Zakri keseorangan di pusara Nisa yang
merah tanahnya-meratapi pilu, berderai airmata dengan jutaan
penyesalan -YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH. Hanya KAU
sahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa-.ampunkan aku YA
ALLAH-.akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa bermimpikan oleh
Zakri, Nisa datang mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk Zakri
dengan lembut mulus. Zakri melihat Nisa tenang dan jelas
kegembiraan terpancar dimuka Nisa putih bersih. Nisa, Nisa, Nisa
nak kemana Nisa, Nisa, Nisaaaaaa

Zakri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembar
menangis. "YA ALLAH , Zakri, Zakri bangun Zakri-dan hampir senja
ni, mari kita balik . kenapa kau tidur kat sini Zakri?"tegur abang
long , abang ipar Zakri. Dari jauh Zakri lihat emak dan kakak ipar
mengendung kembar. Mereka menangis. Zakri berlari menuju ke arah
kembarnya dan mengusap-usap ubun-ubun anak kembar dan secara
automatik kembarnya diam dari menangis. "Danial, Dania anak ayah,
ayah akan menjagamu nak-kaulah penyambung zuriat, darah daging
ayah- emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu hiba dan mereka
berlalu lemah meninggalkan pusara Nisa-

BOV vs Wastegate

In a turbo setup, the exhaust gas spins the turbine which in turn spins the compressor, therefore the compressor wheel is constantly in motion.

When you are accelerating, the compressor is spinning at X rpms over idle. Therefore it takes Y amount of time for the compressor to slow down to idle RPMS (no boost).

Now, when you are accelerating, all of the air that the turbo is pushing is injested by the motor and expelled out the exhaust however, when you let off the gas (such as during a shift) the throttle plate is instantly closed off, thereby stopping the flow of air that the turbo is pushing.

Because the turbo requires that Y amount of time to slow down to an RPM where it is no longer providing boost, during that instant when the throttle plate is closed, the turbo is STILL pushing pressurized air into the intake pipe.

Because of this, during that moment, the air is backed up and has no where to go except back through the compressor side of the turbo. That is not an ideal situation because of two main points:

1. its creates "compressor surge" which puts unnecessary stress on the bushings/bearings

2. slows down the compressor, so you need to spool it back up again after the shift. (slower ET's)

Because of this phenomenon, it would be benificial if one could stop this charged air from flowing backwards through the turbo when you let off the gas and the throttle plate closes.

Hence the use of a BOV. It sits on the intake side of the turbo. When it senses vacuum the internal piston/valve within the BOV is instantly opened the moment you let off the gas, allowing the charged air an ALTERNATE route to take instead of flowing backwards through the turbo. It can now vent to the atmosphere, which eliminates compressor surge and maintains spool up of the turbo during the shift.

You may be wondering why they don't equip production cars with BOV's? Well, MANY cars have factory BOV's. The 1G-2G Eclipses ALL have a stock BOV. You have to remember, the average Joe, that drives an Eclipse may not like the loud BOV sound, so they are designed to be as quiet as possible, therefore you may not have noticed it was there.

Some people have asked if whether or not venting the BOV to the atmosphere is legal. It is perfectly legal! Why? Because its just regular air... the air that surrounds us. Its just the air from outside that the turbo has sucked in.

Venting the WASTEGATE to the atmosphere on the other hand IS very illegal, because it is venting EXHAUST GASES to the atmosphere which to be legal, MUST go through the catalytic converter.

Therefore, all factory wastegates plumb the exhaust back into the downpipe so that it is routed through the stock exhaust system.

Why do people vent them to the atmosphere then? Because plumbing the wastegate back into the downpipe generally LOSES anywhere from 10-20hp.

So what exactly is the wastegate? The wastegates ONLY function is the regulate the maximum boost pressure that the turbo will provide.

Similar to a BOV, the wastegate also has a piston/valve that is opened, however NOT by vacuum like the BOV, it is opened from the exact OPPOSITE - boost pressure. That's what makes them different from each other.

The wastegate has a spring inside of it (internal and external wastegate) that hold the piston/valve shut. The vacuum line attached to the side of a wastegate allows the boosted air to enter the lower chamber of the wastegate and when the boost pressure inside the wastegate OVERCOMES the spring holding the pison/valve closed, it cause it to open which allows the exhaust gases that normally flow through the turbo, to exit via the wastegate.

Because the exhaust gases now have an alternate route to take, the turbo can no longer continue to spool up and create higher boost pressures. Therefore it will maintain the same boost pressure that the spring is set at.. That is why if you have a 8psi spring in a wastegate, the wastegate will open at ~8psi and hold boost levels at 8psi and will not (should not) allow the turbo to build up higher boost, otherwise you'll end picking up pieces of your motor.

Some people may argue that "the turbo must be too big if you have to stop it from spooling too high, so why not get a smaller turbo?" That statement is INCORRECT.

ALL TURBO'S will continue to spool faster and faster until the exhaust gases cannot spool it up any further.

The problem you run into is the efficiency range of the turbo. Any given turbo will only operate effciently within a givin PSI range. The size of the turbo will dictate how fast boost will come on and how much maximum potential HP it can attain.

So if you want an ALL OUT high HP drag car, then you'd want a LARGE(R) turbo that can provide 20-30psi and still be within its efficiency range whereas if you wanted a daily driven streetable car or for autox etc, you'd want to get a smaller turbo so that it can spool up quicker and give you boost almost instantaneously however will NOT be able to provide the peak HP you're looking for (lower max potential HP).

Both turbo's regardless of what motor they are on, will still require a wastegate otherwise you can't set how much boost you want to run.

Thats where a boost controller comes into play, but that is another topic.

Kuingin Kamu By Romance

Demi semua yang aku jalani bersamamu
kuingin kau jadi milikku
kuingin kau disampingku

tanpa dirimu ku hanya manusia tanpa cinta
dan hanya dirimu yang bisa
membawa surga dalam hatiku

ref:
kuingin engkau menjadi milikku
aku akan mencintaimu
menjagamu selama hidupku
dan aku kan berjanji
hanya kaulah yang kusayangi
ku akan setia disini
menemaniâ?¦

sentuhanmu
bagaikan tangan sang dewi cinta
yang berhiaskan bunga asmara
dan membuatku tak kuasa
back to ref

di setiap arung gerak
tersimpan di hati kecilku
bahwa dirimu terindah untukku
back to ref

ref2:
selama ku masih bisa bertahan
selama ku masih bisa bernapas
selama Tuhan masih mengijinkan
kuingin selalu menjagamu

back to ref2 [3x]
selama ku masih bisa bertahan
selama ku masih bisa bernapas

Wednesday, June 3, 2009

Why People Change Jobs

There are several reasons that people change jobs, restlessly seeking the one they can both live with and work within. Based on my personal experience, these are the three significant ones:

We change jobs because:

  1. We didn’t select the right job for us in the first place.
  2. We don’t get along with our boss.
  3. We don’t feel a connection to those we work with.

The solutions for each of these are in our circle of influence. We have choices, and the only questions are a) if we will own up to how we ourselves can effect the change necessary to break out of the on-the-job rut we may find we are in, and b) if we are willing to do the work it takes.

This is not a comprehensive how-to listing, but in the spirit of Lifehack.org and the proverbial “20 that gets you the 80,” here are a few thoughts and suggestions.

To get the Right Job

This is the biggie in my view, because if this is the problem for you, reasons number 2 about your boss, and number 3 about your co-workers are a moot point. On the other hand, if you love your boss, and you love your co-workers, they become traps that keep you in the job that may be wrong for you— remember you can convert your relationships with those people to friendships, and move on.

In moving on, the single best question you can ask in a new-job interview is, “What are the core values of this company?” If your personal values are a match your work alignment will be so, so much easier. If not, getting them aligned will be very difficult; you open the door to workplace overwhelm and dissatisfaction before you even pass probation.

Get selfish. In this case, selfish is not a negative word but a smart strategy. Bob Walsh wrote a great post here called, I want I do I get that will give you some inspiration with this.

To get the Right Boss

You have to manage up well, and whether or not you like hearing this, the reality is that managing up well can usually be reduced to making things easier on your boss by being a great employee. No boss will make life miserable for the person on staff that they count on most.

Decide on the relationship you want with your boss, and then create it. Don’t assume and make this hard on yourself, just ask them, “How do you prefer we work together?” Be brave enough and direct enough to renegotiate the working agreement they ask you for if you feel it necessary, and then deliver on what you both agreed on, so your boss will to.

To get the Right Co-Workers

To paraphrase Ghandi, be the change you wish to see in your world. Set the example you want your co-workers to follow, get involved in change discussions at work about systems and processes so your input is considered in better solutions, volunteer to lead projects, and be the poster child of great work ethic.

The strategy here is twofold: No one likes to work with co-workers who are mediocre, and like attracts like. As you perform better, you raise the bar of performance others have to live up to in the entire department or company. Second, this is a way to get your boss to do their job, coaching everyone to high levels of performance; you help them see the possibilities, challenges, and opportunities in jobs that they themselves are not in, but are required to empathize with.

Monday, June 1, 2009

Second Visit.....

Aduyai....just less than 2weeks left before my presentation...
sooo many things is still undone and in progress...
huhuhuhu...
I wish that i have more time to finish this up..
cuak..cuak...dan cuak....
huhuhu...
i dun know anything else other than this..
sorry hun..i haf to focus on this a little bit..

Special Day....

Tired.....
but today is a very special day..
walaupun xsempat tgk org bersanding, but we spend all day long together...
Bangi-putrajaya-senawang-gemas-senawang-PD-bangi-putrajaya....
huhuhuhu....
thanks syg...berkat g umah org kawen tu, nnt kna la kat kite ye...
sabar je ye syg...biar la ape org nk kate, y penting kite tau sape kite..
org nk sekat kite, tu diorg punya pasal..

Adui..penatnya syg...neway thanks sbb sudi kenalkan ngan ur bro..
really nice to know him...wat a good bro.. :-)
Good nite syg...
Love u soooo much...


Have You Ever Really Loved a Woman?
by Bryan Adams


To really love a woman
To understand her - you gotta know her deep inside
Hear every thought - see every dream
N' give her wings - when she wants to fly
Then when you find yourself lyin' helpless in her arms
Ya know ya really love a woman

When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one
Cuz she needs somebody to tell her that it's gonna last forever
So tell me have you ever really - really really ever loved a woman?

To really love a woman
Let her hold you - til ya know how she needs to be touched
You've gotta breathe her - really taste her
Til you can feel her in your blood
N' when you can see your unborn children in her eyes
Ya know ya really love a woman

When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one
Cuz she needs somebody to tell her that you'll always be together
So tell me have you ever really - really really ever loved a woman?

You got to give her some faith - hold her tight
A little tenderness - gotta treat her right
She will be there for you, takin' good care of you
Ya really gotta love your woman...

Wednesday, May 27, 2009

Trust!!!!

Trust???Apekah itu??
Andai diterjemahkan kepada bahasa melayu, ia bermaksud kepercayaan...
Hmm...ape y ak tau pasal kepercayaan nih eh...
Dulu masa kat skolah cikgu ak ajar cani...

" Murid-murid...Angkat tgn cani pastu ikut cikgu sebut ye..

Bahawasanya kami,
rakyat Malaysia berikrar,
akan menumpukan seluruh tenaga dan usaha kami,
bagi mencapai cita-cita tersebut,
berdasarkan atas prinsip-prinsip yang berikut,

1)Kepercayaan Kepada tuhan
2)Kesetiaan Kepada Raja Dan Negara
3)Keluhuran Perlembagaan
4)Kedaulatan Undang-undang
5)Kesopanan dan Kesusilaan

......................"

Camtu la lebih kurang...mungkin itu la kot maksud Trust/Kepercayaan.....
Kat situ xde pulak die kate kepercayaan kepada manusia...
Oleh yang demikian, mengambil apa yang telah cikgu ak ajar dari kecik sampai la ak da jadi manusia nih, xperlu la percaya kepada manusia..buang masa, buang tenaga, buang karen, perabiskan boreh jo..
Mungkin ada betulnya cikgu ak xajar suruh percaya kat manusia..br hari nih ak paham kenape..
Sbbnya, apa y ak nampak, bila kita percaya kat manusia, xsemestinya apa y kita percaya tu betul dan jadi kenyataan..contohnya bila kite percaya bahawa sahabat kita akan bagi hadiah masa besday kite..kalau dia bagi ok la..tp kalau die xbagi, adus...sedih jugak rasa..
Cuba kalau kite xcaye...kite xpercaya kawan kite bagi kite hadiah masa besday kite..kalau xdapat, da tentu xde hal ape kan??tp kalau dapat, alangkah bahagianya...

Tuh contoh je..so...buat masa nih ak masih xmau percaya kat sapa²..family tuh len cite la..
Ak pon xtau, should i??
huhuhu...bosan sudah...tiap kali ak percaya, pasti dikhianati.....ahhh....


............sambung korek idung balik ah...

Sunday, May 24, 2009

230509

Take a breath,
I'll pull myself together
Just another step until I reach the door
you'll never know the way,
it tears me up inside to see you
I wish that I could tell you something to take it all away

Sometimes I wish I could save you
and there's so many things that I want you to know
I won't give up till it's over
if it takes you forever, I want you to know

when I hear your voice,
it's drowning in the whispers
your just skin and bones
there's nothing left to take
and no matter what I do
I can't make you feel better
if only I could find the answer
to help me understand

Sometimes I wish I could save you
and there's so many things that I want you to know
I won't give up till it's over
if it takes you forever, I want you to know

[that] if you fall, stumble down,
I'll pick you up off the ground.
If you lose faith in you,
I'll give you strength to pull through.
Tell me you won't give up,
cause I'll be waiting here if you fall
you know I'll be there for you

If only I could find the answer,
to take it all away

Sometimes I wish I could save you
and there's so many things that I want you to know
I won't give up till it's over
if it takes you forever, I want you to know

ohh, ohh
I wish I could save you...
ohh, ohh
I want you to know...
Ohh, ohh
I wish I could save you...


Soooooooo many things happen cause me feel very² tired..
Tired from top to the bottom of the bottom...ahhh...
I really hope that some1 with me now that can lend me shoulder to cry on..
Tired of doing the same thing everyday..telling same things everyday...
Don't u understand hun????????????????????????????????????????
I don't know what should i do next syg...
Ahhh...I know i should not sigh??But its all i can do now..that's all i can do................

Sometime i feel that i want to go far away from here...where there is no people..Only Alien..
So, i do what i want, and they do what they want..But run away from problem is not me..
Enough la merepek²...
Da la sesat tah mane²..but i dun mind..as long as u with me..my strenght is there..
But once u told that......ahh...i feel that u do not appreciate..
Or shud i put u in a bottle where u can see noone???
U keep telling me that u hate being compared with other people but u ask me to compare it...
wat the heck!!!

Udah la..Mau cuci muka,tidur..Babai...

Saturday, May 23, 2009

Holiday At Lost World of Tambun


08/05/2009 - CIMB Family day at Lost World Of Tambun..It takes me long time to upload this..So many Q1 works to do..so left this behind first and only today i have the time to upload this..wahahhah...Hepi sgt..I can meet with my family, talk to mom and dad...Habis ilang sume problem ofis..Anyway, this is all the pics i have in my handphone..others in my dad's cam..
Next time i add another pics..huhuhu...anyway, this pic all remind me of our dream to be a happy family..Let's make it real my bros n sistas...




Kerutan mereka² yang xsabar² nk menyelam..hahaha...


With my sista..Da jadi anak dara upenya..


Asal muncung je mama...xsedap ke ayor tu..kui3...


With my Lil Bro...


Gile kecik² lagi da posing..Terpengaruh ngan akak² die la nih...ish3...



In Front Of Lost World Of Tambun Entrance



With My Lovely Mom



Poyo² Berani..Padahal dalam tu cuak giler..hahhaa...




Posing dulu sebelum Gambar Basah nnt..hahaha...


Monday, May 18, 2009

Kaizen oh Kaizen...

Baru je ingat nk focus on reports, slide....skali abg mie suruh jadi kaizen leader la pulak..
huhuh...
seb bek la abg pacai ade..kalau tidak mau ponin palo nk pk kaizen ape nih..
ape² pon, thanks to abg mie jugak la for giving me this oppurtunity...
Kaizen Leader huh??
blh ke ak jadi leader nih..buat je la..
once org da bagi kepercayaan atau org kg ak panggil TRUST, jgn khianati..
sbb once org da xcaye, sampai bila² org xkn caye..

So..tgk je la nnt ape akan jadi..cuak tu xde la..
risau kot² xde sape nk respek as a leader..
p mampos ah..y penting blh jugak ak masuk dalam report ak nnt..
kekekekkee.....

Sunday, May 17, 2009

An Entrapment

My love, I have tried with all my being
to grasp a form comparable to thine own,
but nothing seems worthy;

I know now why Shakespeare could not
compare his love to a summer’s day.
It would be a crime to denounce the beauty
of such a creature as thee,
to simply cast away the precision
God had placed in forging you.

Each facet of your being
whether it physical or spiritual
is an ensnarement
from which there is no release.
But I do not wish release.
I wish to stay entrapped forever.
With you for all eternity.
Our hearts, always as one.

Kerja...kerja...kerja...

Ahh..
tomorrow comes another weekday...adui..
soo many things to b done..
da la kali nih prepare data monthly assembly xpat kupon kfc..
bulan depan xmau buat da..
hahaha...

baru je ingat nk post gambar batang kali ngan genting..
jap ag la kalau sempat..nk g basuh baju jap..
kui3...

Friday, May 15, 2009

Weekend!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Weekend dtg lagi....hahahaa...bestnya..xsabar nk balik rumah rehat² ujung minggu...
penatnya keje minggu nih..badan xpenat sgt p otak y penat..
penat nk layan kerenah management..y ntah ape²..
huhu..
sumtimes rasa mcm dengki je tgk membe² y intern tempat len..
tgh² intern cani patutnya selain nk dpt ilmu pasal keje, patutnya time ni la amik kesempatan nk rehat lepas 3taun dok ngadap muka lecturer je..
time nih la blh nk g jenjalan mkn angin ke, nk lepak² ngan membe² ke...
tp ak??huhu...nk balik kg pon xsempat dow...
mungkin ada hikmah sebalik apa y berlaku nih..
ak pon xtau ape hikmah tu tp ak percaya hikmah itu adalah sesuatu y terbaik bagi ak...

Credit to my SV, abg pacai....dlm keadaan ak y makin hari makin xde mood, hanya die je tmpt untuk ak luahkan segala kekesalan, kepenatan....prob keje maupon prob personal...
Thanks for lending me ur shoulder for me to cry on...
Dlm² borak ngan die sambil menyedut asap tembakau dengan air mangga 50sen kat blkg tu, byk nasihat y die bagi selain ak sendiri teringat kembali nasihat² y telah org bg kat ak sebelum nih..mmg ak akui, manusia mudah lupa..bukan melayu je...
antara y ak ingat kembali ms dok borak² td, ape y sum1 telah kate kat ak bila ak gtau y ak nk nikmati masa muda ak sebaiknya..maklum la...muda hanya sekali je..
tp dia tanya ak balik, ko nk x muda 2X??
ak cam xcaye...blh ke muda 2X??
dia kata mmg blh...sume org blh jadi muda 2X..nk ngan xnk je..
ak tanye balik, cane...
dia kate, bila da masuk syurga nnt xkn ade org tua...suma muda je..
pastu ak diam...
tu la antara ayat y buatkan ak berpikir panjang....mmg indah ayat² y dia susun...
hampir ak mengalirkan air mata..

Ahhhh...da 10.30 mlm nih...lmbtnya kol 12..xsabar la pulak rasanya nk balik nih..
ingat nk update blog pasal g tambun ngan gath kcarlife kat batang kali ngan genting tu..
p lupa lak nk bawak kabel..gambar² sume ade lam nset..xpe²..t blk umah la update..
kat sini nk update kang org pk ape pulak..da la bukak tenet..hahhaaha...

Tp b rindu hun....................
td b lalu bilik training tu gelap je..
nampak² hun tgh ngajo kat situ..ur smile..ahh..really mish dat....
senyuman y buatkan b nk marah, pastu xjadi..dats y la syg..b xtgk muka hun aritu..
kang xjadi nk marah...hahahhahaha.....
and sooo sorry for that day..but i like it..
hun tau b mrh but u still always be by my side...thanks hun...
Saaaayang hun sgt²...mmuahh..mmuahh..mmuahh..
Dats another thing y i love u hun...
Lets keep our relation together..i wanna b with u forever...